用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁第2階段收生, 2012-2013小一結果 ...
樓主: lololala
go

陳守仁第2階段收生, 2012-2013小一結果 ...   [複製鏈接]

Karenpanlam 發表於 12-7-13 01:04
我今日都忍唔住打去學校問下,有個男人聽,佢話開始做緊,但名次同有幾多位不會公開,都系只有等 ...
多謝報料!!

陳守仁今年升中成績唔錯啵~~

HaYi  this yr or last yr, if this yr , where can be seen ?  發表於 12-7-13 23:42

回復 cs1673 的帖子

好似一般咋喎。

恩盈    發表於 12-7-13 23:35

Hayi: 上佢網站有得睇。
Flyda: 甘可能我吾識睇,我以為幾好添@@

HaYi  their site's info is last yr, so so la.. big portion to NPL,  I also heard parents of TSL said need to stay at first 50 place of the grade, so to go to a better 1A sec..  發表於 12-7-14 00:12
HaYi  their site's info is last yr, so so la.. big portion to NPL,  I also heard parents of TSL said need to stay at first 50 place of the grade, so to go to a better 1A sec..  發表於 12-7-14 00:12

回覆:cs1673 的帖子

今年派位好勁呀

可能我嗰個喺囝囝,我只留意一線嗰幾間男校;咁睇佢哋同上年差不多。今年LS多咗,但無 Queen's,SPCPS, YW同DBS 只派得一個,SPCC 少咗。

flyda 發表於 12-7-14 08:56

可能我嗰個喺囝囝,我只留意一線嗰幾間男校;咁睇佢哋同上年差不多。今年LS多咗,但無 ...
今年好好啦! 我唔覺差喎! 按升中派位果邊khmama既banding分佈, 陳守仁161個小六生, 有110個入band 1學校! 只係你只識名校, 亦以為全港只得果幾間band 1學校。
再者, dbs呢d要比錢既, 我都唔會比小朋友讀, 因為我唔想比錢。唔代表我地d學生冇能力入呀! dgs自己有小學, 我地都入左6個女仔入去, 連庇理羅士都有2個, 好叻啦!

btw...英華男校, 我一定唔會要, 我兩個表弟而家係果度讀, 大果件我可以用垃圾黎形容佢

http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2010-2012.php
今年派位結果

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2300037&extra=page%3D1
khmama升中分析, 人地有哂數據架! 雖然唔係100%準, 但都準過坊間果d排名啦!

我按此網後總結 (10/7 成績)
津校︰
1A - 28位, 1B - 17位, 1C - 3位, TOTAL BAND 1有48位
2A - 1位, 2B - 0位, 2C - 1位, TOTAL BAND 2有1位
並冇BAND 3津枚被分配
DSS:
1A - 19位, 1B - 1位, 1C - 42位, TOTAL BAND 1有62位
2A - 10位, 2B - 5位, 2C - 5位, TOTAL BAND 2 有20位
3A - 0 位, 3B - 1位, 3C - 0位, TOTAL BAND 3有1位

11/7 叩門成績update
一個由德望去了瑪利曼,other 的28人中 一個去李國寶一個去德信,變成了26人
一個由西貢坑口區鄭植之中學去了NPL

HaYi  英華中學好差的嗎 ? 我以為小學勁, 中學應該都是Band 1 A.. ??  發表於 12-7-14 13:34

Thank U Ng EE's updated, 睇來成績都係同上年差不多, 多數去左NPL 同 九華, 其它分得幾散, 不過都不錯, 有 68%入band 1學校, 如果扣除 20% 外藉學生因中文差D選校有限制, , 我估local 學生入Band 1 % 可能會再高D ?  希望阿仔在TSL 可以加油努力去到Band 1 啦...

回覆:Karenpanlam 的帖子

No news ar

Any wait list rec'd call recently?

回覆:ajfamily 的帖子

No news

ccwong101
Some rec'd call last week.  I just want to have some idea around how many of us rec'd call.  Are u also waiting for the call or u already have better offer.

回覆:ajfamily 的帖子

唔等了!幸運地,已有更適合的學校了

回復 silvia_ng 的帖子

Dear silvia,
人地一句擊將法,你就比料出來。下年容乜易過六千呀!有心人自己識睇。
我佩服你

silvia_ng  whatever....反正我冇第三件, 已經唔洗考了  發表於 12-8-20 09:24
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

回覆:陳守仁第2階段收生, 2012-2013小一結果 ...

但係坦白講,成績同一線私小仍有一段距離,如以派位而言,宣小和九龍塘小學呢d學校入band 1 學校率係over 80%。所以揀陳守仁既都未必好想小朋友好似讀宣小呢類學校咁谷,或者家長會重視全人發展多d。
我自己也重視均衡課程多過死谷爛谷。

HaYi  我都喜TSL 多元化, 好似好多野學同玩..  發表於 12-8-21 00:02
flyda    發表於 12-8-20 10:48

回復 healthybaby 的帖子

Agreed. 好多人賣花讚花香,踩低別人抬高自己。考入了DBS而唔讀,同考唔到話唔讀,係有好大分別的。:;pppp:

flyda    發表於 12-8-20 10:48

好多人冇common sense,一間中小學成千人,有一些差的學生,是否大新聞,一笑置之吧!永遠都係自己所選擇嘅係最好。我都識一個學生讀陳守仁,佢英數好叻,但中文好差,唔通我會用單一的例子來批評此校嗎?

醒目開學勳章

回復 oralb 的帖子

好叻呀!!!
‹ 上一主題|下一主題