用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 驚唔驚自己會失控?
go

驚唔驚自己會失控? [複製鏈接]

我囡學校在班房派結果,我同老公講,好驚自己受不到刺激暈低,但我又同老公講,如果我真係暈低,同老師講:我老婆一早講低,只要救醒她便可以了,不要送入院,因我們要趕時間去叩門。雖是講笑,但我好驚,其他同學仔歡天喜地,自己就愁雲慘霧。

我都知唔應該在小朋友門前,比她不好的示範,亦唔想她唔喜歡那間不理想的中學,但我EQ一向低,都唔知點算好!
   0    0    0    0

我只會中左第一先會失控大叫,其他既我會叫定個仔同班主任講:趕時間走先(派晒野後)

回復 karen2323 的帖子

我心情同你一樣!想快d到個日,又怕要面對唔好結果,所以又唔想到個日,直情想死!

所以Karen2323,我諗到星期二我都係留在家中,我很害怕到時見到些媽咪及同學仔哭,我知道自己都會跟埋一齊哭,以往看電視見到的場面已令到我眼濕濕.

總言之,若係心血少的,係咁剌激的一刻,不論男或女,好容易會暈一暈、腳軟一軟、或者大叫一聲、或者將憤怒向師長發洩。哎!總之會做左d好失禮的動作都唔出奇!所以樓主應該寫定張「暈囑」好d,可能兩公婆一齊暈!

Roselady  有你咁幽默嘅朋友係身邊, 咁就暈左都會笑醒!!  發表於 12-7-8 16:29
htts  I think the blood pressure should be very abnormally high at that moment.  發表於 12-7-7 22:11
日常  Haha, so funny!  發表於 12-7-7 18:54
:verycold: :verycold: :verycold:

醒目開學勳章

唔好影響d細路!!

karen2323 的帖子

好“鄧”你緊張呀!希望你到時開心到暈低啦!

日常    發表於 12-7-7 18:56

我應該OK, 因我反應一向較慢!

我倒驚亞老公失控, 佢EQ勁低! 太真情流露, 嗚嗚.....嗚嗚....

派得好又喊, 唔好又喊

派得好亦要顧及派得差的同學/ 家長感受.  派得唔好更要頂硬上, 事關孩子靠我地撐佢, 之後仲要去叩門, 不宜自亂陣腳.  我地自己都控制唔到自己又點去幫小朋友呢? 加油呀~~作最好既準備, 作最坏既打算.

annafong  我睇完你講都眼濕濕  發表於 12-7-8 16:28

我百病纏身,  受不到剌激, 所以老公負責阿仔取RESULT. 我在家守候

ohnono  有時,都係小心d好!希望你心想事成,早占勿藥喇。  發表於 12-7-7 23:27

引用:總言之,若係心血少的,係咁剌激的一刻,

原帖由 ohnono 於 12-07-07 發表
總言之,若係心血少的,係咁剌激的一刻,不論男或女,好容易會暈一暈、腳軟一軟、或者大叫一聲、或者將憤 ...
好風趣,精警,

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

RELAX....淡定有門叩
        暈低沒機會

機會留給有準備的人 (包括:心理準備),撥開雲霧見青天

我應該無問題,
我一直都帶住依句話係生活中:"改變不能接受的,接受不能改變的"
亦好似我細女咁講"派得好之後要努力咁讀,派得唔好都要努力,仲要就收拾好心情去叩門"
我家會失控的係我大女,她比當年(10年前)自己升中放榜更緊張.連唔關佢事既上年,前年升中放榜新聞,佢都可以睇到喊...個日會食完早餐返去學校拎的話,大女就一定係身邊...如果派得唔好的話,就會叫大女帶路去叩門(因為我同細女係唔認路的,去過一兩次的心儀學校一定會唔記得點去)

回覆:vincher 的帖子

今日最後衝刺,finalize 叩門學校同路線。希望大家都順順利利,入到自己滿意嘅學校!

Thanks
Mo-ma

karen2323 發表於 12-7-7 18:00
我囡學校在班房派結果,我同老公講,好驚自己受不到刺激暈低,但我又同老公講,如果我真係暈低,同老師講: ...

每年都會有好多媽咪好似你咁緊張,又冇經驗,唔知可以點樣準備,以下係我俾小六生媽咪既一啲建議﹕

放榜當日所有小六學生回到學校後,班主任會逐個派發中一派位結果的通知單,通常學生會於8:45─9:10這段時間收到結果。待全班派發完畢後,老師會講一些鼓勵的說話,並讓一些情緒激動的同學心情回復平靜,才全級一齊放學,放學時間約為9:00─9:30。

如果你想第一時間知道結果,可以讓學生帶電話回校,並帶同填30志願表格的影印本,教他/她在收到派位單後,立即(偷偷地)send一個極短的訊息給你,內容可預先夾定,如「1」代表派到第一志願,「2」代表派到第二志願……。

這樣安排,既可第一時間知道派位結果,也可以在學生未出來之前,有10至20分鐘時間思考及準備,避免在知道派位結果不理想時手足無措,浪費寶貴的時間,亦不會在仔女面前"失禮",影響佢地既心理。

karen2323  Thank you. 我囡學校要由1位家長陪同入課室取結果,我囡點名要我陪她。希望自己能冷靜些!  發表於 12-7-9 06:24
日常  I'm gonna copy this bit down in case I might need it in the future.  發表於 12-7-8 15:04
日常  Very useful & thoughtful !   發表於 12-7-8 14:49

回復 mamafufu 的帖子

我亦是個容易失控的人, 有時會當街發脾氣罵個仔 , 而阿仔又會駁咀 ,都好失禮,但總算兩母子冇隔夜仇.
不過10/7我決定不用老公請假, 如需要叩門,我會和兒子去叩,面對是很恐怖, 但這是一個重要經歷,害怕都要面對,
到時 失控就失控,死就死.

Carmen2004121  其實您既target 是幾多, 例如頭五都開心.頭三已滿足,叩門只是當試一試,個壓力就會細好多.我明白吾好將個結局想得太好怕失望,但也不應想得太差.  發表於 12-7-8 23:27

‹ 上一主題|下一主題