用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖保祿幼兒園
go

聖保祿幼兒園 [複製鏈接]

聖保祿幼兒園

有沒有媽媽會申請或已經有bb入讀?

Re: 聖保祿幼兒園

我個仔o係大埔聖保祿幼兒返n1 全日班.

Samuel mom,

Would you pls share more for your view on this nursery.  Is it only Catholic applicant will be accepted?  Difficult to enter?  Is there any school path connecting the St Paul Primary on HK Island?  Thanks a lot.

欣欣媽,

你也住大埔嗎?

我個人覺得很好, 個仔好鍾意返學(病左冇得返學佢會好失望), 時時同我講起學校o既人和事, 返學一個月唔到, 全班同學o既名都叫得出, 個仔o係學校o既生活, 學習主題, 作品和照片好快就在網下更新(睇下我o既大頭相, 佢o既學校扮聖誕老人).

而家佢返N1, 主要都係認知, 由個人家庭, 以至氣候季節變化, 節日慶賀都有, 個仔差唔多隔幾日就有新歌教我唱.

其他各級的小朋友大都好活潑, 表現開心, 老師和職員都好nice, 很願意和主動溝通, 就算唔係教我個仔o既老師, 都識得佢, 都可以同我講得兩咀, 大致知道每個小朋友o既情況.

大埔呢間基本上都有位, 易入, 20個月大可入表, 可約時間個別參觀.

唔一定係天主教友至入得, 有非教友小朋友.

聖保祿修會在港島有兩間小學, 都係女校, 一間係私校, o係銅鑼灣, 可直升, 另一間係津校, 要參加派位, 因為我個係仔, 冇特別留意.

可去佢地網站睇下.
聖保祿幼兒園

Samuel媽,

我已係網上申請讀明年8月讀N1, 但d老師話要明年3至4月先約見.
想問問去參觀間學校係唔係要辦公時間先得呢????

已申請, 但要4月先約見, 同樣大埔區亦已報安基司,已收了上午班n1, 所以都唔知點好

snoopy_lamlam,

佢地prefer放學後, 因為上課時參觀你周圍行, 唔衛生, 老師同小朋友都要換校內鞋.

你可以星期六中午後參觀, 或者平日放學後.

我諗8月入讀, 3/4月見都唔遲, 急咪問下可唔可以早d.

哥師奶,
我同妳一樣,安基司已收o左囝囝讀明年8月N1上午班, 同時亦已交了留位費呀$480.
唔知第時係唔係同一班呢???

唔好意思,我想問

聖保祿幼兒園有兩間, 一間o係大埔, 一間o係銅鑼灣, 係同一間修會辦的, 據學校說, 課程有九成幾相似, 除了銅鑼灣n4用英文教數學, 畢業典禮是一齊的.

不過, 我諗在銅鑼灣, 家長有太多選擇, 而在大埔, 要讀幼兒園(不是幼稚園)的, 其實選擇不多.

Noelmama 寫道:
有沒有媽媽會申請或已經有bb入讀?

我會幫bb報名銅鑼灣n1, 3月1號可以開始上網download報名表, 3月5號交form,.

我都想幫阿仔報呀,請問interview 係咩形式既呢,thanks

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

聖保祿幼兒園

簽名被屏蔽

Mcada,
      How come you know 報名表 can download from 3月1號 ?

網站內的簡章有講:
聖保祿幼兒園簡章

銅鑼灣學費好貴下喎, 大埔返全日$3360, 抵玩到極.

因我係主動約見的, 不是很正式的interview, 其實都係好似參觀學校咁樣, 主任帶我地3個參觀, 記得個仔係大部分時間一齊參觀, 東摩西摩的, 之後我填寫資料時, 有一位老師帶個仔去玩.

我個女都係CWB SPN 讀緊N2.  都唔錯

Hi sandyau
請問你囡囡是否由N1開始讀? 是否已有兄/姊係SPN讀? 小朋友是否需要interview? 請指教!
‹ 上一主題|下一主題