用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一係咪多數會唔合格架?
go

中一係咪多數會唔合格架? [複製鏈接]

聽好多都話一上中一, 就一科至幾科不合格, 但本身成績係好ok架!

係咪真架?
   2    0    0    0

真係架,好難全科合格~~阿囡上學期力保不失,下學期終於有2科見紅啦,差幾分..有D同學D卷得幾分TIM~~不過可能呢D只係一般學校係咁掛...

htts    發表於 12-7-5 09:52

回覆:中一係咪多數會唔合格架?

我仔反而好咗喎,科科都合格,而且重好過小學添

htts    發表於 12-7-5 10:00

真你好睇小朋友的讀書態度,因中學就會放手。。。。
他們有自由。。。。自已讀
所以有個補習姐姐睇住會好D~

咁如果有兩科唔合格, 通識同電腦, 而英文有80幾分, 咁既成績算唔算見得人 ?

主科吾合格就驚D,通識真係好奇既,無準則,電腦可以追.OK架啦.我吾放手因為好多科都係英文,吾跟吾得,好似IS咁,好多名詞架,打好基礎先放手.中,英我已放左手啦.數學..唉....

我所有都放左手,只係電腦亞女話真係唔明, 我就照書同佢講下, 通識就解左其中一本書比佢, 其餘兩本就自己溫, 佢話衰哂係思考題果part !!!:

htts 發表於 12-7-5 08:34
聽好多都話一上中一, 就一科至幾科不合格, 但本身成績係好ok架!

係咪真架?

我覺得要看小朋友有多努力及能力,仲要睇學校出份卷深定淺,未必會唔合格,睇情況..
我囝band 1英中,通識試過4字頭,但又上番6字頭,又有人話上到中學好難有9字頭,
我囝數、is、hist、中史等等都試過9字頭,好難有準測

htts    發表於 12-7-5 12:39

咪係,睇返D試卷,打開書都吾識答...平日又無LONG QUESTION既練習架.我都係盡量叫佢係MULTI CHOICE度攞分保住及格.通常得半班及格,所以我都吾會話好擔心...9字頭真係試過1次..之後就無再見到啦...反而A,B字都見得多D...

好難講過喎.......

要睇吓邊 d 學校........同邊科囉......

有 d b1 英中你寫多多野,都只係攞雞碎咁多分~基本上能夠有 7X 分已經好勁。同小學郁親都 9x 分好唔同。

唔好話要答啱題目,睇唔睇得明 d 題目都成問題~

所以,唔合格唔係問題,最緊要唔好做包尾嗰幾個!

ydoris  agree!!  發表於 12-7-6 09:27

Band 1A 英中老師在中一家長日說, 如子女取7X分, 家長應覺得子女幾乎100分咁叻了, 同小學好大分別.
但中英數主科不能不合格.

alice44  同我仔學校學期初家長會講的一樣.  發表於 12-7-6 10:50

htts 的帖子

我想每間學校的分數安排都不一樣。我女小學時,數測常不合格,英文默書間中也不合格。上到中一,英默經常滿分,數學小測間中也能取得滿分。各科分數一般有八十幾。今年中二,都未試過唔合格。

霖霖B媽咪  佢囡囡好鬼死叻, 而小學個根基好打得好, 所以升中就標左出黎啦...   發表於 12-7-6 16:25
alice44  你女讀band 1英中?  發表於 12-7-6 11:02

阿仔學校考試卷勁深,特別是中英數,重要雙計,70+%已經好好成績,英文等同優秀外籍學生的英文,而他小學畤科科95+%,中一雖然全科合格,大多數是60一70%,理科及數學易d攞80一90%。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

係LOR~以前我都係B1英中女校...中一開始,滿江紅啦..HKCEE又合格LOR~所以應該睇返學校水平既...而家我都可以同細路睇功課,即係其實我都吾係差既學歷啦..中學同小學真係2樣野,求學吾係求分數係中學係合適D.....

醒目開學勳章

其實真是睇邊間學校同邊一班。我女學校只要肯温書,真是好難見紅。大部份同學分數都好高。學校有網上練習,做齊又有分。所以大部份學生都很勤力。假如見紅真是好慘,會有壓力。主科唔合格會留班,所以一考試大家都會盡全力讀書。好多人都可以有八+分或以上。

我覺得初中主要戰場在中三,因為要選科;選得好唔好關乎以後 3 年同報大學邊系。成績唔好就要食埋曬 d 豬頭骨科目囉~

中一、中二期間小朋友邊讀邊學,到中三應該起碼適應到 95%以上!上到中學,學校要求 d 學生唔淨止係背書,要用腦,答野要有 point,逐個 point 計分,少廢話,你答 1,000 字都冇用,冇 point 就 1 分都冇~

如果讀英中的學生起碼要明白考試 d 題目問乜囉;因為無論平時點努力都好,答非所問真係勁寃枉,明明識都變唔識~

kilykilyk  由其通識,講唔到POINT,真係多字都無用..  發表於 12-7-6 12:03

回復 pineapple0983 的帖子

You are right F3 is so critical.....
You refer to marking scheme, personally, my son and I don't like this type of question and answer format. More open-ended and analytic questions may be more suitable for my son.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-7-6 11:36
回復 pineapple0983 的帖子

You are right F3 is so critical.....
我其實係話某 d 科目咋.......好似 LS 嗰d......有d gifted 學生的答案好另類,但不表示係錯;ed 對改卷的老師好大挑戰........

lovelyec  贊同, 好多時太另類既答案都係好難攞到高分.  發表於 12-7-11 17:49

引用:聽好多都話一上中一,+就一科至幾科不合格,+

原帖由 htts 於 12-07-05 發表

係咪真架?
邏輯上合理嗎?即係全班好多學生張成績單都見紅?果真如此,我就真係懷疑間學校合格的標準是什麼。當然上了中學又唔會似小學科科九十幾一百啦。

呀仔小學時科科8,9 字頭,而家中一科科5,6字頭。都叫全部合格,但就唔高分。學校話如果主科唔合格要留班。

‹ 上一主題|下一主題