用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 保良局羅氐基金中學 2012 AL & DSE 成績
go

保良局羅氐基金中學 2012 AL & DSE 成績 [複製鏈接]

2012HKAL 成績

http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=440&Itemid=328

2012 DSE 成績

http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=443&Itemid=330

1    0    0    0

各位家長們對2012高考成績滿意嗎?羅氏ok嗎?

回覆:保良局羅氐基金中學2012高級程度會考成績報告

最好成績係?

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

今年AL成績平均較去年第一屆好,入大學最低要求從78%提升到88%,公佈最佳個人成績是3A算幾好, 會考最好成績嘅學生喺去年(中六)已經拔尖入咗大學 但個人上希望入大學最低要求能達到90%以上。

始終羅氏最初收生主要喺從政府派位,對最Top那批學生不能要求太高。但這些已成歷史,對往後嘅成績參考作用有限。

個人更關心2星期後嘅新高中放榜成績,更有參考價值,從而也能看到羅氏是否在不斷進步。

HONG KONG ADVANCED LEVEL OF EXAMINATION 2012

School

Candidates  attaining the general entrance  requirement for admission to tertiary  institutions

Chiu  Lut Sau  Memorial Secondary School

95.6%

Fukien  Secondary  School

93.9%

SHK Bishop Baker Secondary  School

92.2%

Po  Leung Kuk  Laws Foundation College

88.0%

C&MA  Sun  Kei Secondary School

86.9%

The Chinese Foundation  Secondary School

84.7%

Tak  Sun  Secondary School

80%

Heung  To  Middle School

70%

Stewards  Pooi  Kei College

70%

Hong Kong Average

46.2%

有冇家長知今界LAW"S中學文憑派位如何呀!

cfpa 發表於 12-7-20 10:40
有冇家長知今界LAW"S中學文憑派位如何呀!

http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=443:hkdse-result-2012&catid=39:academic-article&Itemid=330
The HKDSE 2012 result released.

THANKS! 一間新校來講已箅可以, 但如比較過去AL & HKCEE 係有些微落差. 希望來年加大油..

我就唔同意你嘅睇法, 今次HKDSE成績嘅實際入U率應比今年嘅HKAL(入大學最低要求88%)更高.   今年成績是得中文者得天下, 羅氏中文3級是69.6%, 與實際入大學最低要求3322應該相差不遠

69.6% 來計算入U :

今年拿到3322成績嘅人數喺26,431, 大學學額15000.  所以今年嘅大學實際入U率應是 :

69.6% x 15000 / 26431 = 39.5%

HKAL嘅學生(2)  喺從中5 (5) 選出成績好嘅學生, 約為中五學生人數嘅40%.  在這40%學生中只有88%人數能達到最低入大學要求, 實際入U, 以中五學生人數計是 40% x 70% (估計實際入大學?) =  28%  (中五學生人數估計?)

再者,  就算3322成績喺100%都唔一定有用, 能否入大學,取决於4級以上成績, 小心觀察4級以上成績, 理科生成績比文科生優勝, 平均有超過70%以上嘅理科學生拿到4級以上成績, 遠高於其它同級學校, 如果中文科冇問題(3級或以上), 理科生實際入U率(520分以上才較有保証入U, 4理科有約18分, 再加一科中文或英文, 已經21分)應高於 70%,文科生實際入U率應高於30% (全港平均為19.4%)

為何今次成績跟以往差別較大? 因為名校失手(如DBS...), 特別喺死於中文科, 所以選英文小學嘅, 就要特別小心中文科

這裡看到羅氏2 :

1.理科成績主要從學校高增值出來

2.文科成績主要看學生語文根底, 再加學校增值

回想羅氏 剛開, 收生方面有困難, 主要靠政府派位, 新開學校冇往績, 政府只會派band 2學生, 所以語文根底較弱亦屬正常, band2學生能考獲band1成績 (3322成績37.7%band 2, 高於50%band 1學校), 實是可喜可賀

推算羅氏今年HKDSE實際入U率應有5成或以上,  確實數字等學校公佈吧.

