用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好頭痛! 油塘基顯和福小~~
樓主: monica69
go

好頭痛! 油塘基顯和福小~~   [複製鏈接]

baba987 發表於 12-7-9 22:39
其實你呢兩間offer各有各好,

如果下好決心,就不要望返轉頭,相信自己眼光!條條大路通羅馬!
baba987,好多謝妳咁用心的回覆同提點,妳講得好啱,下定決心,就唔好再望返轉頭。
我會銘記於心!
妳真係好清楚自己要幫小朋友搵嘅係點樣的學校
唔似得我,一時覺得呢間好,一時又覺得果間勁,好易受到影響。
呢幾日綜合各位既意見同分享,我的心都有了決定
我們福小見喇!

baba987 發表於 12-7-10 19:10
Mandy304,Diana Wong, oldjac,moncia69

你好呀!nice to meet you! 我對福小又驚又喜!
14/7我去唔到,見唔到大家啊我14號夜晚先返到香港,點算呀~~~
有冇人之後brief下d重點俾我知啊?感激不盡!

我就冇睇過福小的書,唔知佢究竟有幾難。
所以係中文難定係歷史難?
真係好想睇下,我n年前中文都幾好ga,我都諗住自己教小朋友
好好奇佢地以家究竟學咩,一年班你地都話咁難
如果我搞得定,可以幫下手教大家的小朋友,哈哈!免費!

怪不得福附專頁咁靜,原來家長們都來了"小一選校"。用了頗長的時間看了全部帖子,發覺你地既分析好中肯,意見不偏不倚。其實我都有為選福小而考慮良久,身邊的朋友大多對福小的辦學年資成疑,又話行政亂,又話好催谷,又話課程編排欠妥,又話好多老師走,攪到自己十五十六是否揀錯校俾個女,放棄左間好津校係咪唔啱呢?
但係睇完你地既帖子,我覺得我可以安心,因你們都是一群好有見地既家長,而且質素好高呢!倘若日後福小有什麼不完善處,我相信我地會同學校好好協調,不竟福小只辦上三年,是需要時間去磨合的,只要辦學團體是有心攪好間學校,幫助學生,那麼無論有多困難,相信我們這群家長們也會積極面對。
英普,雙班主任,小班教學,band 1中學做back up, 這全是我杯茶。我相信我沒有揀錯,雖然我住得好遠......
日後請大家多多指教,互相分享小朋友既成長歷程。
14/7我只能早上匆忙到學校半小時,取完書單,午膳單就走喇!因小女剛好那天行畢業禮!可以既話,我都想你地去完簡介會brief一下呢,唔該哂!

Baba987, mandy304, DianaWong, oldjac, moncia69, 24681357:
好多謝你地既分享,期待與你們見面

monica 69, baba987 好可惜你地出席唔到, 真係想大家見下面, 交流下.
有關14/7, 我可以brief 下大家, 呢個絕不是問題.

本人也是在職媽媽. 但想到14/7 難得可以再進一步瞭解下學校及老師的教學情況,決定請了假, 入去實地考察, 加上好想認識下各位高質素的家長們. 既然是大家坐埋同一條船, 希望大家都互相幫助.

NatNatee
你說得對, 反而福建專區呢排反而較靜, 個個過晒 " 小一選校"討論福小, 所以真係多得moncia開此專題, 等我地交流下意見. 此外, 希望係半小時內都能於14/7遇到你, 打個招呼吧.

嘩,要穿四正一點,第一次見面,但我不帶小朋友了,想自己專心一點麻

小朋友好似要買校服,是嗎?

monica69  係呀,所以oldjac,唔帶小朋友唔得ga~~  發表於 12-7-11 17:23

NatNatee 發表於 12-7-11 01:14
怪不得福附專頁咁靜,原來家長們都來了"小一選校"。用了頗長的時間看了全部帖子,發覺你地既分析好中肯, ...
同意妳講嘅!大家一起努力,互相支持!第時我地小一家長,話唔定可以自己成立FB,有自己的專頁~Btw,妳話住得遠,係邊區呢?

mandy304 發表於 12-7-11 10:25
monica 69, baba987 好可惜你地出席唔到, 真係想大家見下面, 交流下.
有關14/7, 我可以brief 下大家, 呢個 ...
Mandy, 咁多謝妳先囉!我地幾個參與唔到嘅家長,靠哂妳喇!我自己都因為呢個討論,大家嘅意見同熱心嘅分享,有好多得著。
衷心多謝妳地:)

Monica69,
其實我住係"荃灣"呀!係唔係好遠呢?直頭係一頭一尾,我揀福小真係完全符合唔到"近屋企"這點囉。但好在福小近地鐵,阿仔返葵興都要7點上校車,阿女都係7點上邨巴再搭地鐵囉。其實出門時間一樣,這一點本人以阿Q精神作為揀福小既其中一個論證.....@~@

24681357  我識一個住屯門,你不是很遠啫。  發表於 12-7-12 02:59

mandy304,
真的很想跟你們打個招呼,正如baba987說,註冊當日大家點相認呢?大家有冇好提意呀。

NatNatee 發表於 12-7-12 00:18
Monica69,
其實我住係"荃灣"呀!係唔係好遠呢?直頭係一頭一尾,我揀福小真係完全符合唔到"近屋企"這點 ...
哈哈~~NatNatee,我鍾意妳嘅阿Q精神,好多事如果都可以咁諗,可以煩少好多。所以妳的小朋友會搭校巴嗎?都安排好了嗎?

NatNatee 發表於 12-7-12 00:32
mandy304,
真的很想跟你們打個招呼,正如baba987說,註冊當日大家點相認呢?大家有冇好提意呀。 ...
妳地快d諗下點相認喇,今日都星期四囉!dun妳地心急~(千祁唔好要戴朵花咁老土啊

回復 monica69 的帖子

monica

你放心去旅行盡情玩吧. 稍後會講番重點比你知.

monica69  多謝Mandy!  發表於 12-7-12 16:15

回復 NatNatee 的帖子

NatNatee

我真的很相信你好鐘意福小, 係荃灣都過來呢度支持, 實在難得. 咁樂觀的媽咪, 真的要交個朋友.
相認呢個問題就.....一係大家pm電話, 或者9:20am係門外等 ???或是有更好提議 ?

Monica,mandy,
其實我真係一心一意對福小,放棄津校,冇玩叩門,希望我揀既係對啦,不過有你地一齊行這條路,我唔孤獨喇!

唔答校巴喇!超早 @@@! 校巴無車到荃灣,要6:20係青衣等,點等呀.......不如自己帶。

natnatee 你小朋友住荃灣,福小都收你,小朋友一定係出類拔萃。

NatNatee,真係好佩服妳啊!如冇記錯,荃灣搭地鐵到油塘最少要十個字,唔包行路嘅時間。
咁妳帶小朋友返學之後又要返荃灣,下午又來接小朋友嗎?
福小有妳咁嘅支持者真係有福!

NatNatee

其實你有無考慮搭小巴呢 ? 我知荃灣有小巴直達油塘. 咁唔駛小朋友背住書包咁重, 二來又一程車坐到尾.
但有無咁早班次就真係唔知啦.

‹ 上一主題|下一主題