用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一係咪多數會唔合格架?
樓主: htts
go

中一係咪多數會唔合格架? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

son9698 發表於 12-7-5 18:31
Band 1A 英中老師在中一家長日說, 如子女取7X分, 家長應覺得子女幾乎100分咁叻了, 同小學好大分別.
但中英 ...

合理.....

我朋友個女係精英班中精英都是7X分....

不過數學會有人8X分...

醒目開學勳章 王國長老

霖霖B媽咪 發表於 12-7-5 10:40
我所有都放左手,只係電腦亞女話真係唔明, 我就照書同佢講下, 通識就解左其中一本書比佢, 其餘兩本就自己溫, 佢話衰哂係思考題果part !!!...

以後大部分都是呢類題目, 其他科目都是, 中史西史亦是...
你要平時多D要佢對事物,時事發表自己意見,
對佢思考問題有幫助.

son9698 發表於 12-7-5 18:31
Band 1A 英中老師在中一家長日說, 如子女取7X分, 家長應覺得子女幾乎100分咁叻了, 同小學好大分別.
但中英 ...

準則不同吧?我囝個小學同學讀屯門百周年F.1,四次考試平均分都是83-84,
都考不到頭5名,我想百周年都是BAND 1A吧??

ZZdaphne 發表於 12-7-7 11:11
合理.....

每間學校程度不同

醒目開學勳章

ZZdaphne 發表於 12-7-7 11:11
合理.....

數學最易拿分架啦,岩就岩,吾岩就係吾岩,無個人主觀影響

好多時上到中學放左手俾小朋友自己讀
而佢自理能力唔好既咪會出事LOR

又或者佢小學時係死讀書0個TYPE

上下D暑期開既升中銜接課程會唔會好D?

不一定 ! 主要睇個學生啫 !

好難講過喎.......要睇吓邊+d+學校........

原帖由 pineapple0983 於 12-07-05 發表
好難講過喎.......

要睇吓邊 d 學校........同邊科囉......
個仔間band one  學校70分,已是全級第三十,不可能與小學比了。

我唸好睇間學校既試題深淺度同學生既水準, 亞囡間中學係B1英中, 初中時除左中, 英文科外, 科科都有人攞9字頭,  但到左高中要攞9字就好難!

阿仔班同學的分數,分佈好廣。99、100分的有,但同一時間唔合格的又大有人在。7x、80分又隨時below average!計來計去都計唔掂條數!

所以我明樓主的擔憂,有時連老師都攪唔清份卷係深定淺,完全冇準則!
:verycold: :verycold: :verycold:

有d 學校係用個試拔尖的。舉例:一年要考 3 個試,上學期,中期、下學期。3 個試佔全學期分的 % 都不同;d 學校會在其中一個影響不太大的試中,係某幾科(通常係數理科)出 d 超深的題目,用作選拔資優生。ed 學生可能會被培養,要接受特訓和代表學校出去比賽。

如果個小朋友係一般資質,係e種情形下唔好話高分,可能連合格都成問題;但咁並不表示佢差喎。所以,ed 野係相對的,最緊要唔好包尾就得~

回復 霖霖B媽咪 的帖子

如果是中一有這成績都可以,但最好冇不合格(50以下)。
加上,日後通識是必須的,由小做好是最好的!加油!

回復 pineapple0983 的帖子

非常認同你講!

我個女讀尖沙咀b1女英中,F.2全級219人,阿女無唔合格科目,科科都係得六七十分咋,平均分65點幾,都跌到全級162名,如果有一科唔合格,一定跌過二百名,聽啲師姐講,要考到一百名之內,你先有機會選科~.~

htts    發表於 12-8-6 09:14
‹ 上一主題|下一主題