用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 讀MCS既學生是否大多很富有?
樓主: kmmum
go

讀MCS既學生是否大多很富有? [複製鏈接]

引用:回復+wloi+的帖子 謝謝你的回覆,+想問多少

原帖由 kmmum 於 12-07-07 發表
回復 wloi 的帖子

謝謝你的回覆, 想問多少少.學校對ADHD /亞氐保加的學生. 有沒有特別SUPPORT?
每間學校有不同的著眼點。資源是有限的。在一切傳統講成績的學校(不限於瑪利諾,還包括其他名津小),不能指望會多分資源給額外的地方。有特別需要的學生,應選擇一些把資源投入特別需要的學校。

回復 kmmum 的帖子

當年爸爸媽媽係教書.但都有自卑感....現今見1個爸爸媽媽做清潔工,個女是中學部六年生,個仔是隣校男生入了科技大學,讀書好不一定要有錢,佢背後冇一隊人幫手,冇資源,都能有好成績.

kmmum 發表於 12-7-7 21:43
回復 wloi 的帖子

謝謝你的回覆, 想問多少少.學校對ADHD /亞氐保加的學生. 有沒有特別SUPPORT?

可以試下.. 唔好諗太多, 唔讀過, 點知小朋友讀唔讀得上??...
能有機會入讀, 個人認為小朋友是幸運及有福氣的

學校 有教無類, 佢地有請左個 心理學家 跟進個別學生, 又會免費開D課程俾學生, 雖然幫助不是太大, 但算有心...

如其他家長講: 要上中學成績不能太差....MCS 始終要睇成績!

回覆:讀MCS既學生是否大多很富有?

小朋友好單純, 成績叻會多朋友啲, 富有但成績唔叻, 性格唔好, 都唔會有咩朋友。

‹ 上一主題|下一主題