用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 2013-2014年入小學會幾時知結果?
樓主: hiunam116
go

2013-2014年入小學會幾時知結果?   [複製鏈接]

taiyingchun 發表於 12-7-18 10:38
我仔無樂音樂. 無profile 但有少許証書. 無宗教.
仔出來說不用spelling. 只寫名及畫畫. 問下問題咁.
我當 ...

地點我都擔心, 因為住既地方可能有改變... 已經問緊校車資料

好彩都收咗我仔仔,但我決定放棄,因音小出路窄,除非日後讓仔仔做音樂家,真要三思。😄

ajjerry16 發表於 12-7-19 14:38
好彩都收咗我仔仔,但我決定放棄,因音小出路窄,除非日後讓仔仔做音樂家,真要三思。😄 ...

咁點解又去考既?(八卦咋,可以唔答)

huisylvia 發表於 12-7-19 14:57
咁點解又去考既?(八卦咋,可以唔答)

X2....
其實佢同一般小學既課程差唔多, 只不過要學音樂.... 好多學校都要學生出去學架WOR..(我同先生就覺得學校學埋仲好)

唔知大家認唔認同. 其他學樂器音樂既小朋友. 佢地既語言同學術都唔會差.
因為. 樂器好多時都要識英文. 如鼓. 個個老師都只會以英文作名稱. tom tom 同埋bass drum等等. 琴果d仲要較多.

哈呣 發表於 12-7-17 12:20
眼見你們正討論ICQM的不是太明確的收生標準!  好想問下那些覺得自己無乜cert, 無學樂器, 又不是有宗教的正 ...

俾d信心自己同個仔,場show而家至係岩岩開始,
唔使咁快下定論喎,
當時我in音小果位老師,雖然全情無咩表情,
但當同我地祈禱時,佢其中一句:
"每個小朋友都有佢既恩賜"
我好感動,一時感觸到喊,真係失禮,
但呢句說話真架,
你睇到你小朋友既恩賜嗎?
睇到之後,提起勁,拖住佢一齊向前行啦,
你係佢媽媽黎架,有邊個更比你清楚你小朋友,
有邊個比你更義無反顧同佢行人生既呢一段路呢?
加油呀!!!

ALAU  i also cry during the pray with the teacher, i feel so touched that our Lord knows us the most and how to help our children on the right road in this difficult world, especially nowsaday HK  發表於 12-7-31 21:10
四隻貓  講得好呀!  發表於 12-7-26 11:39

回復 huisylvia 的帖子

huisytvia,
好多謝你的鼓勵. 女人都是眼水淺. 其實我現在都眼濕濕. 每間心儀的學校都好似遙不可及. 其實覺得音小in得唔差, 有了希望, 但都唔得. 是有灰心和失望. 唔知自己衰在那一part. 可能以後的,都是這樣. 但都無得驚, 我哋做媽媽嘅就係要堅持+堅強.  但這一刻真的有點軟弱 ...

哈呣 發表於 12-7-19 18:28
回復 huisylvia 的帖子

huisytvia,

唔好咁講,唔一定係"衰"係邊既,
只係大家果一下唔"過電"咪"拍唔成拖"囉,
又或者下一次"一拍即合"呢,
又或者佢之後先發現你好,去"追"返你呢,
係呀,做得人阿媽就要堅強+堅持架啦,
你得既,加油!
仲有,你有無諗過仲有d咩可以做,去搵返呢段"關係"?

我覺音小都係想找些同一教學理念多過小朋友有幾勁, k2已能取得好多獎學好多野, 已經不是衪杯茶!

sakuralee 的帖子

講得對,收既反而是學術上不太進取,沒有參加比賽既

我們被取錄了.
女兒是9月女, 天主教. 有交portfolio, 有學兩樣樂器, 在校際音樂比賽有名次, 有適量課外活動. 女兒不懂串字, 學術能力一般, 表面乖巧, 不是醒目突出的類型. 沒有出席簡介會.

我和丈夫在有孩子之前已開始留意音小, 算是很了解學校的教育理念和情況,所以在面試時跟老師傾談得很投契.  面試完更喜歡此校.

我自己所見音小最重視家長對學校教育理念是否了解和認同, 也偏好收取一些乖巧斯文的孩子. 認識不少較活潑, 學術強和突出的小朋友都rejected. 每間學校果然有其選學生的一套準則.

My girl also get the offer.  In fact, three of our classmates also get all offer.  
Most of us have awards, good academic too.  I guess they are not only target the mid-range students but also the top ones.  You may be right about the school would seek or accept students with the same theory of teaching.

My son got an offer too.

你地交左留位費未??

交左.. receipt都收到了

我仔仔都收左,

我仔仔都收左,佢係學校都係考頭3甲,STARTERS 考獲14盾,TRINITY GESE 囉DISTINCTION, 亦有不同活動獎項,當時亦未正式學樂器. 面試時仔仔話考英文串字,考寫自己中文全名,何以見得音小收ACADEMIC 唔STRONG既學生呢?

我想問下交左留位費之後,到2月要交多3300學費餘額, 萬一最後抽到一線官津小學,學校會否退回3300元呢?

應該唔會退,如果你當音小係後備,這些留位費唔少得啦!
‹ 上一主題|下一主題