用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍城聖家vs舊油天
go

九龍城聖家vs舊油天

朋友剛收到九龍城聖家來電, 收呀女,
之前油天已經收左呀女,
請問各位對兩間學校有什麼意見?

我已放棄了九龍城聖家, 我們是星期二早上收到電話!

cheungmingwai, 可否分享下為什麼揀油天而放棄九龍城聖家呢?

回復 SALLY媽媽 的帖子

女仔揀聖家好啲..因校綱各樣41岩女孩子.
哲哲寫真 哲哲私相集

Cheungmingwai
可能我朋友個位是你唔要放出黎的!
咁你呀女最後去邊間?

我朋友心大心細, 九龍城中學網好似好D, 但佢又唔想比呀女讀女校!:
又擔心選擇錯誤, 害左呀女

如我, 我會選九龍城聖家

我都睇左好多關於九龍城聖家的資料
亦有很多好心ek 媽媽 pm我報料

so far, 九龍城聖家, 對學術是有要求的
聽說, 全級三班, 約共90人, 60人可上聖家書院, top ~1x-20, 仲可以試更好的bank 1 學校 (我都係聽已升聖家書院的家長所說)

如有興趣知多d, 可以上她們web site 看看學評報告

有家長已說, 九龍城中學網
對女有優勢
好多好的bank 1中學校選
如跌到bank 2, 也有九真, 培道校風好的選擇

加上有直屬上聖家書院的安全網

但學校對學術有要求, 家長和學生也要付出的
聽聞功課量會較多

(p.s. 雖然我release 九龍城聖家的位, 只是為女兒選更合適她的學校, 九龍城聖是一間很好的學校)

對不起, 我們沒有叩油天, 所以不能比到意見你! 我們也放棄了聖家(九龍塘),
只是選擇另一所比小女. 因我見(親身接觸經驗)聖家書院(中學)女仔出來較粗魯!中學成績一般, 但仍是九龍城,你要自己考慮選合自己心意的 !

dwklau  同意!聖家書院成績一般, band 1尾, 比佢好既學校有很多, 換轉係我個女讀聖家小學, 我會全力谷盡佢去考其他學校.  發表於 12-7-5 12:57

多謝各位的意見, 我朋友最後選了舊油天,
我相信她對女兒有信心,
將來可以在自行收生入讀心儀的中學!

即我朋友放了聖家 & 新華德 的位出來
祝各位叩門中的家長如願入到心儀的學校!

貢獻勳章

引用:如我,+我會選九龍城聖家我都睇左好多關於九

原帖由 JOJA 於 12-07-05 發表
如我, 我會選九龍城聖家

我都睇左好多關於九龍城聖家的資料
你說有60人上聖家書院,又說1~20
走晒,咁咪只有十幾個學生上唔到中學?但我在升中那邊有家長說只有79個位分比兩間聖家,如平均分即只有40個,那咪一半學生都不到??有冇人清楚些?

花仔媽咪 發表於 12-7-5 22:06
你說有60人上聖家書院,又說1~20
走晒,咁咪只有十幾個學生上唔到中學?但我在升中那邊有家長說只有79個位 ...

我都係聽今屆有一位已上聖家書院的家長所說
有心確實的家長
可以上她們網站查下

SALLY媽媽 發表於 12-7-5 11:02
Cheungmingwai
可能我朋友個位是你唔要放出黎的!
咁你呀女最後去邊間?

其實你可以問下阿女意見!!!