用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 裝備自己,應該由幾多年級開始
go

裝備自己,應該由幾多年級開始

醒目開學勳章

一般學校係咪由小四嘅資料開始考慮?考邊d公開試或參加乜嘢活動比賽會認可?請指教,謝謝!

Geni 的帖子

有學界比賽嘅活動

回復 Geni 的帖子

P4 is a good starting point, for ECA, better refer to your kid's interest and strength.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

mine...since kindergarten

醒目開學勳章

ANChan59 的帖子

其實點解我咁問呢,係因為呢幾年我都有幫d親戚做portfolio,見佢有好多嘢想放入去,但好多我都覺得冇乜意義,亦知道有d學校已經唔收portfolio,填張表同交成積表就ok,所以知道其實多証書完全唔代表乜嘢,反而有三兩個有代表性嘅就足夠。而同時又發覺坊間有好多個名好似好勁,其實係為earn money嘅比賽,所以唔想浪費金錢時間喺呢d冇謂嘢上面。

個仔嘅興趣同長處我係知嘅,係諗緊點樣可以有d實質d嘅嘢可以俾人睇。

Yanamami  You're heading to the right direction.  發表於 12-7-7 16:43

回復 Geni 的帖子

妳的觀察是正確的,

講講他的長處及強項吧,更加對口,其他家長容易介紹。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

回覆:ANChan59 的帖子

學術方面,佢英文最好同最有興趣,考flyer,ket&pet夠唔夠呢?

興趣就係唱歌,一直有番合唱團,但學校合唱團要到五年班先有,比賽就冇參加過。

另外就有拉小提琴,係學校管弦樂團團員,但一d都唔見得人,興趣亦唔大,呢方面係咪唔需要為考中學而做d 乜嘢呢?

Yanamami  DBS個合唱團超勁喎....  發表於 12-7-8 08:09
Yanamami  我見學校合唱團的女仔們一定有搵老師教獨唱, 學界亦有參加solo比賽. 諗諗佢  發表於 12-7-8 07:59

要為4-6年級取得比賽獎項or完成一定程度嘅考級試, 當然係愈早準備愈好啦!

有好多活動未試過唔知得唔得, 就算有興趣+天份, 都要一段時間鍛練, 參加比賽吸取經驗, 所以真係好細個就要開始裝備!

Geni  咁我都知佢對樂器本來就冇乜天份, 所以都唔打算拿出來highlight O既  發表於 12-7-8 11:54
20091  是的,如樂器到了3-4年級才學已經遲了,  發表於 12-7-8 10:47

如果在一般小學讀,英文最好考ket&pet.

興趣是唱歌,留意音統處每年招生的日期,不過要考入學試.
另一個位於何文田的香x的合唱團,都有的名氣.

另外就有拉小提琴如果學校管弦樂一d都唔見得人,興趣亦唔大,1,就算了,留的時間溫習.     2.為了有多一張証書,(超無奈)只能去考皇家音樂小提琴試了.

有讓你仔參加學界的朗誦比賽嗎?
我覺得挺好的,一.在演講台可以克服面對陌生環境的心理壓力,從而培養自信.到了升中面試面時對陌生的環境和老師時會更淡定有自信,
二來有一張証書

回復 Geni 的帖子

教署指引是每人一體一樂,
上了中學每人要學一種樂器.

醒目開學勳章

20091 發表於 12-7-8 10:45
如果在一般小學讀,英文最好考ket&pet.

興趣是唱歌,留意音統處每年招生的日期,不過要考入學試.

佢就係O係香兒唱, 高班唱到依家了. 學界就冇參加, 因為學校冇老師教, 自己又唔識教, 出面又唔知去邊度學.

樂器我3都覺得無謂為考試而考試, 不過有機會留O係樂團都會繼續O既.

朗誦比賽佢有參加, 不過又係老師冇乜點TRAIN自己又唔識教, 不過來年會想想辨法自己搵人教O下, 希望有用.

多謝大家O既意見!

我都覺得係小四,即小三升上去個年暑假.我舊年經此一次升中..今年細囡升小四,我要暑假開始操啦....希望大家派到好學校啦.