用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 2013-2014年入小學會幾時知結果?
樓主: hiunam116
go

2013-2014年入小學會幾時知結果?   [複製鏈接]

rejected,不過都係一個好好既經驗

Waiting List.

url=http://www.TickerFactory.com/]

回覆:2013-2014年入小學會幾時知結果?

我仔仔係一月大仔所以佢果part表現都吾錯,識晒串字、寫自己中文名,人地吾識寫仲提小朋友慢慢諗下爸媽平時點教你寫,所以老師讚佢,送左粒糖比佢
我地有交portfolio, cert copy, non christian
無考樂器試、未有正式學任何樂器
但家長面試果部分,我們兩公婆都答得好好,好有默契

簽名被屏蔽

咁我應該係最奇一個
細囡, 無証書, 無學樂器, 唔係教徒, 唔識串字, 無交個人檔案, 無獎狀都收了

evacalbee  一d都唔奇,好彩咪得囉。  發表於 12-7-17 10:25

My girl is a Nov small girl, Christian, play piano for half a year and have not taken any exam (so I dont think this really counts).  Only photocopy few certificates. The teacher interviewed us for 3 min only.  So I am very surprised that she got accepted!

Nov small girl
No piano
Few certificates
Got accepted
I am so surprised too!

Nov small girl,
Catholic family
Some good certificates & adwards,
Got accepted, thanks God.

But for those who were rejected, don't give up because I know a few friends who were accepted still applying a lot of schools.

"Ask and you will receive,
Seek and you will find,
Knock and the door will be open
For the love of the Lord has no end."

眼見你們正討論ICQM的不是太明確的收生標準!  好想問下那些覺得自己無乜cert, 無學樂器, 又不是有宗教的正選家長. 你們的小朋友是不是好喜歡和其他人對話, 淡定不害羞的呢! 經過兩次失敗, 開始對阿仔和自己信心動搖.

小朋友在外人面前不愛說話,亦不主動參與遊戲,真不明白,如果有跳舞,可能會加分,佢有表演慾,但只係隨意擺動

Accepted.
細女、有学楽器、亦有上Music Course、有幾張比賽既Cert
非Christian、阿女話吾識Spelling words O個Part
But Interivew家長0個Part自問答得好好

sakuralee 發表於 12-7-17 12:38
小朋友在外人面前不愛說話,亦不主動參與遊戲,真不明白,如果有跳舞,可能會加分,佢有表演慾,但只係隨意 ...

有丫.... 可能佢真係有加分呢

我都收咗, 老師見家長面談後大家一齊閉上眼禱告並感謝主, 很感动! (唔係教徒)

收了。不是基督徒,沒有做portfolio , 沒有任何證書或獎杯獎狀 , 普通小朋友一個,有學鋼琴!

補充,剛又收到朋友通知他仔仔reject , 他非常失望,因為他的仔仔真是很聰明,參賽常拿第一或第二名,可惜

Reject既朋友吾好灰心,吾得吾代表你小朋友表現吾好!
整體上我覺得學校真係想搵相近理念既家長,畢竟呢間學校有別於一般學校,如果入左去讀又吾係自己expect既咪仲衰?
大家加油呀!

我仔無樂音樂. 無profile 但有少許証書. 無宗教.
仔出來說不用spelling. 只寫名及畫畫. 問下問題咁.
我當時仔未識寫自己名. 因 幼園未教的. 我不會自行早教. 但佢自細已識speling 自己個英文名(無人教的,老師都無教).
佢話當天寫中文名. 佢只識寫個姓. 而個名佢話拿住個label 睇住寫囉
現在收左. 我會留位的. 這間學校不錯. 只是與我住的地點有點遠.

咁又唔好因為一間唔收而質疑自己小朋友或學校,
我認同音小係一間同出面學校好唔同既學校,
呢點大家報時都好清楚,唔係大家都唔會報啦,
我相信佢地第一,要搵d岩既學生,
據我見音小而家d學生,都係比較乖,純,文靜d(係我所見到,可能有d唔係),
第二,係要搵d家長有心入讀,唔會中途走果d,
亦唔會俾壓力學校果d,
我有朋友個仔去年考音小,個仔好多獎學好多野,
但連waiting都無,據後來了解,
學校係認為收咗佢都唔會留係呢間學校,
同小朋友太叻,同家長而家既培養方式,
應該都唔係果杯茶,而事實我朋友真係當音小係大後備,
所以,我自己報直資,私校真係唔可以太過主觀,否則容易錯配,
而且呢幾年間間都話起碼2-3000人報名,
咁多人報,機會又真係比以前低d既
(純粹分享,不認同當無睇過)
p.s. 我仔都係俾人rejected,不過我唔會放棄,
記得有家長分享過,機會係留俾有準備既人,
而且而家至係開始,大家都加油啦!

joyce1024  認同!!  發表於 12-7-19 16:54
masterunion  比個GOOD 你, 你仲會唔會再寫信去學校?  發表於 12-7-19 14:33

我個小朋友有學小提琴, 唔係基督徒. 他話只係寫名和給張咭(英文)他跟住寫, 無考唱歌, 畫畫, 跳舞.. 可能每組考的都唔同.....
我覺得阿囝已經盡左力 (那天天氣好差,不停下大雨, 偏偏阿囝最驚係行雷, 我最初仲擔心他唔肯面試, 好彩順利完成).. 我相信係我們太緊張, 答得唔好..所以只有waiting ..  
想問問其實waiting大唔大機會收返呢.... 因為阿囝好鐘意呢間學校..  
url=http://www.TickerFactory.com/]
‹ 上一主題|下一主題