用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小統計:大家寫咗幾多封叩門信,結果? ...
樓主: shirleyysy
go

小統計:大家寫咗幾多封叩門信,結果? [複製鏈接]

引用:Quote:shirleyysy+發表於+12-7-7+13:26+Mai

原帖由 MaiGao 於 12-07-07 發表
可能係我文筆唔好…
就算文筆唔好,你啲誠意非常夠呢。我4封熱只係寄掛號咋,無親身去交過。

我3封都跟報名表一齊交,
小朋友自己寫果封就係面試完最心儀嘅學校之後幾日交

回覆:小統計:大家寫咗幾多封叩門信,結果?

叩得津小:Profo夾埋一封,郵寄2封,email3封,面交4封。咦,原來之前數少左。唔怪得校長話,File好厚。
100%原創,每次唔同內容。
私小:都係郵寄加親身交。
每封信都好用心寫,自己睇完都有d感動,c6都讚寫得好。

引用:叩得津小:Profo夾埋一封,郵寄2封,email3

原帖由 babyjean 於 12-07-08 發表
叩得津小:Profo夾埋一封,郵寄2封,email3封,面交4封。咦,原來之前數少左。唔怪得校長話,File好厚。
10 ...
私小那間成功嗎?
我無試過email呀,不過我諗叩私小,其實寄幾多封都可能無用,因為如果小朋友係表現唔好,相信學校唔會免強收你。

我又想問吓,你哋會唔會响信內寫俾校長呢封係第幾封信呢?

小露比*  沒有  發表於 12-7-12 01:17

引用:Quote:原帖由+babyjean+於+12-07-08+發表叩

原帖由 shirleyysy 於 12-07-08 發表
私小那間成功嗎?
我無試過email呀,不過我諗叩私小,其實寄幾多封都可能無用,因為如果小朋友係表現唔好, ...
後來私小致電約面試,但因已叩到津小,所以拒絕左。我有朋友仔叩同一間私小,都收到電話。

引用:我又想問吓,你哋會唔會响信內寫俾校長呢封

原帖由 shirleyysy 於 12-07-08 發表
我又想問吓,你哋會唔會响信內寫俾校長呢封係第幾封信呢?
email有寫,因要有heading:XXX來信3。郵寄同面交就冇寫,但相信每個小朋友有自己file。所有信、Profo擺埋一齊。但唔知其他學校係咪咁。

朋友告訴我, 只有第一志願的學校, 寫信去先會有用, 真晤真?

定系一律私校, 直資, 什麼都可一試呢? 有無成功?

引用:朋友告訴我,+只有第一志願的學校,+寫信去先

原帖由 ic07 於 12-07-11 發表
朋友告訴我, 只有第一志願的學校, 寫信去先會有用, 真晤真?

定系一律私校, 直資, 什麼都可一試呢? 有無成 ...
應該全都可試。叩到的津小,從未選過,不同區。

ic07 發表於 12-7-11 23:15

定系一律私校, 直資, 什麼都可一試呢? 有無成 ...
我叩成功果間完全無揀過!

真的嗎?  什麼學校都可以去叩門嗎?? 連直資/私立面試不成功都可以在叩門嗎?有無成功?

其實呢度有無老師Or校長講吓呢D信有冇用

叩得津小,
得知waiting list時寄過一封,有幼稚園校長推薦信,自薦信同個人簡歴,(其實全部都係interview當天帶去嘅文件,但校長未睇過嘛,所以照寄)
第二封係手寫信,內容係閒話家常。

請問大家依家仲有冇寫信?
‹ 上一主題|下一主題