用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 令人吃驚的詭辯 - 「敎育界人仕」黃均瑜 ...
go

令人吃驚的詭辯 - 「敎育界人仕」黃均瑜 [複製鏈接]

「為敎師提供一啲正面嘅訊息,等老師去參考。如果個個都唔用,咁呢個係我地香港喺敎育出咗問題囉。即係話我地香港嘅敎育界只能夠容許一種聲音,唔能夠容許另類一個聲音,咁呢個我覺得係,對我地學生唔係一個好事嚟。」

一個敎育界/敎育工作者說出以上一段令人吃驚的話,你還信任國民敎育科不是作為洗腦之用嗎?
   0    0    0    0

唔係詭辯, 係死雞撐飯蓋

回復 talknwrite 的帖子

有些家長認同是愛國表現,不然是鬼喎。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

愛是种由內心而生的感情吧.  我們都不須要教孩子愛媽媽的.  

無信用的人,先會成日叫人信佢。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

引用:無信用的人,先會成日叫人信佢。

原帖由 Snakemama 於 12-07-07 發表
無信用的人,先會成日叫人信佢。
妳又坦白得過份少少。

利益申報,我沒有洗太太及兒子腦,他們對我的愛是

Snakemama  C9, 無"人在江湖+為勢所逼"的原故,可以隨時隨地講心底話  發表於 12-7-8 10:00
Yanamami  喲~~~晒命! 幸福死~~~  發表於 12-7-8 07:56
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:Snakemama 的帖子

吾信佢會冇得升大學架。 
我也已同阿仔講,將來考通識又好,國情又好,最緊要忘記自己的立場,緊跟那些教育界提供的資料,那就是model answer,證明己成功被洗腦,保證可獲高分。

Snakemama  唉,可憐天下父母心。希望我第二時唔洗咁講(撤銷相關科目?)  發表於 12-7-8 10:05

回覆:CHAN-2 的帖子

補充,真實例子,想講人話,等退休先啦。看看前朝幾個局長,知道冇得撈後,馬上似返個人。

Yanamami  為勢多逼? 俾人擺上檯? +分無奈~~  發表於 12-7-8 09:11

我都咁教, 平時講乜唔緊要, 但考公開試就唔可以亂黎.

咁試卷封面要要求註明"考試當時立場並不代表應考者真正立場"會好D. 如果唔係分分鐘第時比人搵番出嚟講.

回覆:talknwrite 的帖子

法國的會考有必修的哲學科,始於十九世紀。今年其中一題是:沒有國家,人民會否更自由?
台灣網民說希望自己下一世是法國人;也有說,這种問題才算尊重學生。

CHAN-2 發表於 12-7-8 08:39
吾信佢會冇得升大學架。 
我也已同阿仔講,將來考通識又好,國情又好,最緊要忘記自己的立場,緊跟那些教 ...
How can I train my son as a righteous person?

That's why we opt for IB .......

回覆:ANChan59 的帖子

我都希望阿仔可以轉讀IB, 吾使玩這個洗腦課程。這個就睇緣份啦,遲下可能有好消息。

ANChan59  Congratulation  發表於 12-7-11 12:48

回復 CHAN-2 的帖子

Looking forward to hear your good news next week. I highly recommend IBDP program in qualified schools.

CHAN-2  thanks  發表於 12-7-11 14:06

回覆:ANChan59 的帖子

學制上,我們可選擇IB, 但畢業後怎辦?

引用:學制上,我們可選擇IB,+但畢業後怎辦? +

原帖由 Radiomama 於 12-07-08 發表
學制上,我們可選擇IB, 但畢業後怎辦?
好問題。到大學問題不大,社會大學另計,到時應該懂得處理。

唔教書,唔做官.......

明報:

國民教育服務中心成員黃均瑜稱,《中國模式國情專題教學手冊》的內容如被指不夠客觀,應作檢討。至於手冊部分內容讚好共產黨,他認為只要是事實就無不妥,而教學手冊亦只提供其中一個角度,並非所有教材都要羅列不同角度,亦不可能將所有角度加入教材。

>>核心問題不在於是不是提供一個角度,而是與事實不符.

Bugslife  事實不符 = 失實 = 造假 = 講假話or講大話 --> 誠信出現問題!!    發表於 12-7-28 00:03

bookreader 發表於 12-7-9 14:03
洗腦工程,原來已做了很多,而且由政府資助:
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120707/16492507
...
我都覺得收回出版社既教科書版權, 才是糾纏左甘多年既解決教科書年年加價既唯一出路......但要避免政府藉教科書進行洗腦工程, 的確系難以解決的副作用......

回覆:samuel89 的帖子

兩害取其輕,我寧願買貴書,都好過免費比人洗腦。

‹ 上一主題|下一主題