用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田靈糧幼稚園 藍田靈糧課程
go

藍田靈糧課程 [複製鏈接]

想問問靈糧課程如何? 深or淺?
   16    0    0    0

淺,如果你想佢第時入local ,千其唔好

luckyveronique  简直是誤导!  發表於 13-10-31 08:57

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

回覆:QQilky 的帖子

請來上堂咩語言?全廣東話?

回覆:藍田靈糧課程

我朋友個女係度讀,佢話K3出黎連自已個名都未識寫,不過佢冇諗過俾佢讀local學校,佢會搵一D輕鬆D既私校(因為遅D佢會俾女女去外國讀書),同埋朋友話佢冇咩工課,唔習慣寫字,所以上local可能會唔太慣,但係小朋友返學返得相當開心

suetyizoe 發表於 12-10-6 04:43
我朋友個女係度讀,佢話K3出黎連自已個名都未識寫,不過佢冇諗過俾佢讀local學校,佢會搵一D輕鬆D既私校( ...

k3...未識寫名.....
希望唔好介意我咁講, 有時有d野真係唔好靠曬學校
覺得須要/不足, 自己可以同小朋友自己係屋企學, 當親子
終於針冇兩頭利

其實我哩個fd 教仔好特別,佢覺得小朋友愉快學習已經好ok識唔識寫字,識幾多野都係其次,因為佢一向覺得香港既教育制度唔好,好填鴨,反正自己一心會放女女去外國讀書,所以唔想佢太辛苦,我哩D一心只會俾仔仔係香港讀書既窮媽,唯有忍心D俾仔仔讀D 填填 學校

仔仔n班時有講過蘋果的結構,有教過雲同雨係點黎,英文都有教a-?,dog,cat,apple等等生字。有短句(約四至六個字)要家長讀比小朋友聽,教小朋友認字。當然,小朋友咁細學完可能已經唔記得
K1上左差不多一個半月,學校有教小朋友唱普通話歌,英文歌等等,有教材和cd可在家和小朋友一起唱和練習。有中文字卡要家長在家和小朋友認字。英文有phonics,有生字教。學校十分鼓勵小朋友培養閱讀習慣,每二星期派一本中文及英文圖書,要家長和小朋友看,我會順便要仔仔認字,慢慢積少成多。
程度不算太深也不太淺,有學券學校程度要跟教育署,一定不會太深的。我覺得可以接受。

引用:想問問靈糧課程如何?+深or淺?+

原帖由 ellie2011 於 12-07-05 發表
想問問靈糧課程如何? 深or淺?
我大女在靈糧畢業,細女讀緊!可以話係深,也可以話淺。原因係學校在網上有很多課程指引,家長如果肯跟足溫習和配合學校的閱讀計劃,是極全面和高水平!

如果家長全放手 給學校,又唔多上網check,靠小朋友在學校,學幾多,吸幾多,又唔同佢讀 每週借回來的故事書,咁就好多嘢都唔識㗎喇!(因學校不太著重抄寫)

我女讀緊k2, 非常ok喎, 好似有家長話齋, 如果你唔配合學校個套方法, 你就一定唔多掂, 如跟學校指引真的不錯的.

回覆:fishchow 的帖子

想請問下,你大女是否讀緊local小學,跟得上嗎?

回復 ellie2011 的帖子

我囡囡由N讀到現在K3. 說深不是深, 說淺不是淺!
就如樓上幾位講, 一定要跟足學校給家長的資源去學!
因學校無考試無手冊寫學了什麼字, 沒有定時很刻意提醒家長學生何時學了什麼.
但幸好, 老師每日都會拍下上堂的照片和video, 可知道你們在做什麼.
所以沒有壓力下, 有些人很hea便過了3年, 有些人過得很精彩!
到k2-k3會好一點, 因實在地有功課本.
k2尾等待細仔/女足4歲才寫字,
而k2較著重分享, 囡囡拿著一件物品可自信地跟眾人講述想分享的事.
而k3步伐加快了許多, 比較著重學術, 一天有2-3樣家課,
weekend會多d. 除要寫詞語句字外,
還要寫新聞分享週記等, 從中在家裡學會更多的字,
同時, 加上看書習慣, 很自然地作句寫作表達也不錯.
學校好著重讀圖書, 好開心囡囡由小看書的習慣,
3個月已看過百本新書.
她的中文很好, 英文就只是一般.
至於上年尾考小一直資成績亦不錯(考2間,2間也收了, 所以沒再報下去),
比很多讀名幼的朋友們還要好!
雖然他們學術上表面功夫較弱,
但是這3年培養自信表現的成果,
對interviews極大幫助!
最後, 想跟你分享個人的感受.
學校很開放, 每天都可以進入班房禮堂看早會, 跟老師暢所慾言.
囡囡講什麼, 我都知曉!
本人覺得很珍貴! 切切實實真的看著子女成長!
跟拖帶著她的手在校園門外說再見的學校不能相比!
還有他們每年的親子勞作,
不享受的會不交, 有的還會怪責這麼小年紀要他們做這些東西,
而我比較乖巧, 每次都有用心去做.
跟囡囡商量至爸爸齊齊參與,一家人合作, 學校用意只不過如此.
本人覺得, 每間學校有他們的價值, 看你要什麼!?
而我, 覺得學術可在家裡補可在外面補.
而快樂自信和參與, 是我在外面補不上的.
以我知道, 一上k3所有家課紙都要自已寫名,
畢業也不懂寫實在離奇! 家長也要當心吧!?

我只知好多之前家長上左小一,只有跟唔上

回覆:cwclsh 的帖子

請問派小學 派好嗎呀

學校有把派位資料放上網頁的,我覺得都派得不錯

princesscharnee 發表於 13-1-26 21:27
我只知好多之前家長上左小一,只有跟唔上

由開始時你已經係覺得呢間課程唔多夠,
小朋友水準未唔高,
可以多講D唔好既實際情況嗎?!
如淺, 點淺法,
如升小學後『只有跟唔上』咁恐怖,
又可以講多D點跟唔上嗎?!
多謝分享

仔仔岩岩畢業,好似校歌咁,真係有個快樂的童年。不過,始終競爭大,我地都考左出去其他學校,而今年自己個班派得不錯,幾個都派到培正哦!

引用:仔仔岩岩畢業,好似校歌咁,真係有個快樂的

原帖由 himhim0514 於 13-08-10 發表
仔仔岩岩畢業,好似校歌咁,真係有個快樂的童年。不過,始終競爭大,我地都考左出去其他學校,而今年自己個 ...
你指培正小學嗎?呢間應該係考到啊?真係咁勁,培正好難考啊!

引用:Quote:原帖由+himhim0514+於+13-08-10+發表

原帖由 manyjennifer 於 13-08-12 發表
你指培正小學嗎?呢間應該係考到啊?真係咁勁,培正好難考啊!
係呀係呀!真係咁岩同一班四個一齊考到!

引用:Quote:原帖由+manyjennifer+於+13-08-12+發

原帖由 himhim0514 於 13-08-12 發表
係呀係呀!真係咁岩同一班四個一齊考到!
咁真係幾鼓舞啊!

‹ 上一主題|下一主題