羅氏在不斷進步, 多謝學校, 長, 老師嘅付岀和同學嘅努力。

完全同意"得中文者得天下"這句,隨著髙増值教學及更多陸小羅氏學生一條龍教學,只要學校繼續加強學生語文科的能力,特別中文科,相信幾年後,羅氏能成為其中一間Band 1頭直資英中。
由2004年創校至今有這樣成績,校長及老師的努力功不可沒。

羅氏理科,包括數學,物理,化學,生物和資訊科技(ICT)的成績都非常標青。4級以上約是香港平均的2倍。入羅氏最好能選到理科。其他科目如英文,企業、會計與財務概論(BAFS)和音樂都十分出色。可能成績好的學生都選修這些科目。地理和中國文學兩科還要努力。

其實讀陸小同羅氏的學生多唔多要補習? 有些怕小朋友跟唔上!
眼見羅氏上緊位, 都好放心。

HKDSE 理科優良率

級或以上

Phy

Chem

Bio

Avg(Sci)

Core

M1

M2

Avg (Math)

保良局羅氏基金中學

78%

95%

81%

85%

70%

78%

87%

78%

風采中學

49%

78%

100%

76%

45%

45%

45%

港大同學會書院

72%

70%

66%

69%

71%

71%

81%

74%

優才(楊殷有娣)書院

80%

65%

60%

68%

44%

73%

59%

保良局顏寶鈴書院

69%

76%

58%

68%

60%

69%

65%

天主教母佑會蕭明中學

57%

71%

55%

61%

63%

77%

70%

基督教女青年會丘佐榮中學

50%

71%

58%

60%

61%

59%

52%

57%

新界鄉議局元朗區中學

58%

53%

51%

54%

70%

45%

61%

59%

福建中學

64%

57%

33%

51%

60%

69%

70%

66%

寶安商會王少清中學

57%

50%

23%

43%

65%

81%

53%

66%

全港日校考生

49%

46%

41%

45%

34%

43%

56%

44%

在看羅氏基金第一屆DSE成績的同時,也看看這班學生對同學、對老師、對學校的感覺。

http://plklfcxufeng.blogspot.hk/

回復 kacap 的帖子

文笔不错, 但不知為什么中文合格衹有69% 令人惋惜呢!

努力啊!:

重英輕中,中文較弱是很多英文中學的問題。一些傳統名校學生今次都死在中文上。其實所有大學都是英語教學,為什麼硬要中文科三級才可入讀?而且多數的學生都是中國人,中文又是母語,什麼原因全港中學只有一半人中文科可以過關,達到三級或以上?我們的第二語言英文都有一半人過關喇!要麼考試局拿中文科開刀,要麼証明母語教學失敗,連母語都不過關。

回復 abcd0001 的帖子

我估你指中文唔合格喺指中文達唔到三級嘅最低入大學要求。

從前考HKAL考生只需要達到中文E級,即現在HKDSE嘅2級要求,就可以入大學,現在相對要求高咗。你看羅氏中文2級嘅比率亦很高。

相信今次羅氏中文3級=69.6%最主要原因喺學生過於輕視中文,反而通識4級以上有超過50%就可以証明這點,因為 通識考試前報章、電視大量報道難攞分,考生特別重視。

吸收咗今
經驗後明年考試就唔會犯同樣錯誤。

但明年又會唔會喺另一科呢?會唔會喺通識?因為今年嘅通識全港合格率超過九成,考試局今年改卷特別鬆手?

超過九成合格率太高啦.  考試局明年份通識應該會出深的, 要求高的, 改卷手緊的, 明年通識合格率應該會拉低到6到7成.   

明年考生又會唔會今年合格高而輕視它?答案明年揭曉。

入大學,英文和中文科都最少要三級。香港中學平均有50.1%英文達三級或以上,羅氏有94.6%。香港中學平均有49.8%中文達三級或以上,羅氏有69.6%。對一所英文中學來說,已有交代,希望繼續努力。羅氏強迫英文較差的同學改選中文通識科,現在看來是一個好選擇,因為多讀一科中文通識可以強化中文水平,而且用母語更容易表達,有利通識科表現。但如考試局要殺人,維持低入學率,則另計。

有無人知今年有多少 Laws' 學生入到大學, 學校會否稍後有公布呢?
‹ 上一主題|下一主題