用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好頭痛! 油塘基顯和福小~~
樓主: monica69
go

好頭痛! 油塘基顯和福小~~   [複製鏈接]

我都有相同的問題,有細佬跟尾﹐ 原本己準備了讀聖三一堂小學, 私校英文小學, 誰知叩門基顯收了, 而仔仔學校的老師好推介基顯, 說是很多家長的首選, 我它最大考慮的不是學費的問題, 而是怕阿仔選錯學校, 那一間更加適合阿仔。現在真的很惱煩, 聖三一堂小學中學是九龍塘校網,但校舍細,  而基顯在這區是熱門學校, 但中學校網不好。

回復 karenlam338 的帖子

妳的問題比我的更加頭痛呢!
點解妳仔仔的老師會咁推介基顯?有咩長處呢?點解會成為呢區家長的"大熱"?
妳以家傾向俾仔仔讀邊間?

因仔仔的學校就在麗港城

其實升福中不是必然的, 福小這一間我没考, 我有朋友在裡面教書

monica69  咁妳ge friend有冇俾福小任何comment?  發表於 12-7-7 01:22

引用:回復+karenlam338+的帖子 妳的問題比我的

原帖由 monica69 於 12-07-07 發表

妳的問題比我的更加頭痛呢!
想分享一下,之前油基也收了我小朋友,但我放棄了,原因是有更好的offer。油基1-6年級均是活動教學,一年三考加日常評估,活動多元化,看其他post家長說小朋友是愉快學習的,老師也好,升中派位也不錯。油基原本是我放頭三志願的,後來發現自己好難谷到小朋友,結果還是選了間谷的學校以備將來考中學,加上看到post話校車安排欠佳,便放棄了。其實將讀私校慳左嘅錢俾小朋友學野都好有用,學吾學壞睇你點教小朋友,我小朋友學校都有新移民家長,佢地d小朋友都好乖,相反個別港孩就鬼咁搗蛋,d家長又由佢曳。

monica69  多謝妳嘅回覆,令我更加了解油基:)  發表於 12-7-8 10:02

回復 monica69 的帖子

那你(兩個)小朋友谷唔谷得?

monica69  呢個我真係唔知喎!不過我覺得讀書阿囡應該可以handle到  發表於 12-7-8 10:06

如果係我就prefer 福小。 

Dear Karenlam338,
What's your friend's comment about 福小?  I want to know too. Thanks!

回復 HaYi 的帖子

Hi HaYi,
I saw your post in another topic regarding 陳守仁.  I knew your kid was also accepted by 陳守仁, am I right?  If your kid also get another offer from 福小 (just assuming), how are you going to make the choice?  Please let me know your comment since I need some help to make the decision.  Thanks a lot.

HaYi  Personally I  don't like 福小, for the 左 background and too 嚴, Now for TSL I give up GT(一條龍 too, in a better mode), so FK / TSL I will surely choose TSL, no doubt. Sorry if offence..  發表於 12-7-13 00:06

如果福小, 學費稍低回少少, 應該就very good la....但知道於brand 1福中建做了暖水私人泳池比福小福中操水及辦課外活動. + 埋建做一個空中劇院 +埋增聘外藉NET英語導師至十多位, 那時我就知道, 佢學費一定平不了.   

油基我也有一位家長朋友讀緊, 課程也不淺. 又不用交學費, 又近. 所以油基也是一間不錯的選擇.  monica,加上你也是教英文的, 我深信你也有技巧讓小朋友學習. 那就不用煩啦..

monica69  多謝妳嘅回覆。原來佢地的資源咁好啊!唔怪得咁貴!  發表於 12-7-8 10:41

我自己也是福中畢業, 福中也有我的同學在裡面任教, 但我没有選福小, 肯定有很大的理由, 但詳細情況我不想在這裡多說。

回復 HaYi 的帖子

HaYi, 介唔介意share下點解妳prefer福小呢?

回復 baba987 的帖子

真係唔知原來呢一年有二三千人考福小喎!妳講得啱,教育真係要睇長遠d, 而且每個人concern的事情唔同
我個心已經有個底了
多謝妳嘅提醒,我會盡快放位俾等緊嘅家長:)

我原來都沒有留意福小因只有三年,我是經過一位朋友因她兒女已上中學了,他有做選校分析而了解到福中的增值力好強,而且在校外的比賽每次碰頭都輸了給福中,而且我朋友說福中每次出賽時的團隊很圑結,而且學生靈巧的,是朋友提我去試的,當收到offer時都考慮了一星期,因要放棄大抽獎,請教了很多人,最後釋懷接受了。
其實兒女是否成材好快會清楚,如真是讀書材料,福小有呈分試,有信心可出外再血戰,如只平凡仍有band 1 中學在後,安全感大好多,按照我朋友說福小會不斷增強的,等於我朋友十年前考港同時那有現在2000人爭120個位呢?
所以我選福小是看長遠的,希望意見幫到你啦

DELETE!!!

回復 oldjac 的帖子

多謝妳咁寶貴的意見!呢幾日睇到咁多家長對兩間學校咁深入的見解同分析,真係覺好感激同受用無窮!妳的小朋友來緊九月都係讀就福小嗎?

回復 FatCatCat 的帖子

FatCatCat,我對蘇浙了解不多,不過前兩我同我地English team嘅大佬傾計(our team leader)
佢以前讀蘇浙,佢話佢地係小學讀嘅英文,令到佢上到中學後游刃有餘
中一讀嘅英文,佢地一早係蘇浙就學過了
Just for your information :)

更正福小是會不斷增強的,前文打錯了
是的準小一生,當時要放棄大抽獎確有一段爭扎,但又想如抽得不好才四處叩門,現在上bk 說睡不著的是自己了

福中在中學屆別是比福小出名的,這是事實,褔小要一段時間再努力打做了。

但以上年申請人數700與今年的2000多人比較,可聯想到來年數字更高,越多人越可選擇更合適學生,將來如何,可想而知了。
‹ 上一主題|下一主題