用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 請問考學方式係怎樣?算唔算一間谷的小學? ...
go

請問考學方式係怎樣?算唔算一間谷的小學? [複製鏈接]

3    0    0    0
簽名被屏蔽

基本上英華比起津校或要考中學的私校來講算是舒服,全年只得2測2考,而且測完的範圍在考試係唔會再番考除了Math & Eng garmmar這類外,功課及默書都唔多,平均都是4-6樣,有些是correction,間中在考試前可能會多少少啦!但學校裡重reading,好多時假期都有幾份Book report!

阿仔剛完成一年級, 唔覺谷, 起碼一年級唔係. 我個仔星期一至六都有課外活動. 足球, 籃球, 打鼓, 鋼琴, 西洋樂器, 跳舞.
功課唔算多, 但真係好著重閱讀, 經常做 Book report.

請問各家長, 會不會教得淺, 考得深

最近有好多聲音話超多功課, 仲有人話四年班有一次有22樣功課做到凌晨4點, 平日都要12點先做完.  究竟真定假定又係流料.  

mummyWai 發表於 13-1-15 14:01
請問各家長, 會不會教得淺, 考得深
考的都是考試範圍內,都是教過的東西,不存在教得淺,考得深的問題

babadogcat 發表於 13-1-16 17:49
最近有好多聲音話超多功課, 仲有人話四年班有一次有22樣功課做到凌晨4點, 平日都要12點先做完.  究竟真定假 ...
請問聲音從何來?來源可信性高嗎?

回復 thomasha 的帖子

來源是幾位現在是小一, 小四家長, 當然又是朋友既朋友講.  由於我沒有直接既朋友讀, 所以暫時都係聽人地講.

當然, 每個小朋友唔同, 有人受到既又唔等於自己又受得起...............

希望再多些分享聲音.

樓上Master_Sam已說過小一時的狀況,小兒去年也是小一,感覺和他說的一樣。至於閱讀報告,作為功課中英文每年各八個,另有閱讀獎勵計劃,鼓勵學生多看書和做閱讀報告。

回復 thomasha 的帖子

thanks thomasha, 又或者收左先算啦.  不過都唔該先.

babadogcat 發表於 13-1-16 17:49
最近有好多聲音話超多功課, 仲有人話四年班有一次有22樣功課做到凌晨4點, 平日都要12點先做完.  究竟真定假 ...
小兒都係四年級,亦都識唔少同級既家長,真係未聽過,亦未試過22樣功課.當然如果大假期前又另計啦,可能果位小朋友全部留返響假期最尾一日做都唔定.

http://era-central.blogspot.com/

回復 Era 的帖子

Hi Era
好多謝你的回覆!
小兒好記得自己第二次見面的card, 可是第三次時他說校長給他的跟上次不同, 所以他選不到..............所以再算啦.

我的囝囝三年級, 今個學期到現在為止, 可能一星期夾埋都冇22樣功課.
如果你唔要求自己囝囝要考全級頭幾名, 真是很開心輕鬆的一間學校.

回覆:請問考學方式係怎樣

請問閱讀報告有冇分中英文?即係中文規定要讀几本,英文要讀讀几本。另外,閱讀報告嘅形式係咪填一份工作紙之類?唔該晒!

joantsang 發表於 13-3-5 12:41
請問閱讀報告有冇分中英文?即係中文規定要讀几本,英文要讀讀几本。另外,閱讀報告嘅形式係咪填一份工作紙 ...
作為功課的閱讀報告,每年中英文各八個。校方會提供不同的閱讀報告範本給學生使用。

回覆:Master_Sam 的帖子

哇!日日都有課外活動,係自願參加還是強迫呢? 一般幾點可以離開學校? 課外活動費用貴嗎?

ccchan

acchan 發表於 13-3-5 22:47
哇!日日都有課外活動,係自願參加還是強迫呢? 一般幾點可以離開學校? 課外活動費用貴嗎?

...

自願參加的.....

回覆:請問考學方式係怎樣

Hi Thomsha, 多謝你嘅資料!咁一年咪十六個?好多吓喎!難唔難做嘅呢?

joantsang 發表於 13-3-6 00:39
Hi Thomsha, 多謝你嘅資料!咁一年咪十六個?好多吓喎!難唔難做嘅呢?
其實每月平均中英文各一個,是多是少,見仁見智。個人覺得不太難做,而且有不同範本給家長選擇。
英華是一間鼓勵多看書的學校,做閱讀報告是理所當然的。

acchan 發表於 13-3-5 22:47

...
小兒一星期有兩天要留校進行課外活動,另周六上午亦回校活動。

課外活動全部自願參加,亦不一定要在學校學,自己到外面學亦可。有些家長住得較遠,留校活動接送不方便,便全在外面學,當然如果參加樂團(也是自願的)便一定要留校/回校練習。
幾點可以離開學校要看是甚麼活動,樂器班通常四點前完結,合唱團練習時間長一點,要四點多才完。

由於通常是群體的,所以每人計比外面學便宜一點。
‹ 上一主題|下一主題