用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好頭痛! 油塘基顯和福小~~
樓主: monica69
go

好頭痛! 油塘基顯和福小~~   [複製鏈接]

大家除了喜歡福小之外,原來思想都好一致,Mandy 好同意你講法。

gegemok,popofamily,angesBB 多謝你地既分享,另我地更了解多左福小。

NatNatee 發表於 12-7-14 01:22
大家除了喜歡福小之外,原來思想都好一致,Mandy 好同意你講法。

gegemok,popofamily,angesBB 多謝你地 ...

我都好同意Mandy同baba987的講法.
也好多謝各位福小家長的分享.
若他們是focus在中國傳統節日和孝順父母呢方面,我個人係覺得好OK既
我個囡既幼稚園都係好注重呢D,我又唔覺有咩問題
如果唔係果D顛倒是非黑白的言論都可接受
再次多謝各位:)

Btw,各位準小一家長昨天有冇相認到啊? :D
有冇咩重點要留意的呢?

回復 monica69 的帖子

monica

放完假, 义完電, 小朋友一定好精神迎小一.  關於家長日那天重點, 不用擔心, 都是簡單的事.
先去學校取回一大疊通告, 那就更清楚我在講甚麼.

1. 書單,  填完後交回學校就ok
2. 校服 : 有變數, 可能是兩至三天穿校服, 也可能是兩至三天穿體育服, 建議買兩套校服+兩套運動服 (四色可選)
              風褸, 背心冷衫可自行考慮遲d買定一次過買埋.
              另外, 黑鞋, 純白波鞋, 書包請自行去買.  

3. 課外活動, 全年會參加四項, 填完後交回學校就ok
4. 小一資料紀錄表 :  填完後交回學校就ok
5. 飯餐 : (如需要訂的話)
6. 校車 : (如需要訂的話)

最後有位行為心理學博士講talk, 講得唔錯, 內容主要提及怎樣更認識自己的小朋友. 我諗我唔係博士, 真係無佢講得咁好.
那天見到miss個個都好友善. 連仔仔都好開心好投入, 最後全班小一同學仔仲排隊食棉花糖, 仔仔仲話識到d同班同學. 樂透也.

NMP  very detail!
Your son so cute!  發表於 12-7-16 19:42

回覆:好頭痛! 油塘基顯和福小~~

各位早晨,先黎自我介紹,我係一位爸爸,有一仔一女,個女5歲升K3,現正為選小一頭痛,我暫時只報左福小一間,因為第一次搞好多野都唔知,希望大家俾啲意見同有咩要留意,我住油塘的,希望大家唔好介意我既性別,我都係想仔女好啫!

引用:各位早晨,先黎自我介紹,我係一位爸爸,有

原帖由 joesiuhung33876 於 12-07-17 發表
各位早晨,先黎自我介紹,我係一位爸爸,有一仔一女,個女5歲升K3,現正為選小一頭痛,我暫時只報左福小一 ...
仲有一點,我返完夜要瞓了,晏啲先覆大家(如有)

回復 baba987 的帖子

baba 987

係呀, 我都係住油塘, 我都訂左午膳, 我都覺得好豐富, 比佢試下先.  如到時仔仔唔鐘意, 11月後才轉送飯過去...

monica69  我都係咁諗~~]  發表於 12-7-17 22:03

回復 joesiuhung33876 的帖子

歡迎你加入福小大家庭.

你家住油塘, 選福小是明智之舉. 呢到d家長們個個都好友善, 如遇到問題大家都可以分享下.

回復 baba987 的帖子

I am PM you to add me into your Whats apps ah, thanks baba987!! Looking forward to talking with you soon.

引用:回復+joesiuhung33876+的帖子 歡迎你加入

原帖由 mandy304 於 12-07-17 發表

歡迎你加入福小大家庭.
多謝你,我會有好多問題架,我想問私小係咁要宜家報,公小就遲啲九月先搞呢?幾時先要寄扣門信呢?要報幾多間私小先穩陣呢?我同事都報左真道,你地有咩意見呢?

