用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解有D人叩門叩到咁多間?
go

點解有D人叩門叩到咁多間?

嚟到叩門階段,申請人多,位少,唔明點解咁多人都叩到位。例: in5間4間收,in3間2間收......
我只叩3間,但見到d人潮已經怕,1st round就比老師踢走,跟本幾叻都無用。

有人幫手咪可以叩好多間....

有D派得唔太理想都會叩多幾間架

小露比,
識人都唔係間間都幫到啩!

CY826,
我係指成功機會好高!

SORRY,

咁個小朋友既實力都好緊要,又或者面試既表現,今日返學校見到個家長佢個仔有新油天、農圃道同紅馬都收,咁人地都係揮低幾佰人
我個女都叩到二間,二間都唔識人

tabodaisy   我都識佢  發表於 12-7-6 19:39

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果叩到好幾間嘅,一定係條件好,人見人愛啦!邊得嚟咁多關係喎!
恐龍家

派得差(尾幾), 自然想攞多幾個機會, 當然以最心儀嗰間為首選...

派得唔好(第十二志願,叩9間,面試咗8間);作為父母,當然希望盡力為仔女舖條好啲嘅路

回覆:點解有D人叩門叩到咁多間?

其實只要小朋友成績唔差, 樣貌又有小小精靈, 再加埋父母二人團結... 要成功叩入幾間小學, 一d都唔難。

我眼見, 面試時, 有d家長把小朋友著到薯薯muck muck.. 如短褲加黑鞋, 上身加件超人t-shirt... 真係比較輸蝕的...

引用:其實只要小朋友成績唔差,+樣貌又有小小精靈

原帖由 winnie@pooh 於 12-07-06 發表
其實只要小朋友成績唔差, 樣貌又有小小精靈, 再加埋父母二人團結... 要成功叩入幾間小學, 一d都唔難。

我 ...
超人迪加?

bobbi 發表於 12-7-6 14:47
小露比,
識人都唔係間間都幫到啩!
我指搵人幫手,唔係識人係搵人幫手去唔同學校報道先........
跟住再趕過去......

點算好  哈哈......我明呀! 若朝中有人,又何雖唉唉  發表於 12-7-7 11:35

魅力公主 醒目開學勳章

winnie@pooh 發表於 12-7-6 18:43

我 ...

幼稚園無乜成績可講 (當然除咗某幾間名KG), 我女3年都有拎學校既獎, 個樣都OK精靈卦!?!?, 斯斯文文,  但叩咗6間, 全軍覆沒 ....
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

引用:Quote:winnie@pooh+發表於+12-7-6+18:43+其

原帖由 wing 於 12-07-07 發表
幼稚園無乜成績可講 (當然除咗某幾間名KG), 我女3年都有拎學校既獎, 個樣都OK精靈卦!?!?, 斯斯文文,  但叩 ...
加油呀! 再寫信la,真係work架! 我叩到呢間,共7封信,有張卡係囡囡寫。校長話全部收到,file好厚咁話。另一心儀,本來話額滿,照寫信,最終都再約面試。
你嘅努力會有回報架,唔好放棄呀!

回復 wing 的帖子

Interview 時父母是否一起出現呀?我叩了3間最熱哪間收了就是父母同時出席,唔收哪2間只是地區名校就是只有我自己出席就失敗了!唔知有無關係呢?

wanching0709 發表於 12-7-7 07:24
回復 wing 的帖子

Interview 時父母是否一起出現呀?我叩了3間最熱哪間收了就是父母同時出席,唔收哪2間只 ...

難道父母一齊出席真係咁重要嗎?
隻身赴會就要注定失敗?

我身邊好多都係父/母自己出席,但係都會成功。

wing 發表於 12-7-7 03:51
幼稚園無乜成績可講 (當然除咗某幾間名KG), 我女3年都有拎學校既獎, 個樣都OK精靈卦!?!?, 斯斯文文,  但叩 ...

好多幼稚園, 頭3名都有成績獎的.... 如果無, 就真係輸蝕小小. 我見我班的家長, 成績好的小朋友, 大部份叩到一線學校.

回復 winnie@pooh 的帖子

如果有又真系唔出奇。起碼好多幼稚都聽過有一定認受性。

Cake111 發表於 12-7-7 02:21
超人迪加?
叮噹, Barbie, 生日會公主裙我都見過...
男的話, 其實買一件簡單有領T-Shirt / Shirt衫, 都係幾十蚊, 加條長褲(非牛仔褲) 已經好醒目.
將心比己, 你係老師都㨂一個外表精靈d的小朋友做學生啦.