用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好頭痛! 油塘基顯和福小~~
樓主: monica69
go

好頭痛! 油塘基顯和福小~~   [複製鏈接]

baba987 , 我send 左電話比你

good......

Monica, Mandy, baba987, 24681357

好多謝你地既關心呀,我好感動呀,眼濕濕添,由被福小取錄到決定讀,身邊既朋友都話太遠喇,唔多贊成囉,但我堅定不移,現在再加上遇到你地,我相信同阿女都唔會覺得辛苦,咪早睡早起囉,我又阿Q喇!你地見我覆帖子既時間,我又早得去邊。。。。。hehe

其實阿女並不是出類拔萃,我覺得interview既野,好講天時地利人和,小朋友既狀態,同跟interview老師既眼緣等等,不過既來之則安之啦。

其實其他返福小路線都有研究過,地鐵係最快同最安全,由我家出門到福小不用過一條馬路,因工人姐姐有時都會接返放學呢。但我會盡量自已揍囉。我都是在職媽媽,送完阿女返學,就返佐敦,咁啱佐敦又有小巴到油塘....hohoho

日後大家多多聯絡啊,依家pm我電話俾baba987先

natnatee:  原本出類拔萃不只你女兒,還有你這樣好的媽媽。

回復 baba987 的帖子

baba987

我都正有此意, 知晒電話就whats app 見.....  
我無諗過大家家長可以咁齊心, 我覺得團結就係力量, 明天見朋友們

回復 monica69 的帖子

我仔仔明年也會考福小, 我覺得呢間學校好好, 因為我細妹(同我差十幾年的) 係讀基顯出來, 之後考入福中的,

妹妹話我知津美 => 即現在福小 , 升上福中的學生好 smart, 同佢基顯上的明顯不同,

佢話基顯雖然叫 ok, 但同直資一比, 真係有分別的 ~~~

希望幫到你決定啦 ~~~

HI ,,,I am Sean MAMA

回復 hollandlui 的帖子

Dear Hollandlui,
Thanks for your advice.  It's very helpful!

回復 baba987 的帖子

Hi Baba987,
I can't PM due to my BK level.  Would you please PM me your phone number and I will whatsapp you my phone number?

hollandlui 發表於 12-7-13 12:29

我仔仔明年也會考福小, 我覺得呢間學校好好, 因為我細妹(同我差十幾年的) 係讀基顯 ...
hollandlui,好多謝妳嘅分享,令到我地呢班選擇福小的家長,又增加好多信心!
希望妳仔仔明年都可以順利考取!
大家一齊互相支持!

各位,其實有個問題我想問下妳地嘅睇法
我地之前討論過好多,層面廣闊,但係就福小俾人標籤為"左派"就少提及
淨係DianaWong提過,高校長話佢地唔係左校,只是較注重Chinese Literature and Culture Education
我想問下點解福小俾人咁嘅印象?
只因佢校名係福建or其實佢地有做過咩?
你地知喇,以家國民教育係好敏感嘅話題,有d擔心小朋友會唔會受一言堂式嘅brainwashing
定係我擔心太多?!
妳地點睇?

我仔剛在福附完成了小一, 見你地傾得咁開心, 令我回想一年前我在EK 召集上年入讀小一既同學......結果好快已經在FB 召集到全級一半以上同學仔 ^^ 時間過得真快 ~

福附給人左派的感覺,主要係因為其辦學團體的關係....

在剛過去一年,我既感覺又唔係覺得有咩太左 ..... 只係每個星期一早會唱國歌同看升旗禮, 學校給我既感覺係中西夾集...有教家長水默畫, 寫大字班, 也有很多NET, 甚至有團契班......

暫時小一學既國民教育, 我見有中國傳統節日, 考順父母, 神話等等 ...都係比小朋友了解自己國 家多D 果隻, 唔似有咩洗腦行動.......

最後, 歡迎各位加入福附既大家庭~

非常歡迎你們加入福附呢個大家庭
昨天收到班相,非常意外地,有一幅班相造型是…
全班同學扮鬼臉!
他們在校充滿歡樂!!!!

回復 gegemok 的帖子

gegemok

好開心聽到你的分享, 咁我都安心d.

記起上年選福小時, 有幾位朋友就叫我諗清楚左派學校的壞處, (因佢地有d反感)
我就覺得應該要分清楚是, 愛國本是一件好事, 正確的事, 所以唱國歌, 國慶日等等
是值得投入的, 有時我睇奧運會, 見到中國選手攞獎唱國歌的一刻, 那份尊嚴及自我肯定,
都令我感動到會哭出來ga, 正所謂本是同根生. 愛國是培養責任感, 承擔感及使命感.

但好可惜六四等等事件, 揭露了中國最醜陋的一面. 我的立場是絕不認同亦不妥協, 除非
中國拿出誠意道歉及改過,  剛過了六月四日, 我經已將六四事實告訴給兒子,
他就理解為 " 好似小朋友講了大話唔認錯, 又唔悔改, 一定要罰下佢". 各位家長們
應該告之其事實, 親子一齊討論下, 這不是我們要學的通識嗎?

所以我的結論是, 即使有左派學校, 不代表有左派學生, 因為佢擁有一個不是左派的家庭.
加上gegemok經過一年的體驗, 也不是洗腦式教育, 那我就放心了.

Baba897, 我PM 咗你,希望能join 大家!

小學家長好!福中是否"左派"我為仔仔選校時也研究過,希望有助,請你們也搜查吓,有錯給我矯正。
福中97之前是私營,【可能】由"左派"資助(我全不清楚),所以俾標籤為"左派"學校。97之後政治上應該再無分右左,因此政府要將它立入正規教育體系而發明<直資學校>,林總校長是教育局統學指配到福中,10年勞力成了今天的福中。它是否左派?2年下來一點也不覺,愛國一定是,洗腦教育,至今無,有我即走。如果有錯漏請指正。
‹ 上一主題|下一主題