先攪私小先, 扣門就係最後一關.
真道當然唔錯, 佢教學行1B, 同福小完全兩回事. 故要考慮是你小朋友適合那種.
我那時都係報讀了兩間私小, 幸運地收了小兒.

回覆:mandy304 的帖子

1B係點架?sorry,我呢方面知識好少!

mandy304 發表於 12-7-16 12:39

monica
多謝妳, Mandy!
我今日已攞咗D通告,加埋妳的補充,大致上都清楚
不過仲有小小嘢想問下,唔該有人可以答下我 :)
1. 書包自行去買,係唔係不限款式?
2.課外活動全年參加四項, 知唔知四項是同時間進行或是分階段(e.g.上學期兩項下學期兩項)
   另外呢四個課外活動係唔係全唔收費? (之前聽講話學費係包一個課外活動,唔知其他三個係點)
3.小一資料紀錄表上要附小朋友相,應是著福小校服的相,所以相是遲D先交嗎?

今日唔記得問福小的職員,我的小朋友係編咗入邊一班
過兩日交form返回時再問下佢
妳地D小朋友有冇人同一班啊?

baba987 發表於 12-7-17 09:13
Mandy304:

分析得好詳盡!
baba987,
我原本都諗住送飯俾小朋友,因為我都住得近
不過看到個menu,又改變主意了
真係幾吸引下喎~~

點會介意你的性別喎~~
我識既好多爸爸,都將選校呢D重責大任交俾太太
好像你咁注重仔女教育的爸爸,真係難得!

引用:回復+joesiuhung33876+的帖子 點會介意你

原帖由 monica69 於 12-07-17 發表

點會介意你的性別喎~~
因為我太太唔喺香港讀書,所以對呢方面唔熟,再加上佢都要返工,見仔女既時間都少,假期較我少,所以我負責埋教育方面

IB 唔是最重要,因為可選擇讀翻NSS,它是11年(中小學)讀12年書,孩子和你惦唔惦。

baba987, monica

嘗試解答, 如有錯處請指教, 因那天個個家長都忙於問問題. 忙到頭昏腦脹..

1. 書包自行去買,係唔係不限款式?    不限款式, 但建議不用有輪, 因小一要到二樓上課, 要行樓梯.

2.課外活動全年參加四項, 知唔知四項是同時間進行或是分階段(e.g.上學期兩項下學期兩項)
   另外呢四個課外活動係唔係全唔收費? (之前聽講話學費係包一個課外活動,唔知其他三個係點)

全部不會收取任何費用. 包括游水去福中的校車費.
   那天我問過老師, 原來這四項不是叫課外活動, (叫多元智能活動) 或者我用 (體育堂
   這個名稱會容易d明白) 記得大家讀書時都有上體育課嗎 ?  多元智能活動 = 體育堂,  
    一週一堂, 逢週五進行, 且是校內返學時間最後的堂上.  為何叫多元智能 ?
    因為家長有得選擇.  學生上完四項活動後 聽聞老師話到了下學期, 會揀選有潛質的
    學生加以培育, 從而發展成課外活動. 例如學生打籃球很棒, 老師就囊括入隊,
   參加課外活動, 加以操練......   所謂一生一體藝.   (這裡我嘗試解答, 歡迎知情人士加以補充)

3.小一資料紀錄表上要附小朋友相,應是著福小校服的相,所以相是遲D先交嗎?
    不需要著校服的相片, 只存底, 留個record.

我就係Ryan Ma Ma , 佢係 1D班, 唔知你係咩班呢?

我打錯字. 應該叫 IB.

IB = 活動教學,  福小係傳統小學, 固名思義.

IB 概念很好, 推動自發性學習, 所以真道也是很好選擇. 但覺得讀到一半時才發覺
小朋友唔適合, 那要走回頭路選傳統小學有點困難. 如仔女適合IB, 那就恭喜你了
一位自學的小朋友一定優勝過被動學習的小朋友.

也可留意IB於大學聯招報名時的入學率, 留意其變化會有參考價值.

所以我覺得攪清楚仔女的方向, 選合適的才是重要.
‹ 上一主題|下一主題