用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好頭痛! 油塘基顯和福小~~
go

好頭痛! 油塘基顯和福小~~   [複製鏈接]

其實如果唔係真係好頭痛,我真係唔想post,因我知仲有好多媽咪等緊D位
不過我地下星期去旅行了,在旅行前想做個決定,儘快放位俾有需要的人

係咁ge, 舊年其實阿囡就有福小的offer,所以也沒機會參加大抽獎
派咗位後,我心諗,或者幫佢扣一間津校,因為福小的學費真係唔平
我知油塘基顯和福小,一間係津校,一間係直資,本質上係好唔同,但也真係好難取捨

以下係我問人同自己諗到的strengths and weaknesses:

福小: S--全英教學(不過因為係第一年轉英小,唔知會辦成點樣,成果未知)
              一條龍
         W--學費貴(3000/per month)
               很多人都話佢係左校

油基: S-免學費
         W--英文應該只是一門學科,D學生既英文可能一般
               學校近屋邨,我老公擔心會唔會學生質素冇咁好(sorry, this is not discrimination...我唔係香港接受中小學教育,
               所以真係唔知會唔會有呢D問題.....)

至於兩間學校谷唔谷,反而唔係我既concern...因為我覺得間間小學係呢方面唔會差太遠...
仲有福小的另一賣點"一條龍",都唔算係好吸引我,不過算係一個back up...如果小朋友第時讀得好可以扣其他好的band one 中學,如果唔係都有福中back up,算係進可攻退可守
福小的學費3000元,其實我地都算afford得到,不過仲有細佬,所以要考慮的嘢多D
福小3000元學費唔平,我concern的係唔知佢係唔係"物有所值"

我真係好驚幫阿囡揀錯學校,做錯決定,話是話可以P2再插班扣門或轉校,
但都覺得小朋友辛苦,係一間學校適應咗,P2又要佢重新來過
如果你係我,你會點揀? 唔該俾D意見我呀,感激不盡 :)

4    0    0    0

兩間都有自已的好處,兩間學校我都有參觀過。但福小真系好貴,學費三千,校車加飯錢又千幾,重有買野飲貴過便利店,影印要用八達通找數,暑假好像去日本交流。一年加起來真不少。如細佬一齊讀重犀利。福中的英文是很好,大了出國流學都不怕。油基在48網都是一間好官津,地方大,環境靚,升中成績也OK。但功課,考試,測驗唔會少,全統大班學校。

回復 monica69 的帖子

my son is also accepted by 福小。 He got another offer from 陳守仁。 I have the same concern as you. I need to release one of these two schools asap.  福小 is a "through train" school.  That's what I like. According the headmistress who gave us the talk while the kids were taking the interview, the school is not "左派" but more focuses on Chinese literature and culture education. However the school fee is HK$3000 while 陳守仁 is only HK$1500.  But I need to push the child quite a lot if I choose 陳守仁 since he needs to participate in the high school allocation game.  which is a more difficult challenge for both parents and the kids. It is such a headache.  let me know what your final decision is.  Maybe our kids will be the classmates if we both choose 福小.

HaYi  我都同你一樣, 因TSL 剛收左, 放左已注冊俾晒錢有中學的直資 (GT), 感覺TSL是要多加油才可以在前50位置,但如在此位置,相信中學都有一些不錯出路  發表於 12-7-7 08:04

DELETE!!!

認真要考慮兩位小朋友同時入讀福小, 學費就係雙倍了. 如學費不成問題, 我一定選福小.  

因為上年度, 我就是決定考福小, 幸運地今年九月入讀準小一生了.  有位小二的家長朋友, 她認為福小英語絶對可以放心, 英語堂活動教學, 令她兒子很快便適應, 英語大有進步, 因福小是一間對語文非常著緊的學校.   此外, 學費包括課外活動. 每人選一種, swim, 日文, 法文都可以學.

回想起上年, 我也有選陳守仁, 知道該校都有不少其他國家的學生, 如印巴藉, 中東等.  看看你的接受程度. 加上居住地區, 陳守仁都是不錯的選擇, 故你可以慢慢選擇.

回復 香港佬 的帖子

多謝妳的回覆啊! 係囉,其實話學費3000,其實我諗仲有好多的雜費要計
我地好彩就唔使搭校車,但其他雜費加埋,真係都唔少
暑假遊學,係唔係低年級都要?係小朋友自己去定係家長都要去啊?
油基....唉....免學費好吸引,諗緊係唔係可以將一個月的幾千蚊儲起,等大個d如果要出國讀書就用得著
以家小學階段就咁"重本"...
但油基我真係驚佢地英文唔夠人地爭
唉.....好煩~

香港佬  其實以你狀況邊間都得啦!(福中千多D學費)  發表於 12-7-6 18:35

回復 DianaWong 的帖子

Your kid is really outstanding. We all know how difficult it is to get an offer from TSL.
I don't know where you live, and not sure if the school location is a concern for you.
I guess you regard highly of "一條龍", which is why you feel making a decision between the two is so difficult.
If I were you, I would definitely choose TSL (ah to be honest with you, TSL is actully my dream school )
The first reason is that the tuition fee is cheaper (well, if you have to take the school bus, that's another story)
The second reason is that TSL is well known for its diverse learning environment and good English language context, while Fukien is still establishing its reputation for the time being.
As for what the Fukien headmistress said about the focus on Chinese literature and culture education, well, I simply felt that we (or our kids) are not the "users" yet. We will only get to know how it is like and what these "Chinese literature" and"culture education" are when they study there. I had a feeling that she might have just used more accptable terms to replace the name "national education". Well, just a guess :)
Yes, I am still hoping that more people will give their comments on how Kei Hin is like. Will certainly let you know when a decision is made :) You are right...if we both choose Fukien, our kids will be schoolmates (if not classmates).  

回復 mandy304 的帖子

妳講既嘢真係幾吸引喎~
其實我自己係教英文既,自己要跟小朋友的英文功課絶對唔係問題
Even要日常生活同佢講英文都ok
不過重點係,學校可以提供的"語境",絶對係好過屋企
因為屋企營造出來的語境係artificial (我同小朋友平時講廣東話)
呢點Kei Hin做唔到囉
但就係個學費問題....如果我兩個都讀福小,我諗佢地既學費都可以攞來平平地供下樓了
咁樣做比較好似好唔妥,但係我自細阿爸阿媽都冇投放過任何資源係我地教育度
我咪一樣讀到書(不過唔係香港囉)
所以我就會諗到"抵唔抵"ge問題了
我係唔係唔應該咁諗呢?

回復 baba987 的帖子

唔會插啦,放心....我諗呢度既家長都好理性ge...大家交流下嘛!
你好識計數啊:p 同埋你既point同我老公一樣,佢驚阿囡易學壞(呢個係佢自己係香港受中小學教育的經驗,佢都覺得肯俾三千蚊學費的家庭,係唔同d)
但係我就覺得,就算係普通屋邨小學,多雙非或新移民又好,住公屋又好,d細路有可能都好生性呀
我呢d諗法係唔係太天真?!

回復 baba987 的帖子

多謝妳咁寶貴的意見! 我都同意妳講既,"近朱者赤,近墨者黑"!
環境對小朋友的影響真係好大. 我的同事同我講, 環境係影響大,但係係小學階段,屋企父母點教佢地都好重要
比如佢地係學校學到唔好既嘢,返屋企妳見到,就會糾正返佢
其他人咁樣唔代表自己既都會一樣
都有她的道理(因為佢自己細個又係讀屋邨果D小學,沒學壞,以家都係教英文)
唉....我諗所有嘢都有正反兩方面,有得必有失
我會再諗一諗的

I live in Lam Tin which is very close to 福小。 That's one of the reason I prefer to choose 福小。I saw some students living in my area taking the school bus to 福小 at 8:00am every morning.  That means my son can get up at 7:00am which is very good to him.  

其實monica  , 我直覺覺得, 你經己選了油基了. 那就選油基吧.  無論係直資津校也好, 都有好及壞學生, 這個很容易明白.  

一間津校, 一間直資, 無論係學校硬件及軟件上都很難作出比較, 一間要交學費的, 老實講, 資源一定豐富d. 世上那有免費午餐呢?  

回復 mandy304 的帖子

Mandy,我聽起來似想讀油基多D嗎? 哈哈~~
由知道有油基的offer開始,我的心就1516, 昨天可能想小朋友讀油基,今日又鍾意福小多D
你講的啱,天下沒有白吃的午餐
想小朋友英文好,就是要俾學費
或者係因為聽到人講,福小又唔係一線的直資小學,學費卻貴過一線學校有關吧!
係香港地,真係冇咩可能唔聽人講,唔受到人影響....

香港佬  你有冇問過小朋友想讀邊間先?  發表於 12-7-6 21:14

自己覺得學費合理就得!  我都覺得$3000一個月算係合理, PN一個月每日三小時都要$3000以上, 福小雙班任, 小班教學, 課外活動, 自己出去都唔只呢個價!

monica69  明白~不過今年細佬都waiting緊一間三千幾ge PN,如果有offer,加埋家姐果份,分分鐘個個月要七八千元啊  發表於 12-7-7 00:15

香港佬,
問過ga~不過咁啱兩間都有佢識既同學係果度讀,佢話讀邊間都OK喎!

回復 dewberry 的帖子

其實係唔係津校都係大班教學同埋少D課外活動?
小班教學係唔係二十幾人而大班係三十幾人?

回覆:monica69 的帖子

福小好似25人一班!津校或官校都有小班,不過唔多,通常都會多人爭。

monica69  Thanks for the info :)  發表於 12-7-7 00:16
‹ 上一主題|下一主題