用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解培道小學無人講嘅?
go

點解培道小學無人講嘅? [複製鏈接]

小兒派位勁差, 叩門又無學校收, 好彩係培道小學留左位, 但係呢道見唔到有人提起呢間小學, 想了解多d都無機會, 有無人可比d意見, 如升中派位......
   0    0    0    0

wendyhue 發表於 12-7-3 13:40
小兒派位勁差, 叩門又無學校收, 好彩係培道小學留左位, 但係呢道見唔到有人提起呢間小學, 想了解多d都無機 ...
我只係路過,不是今年有仔女入小一的。
你想睇培道升中派位可上學校網頁就有得睇。

如本身派得很差, 又冇其他選擇 ; 可以考慮, 培道小學老師有愛心

魅力公主 醒目開學勳章

我女都係考到培道  而家叩門無消息 應該會讀培道la  
其實我幾鐘意呢間學校 去 interview時感受到老師好有愛心  只係因為係私小 先去叩津校

kirstyau  我放左信義會扣門位,希望幫到你LA!  發表於 12-7-4 11:45
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

星仔 發表於 12-7-4 00:04
派得很差又冇其他選擇先考慮培道, 培道很差嗎?

sorry, 我表達得唔好, 因為多數人都儘量選官津唔駛$$,  培道是愉快學習的學校, 由於是愉快學習, 不太谷, 小朋友都喜歡上學.

培道個校長好nice, 老師都好有愛心, 不過我已經放咗位啦! 因為已經叩到津校, 其實都掙扎咗一陣, 培道是間很有愛心的學校,小朋友在這裡讀書會很愉快!

小兒派位勁差, 叩門又無學校收, 好彩係培道小學留左位, 但係呢道見唔到有人提起呢間小學, 想了解多d都無機 ...

我當年都考培道作私小後備 (後來囡囡考到心儀津校) .

培道在私校之中學費算平, 相比其他私校成績不算特別好 (但相比起那些很冷門的官津學校, 培道會較好)
培道中學是中文女校, 所以很多家長也不會以培小作第一選擇..

我同事囝囝幾年前在培小畢業, 佢都話培道學生品行很好, 學費加褔合理, 功課不算辛苦, 都算愉快學習.
我囡囡讀過培道幼稚園, 也同意我同事所講, 很注重品德的學校..

你要有心理準備學生會是女多男少, 而且如果你對成績要求很高, 可能培道便不大合適.
不過如果你派很差又沒其他私校選擇, 你可以先讀培道, 等P.2試插班去其他學校.

你真好彩, 考到培道!

對你來說, 培道的唯一缺點應該是你的是 "兒子", 唔可以上培中。培道俾人感覺唔好係因為係中小及中中, 但其實中文程度比較高, 同埋唔谷。如果你好mind個仔讀中文學校啲英文唔好, 咁你就要自己努力惡補一下了。

你現在試試閉目幻想一下, 未來6年, 你個仔可以成日笑住學習, 你唔駛為學業問題同個仔日日喊打喊殺, 老師同學及同學家長又有禮貌, 阿仔變得好乖好有禮貌, 是多麼美滿的生活!

我個女嚟緊9月會考, 考到就一天光晒, 你就好啦, 有咩秘袂分享下, 我好擔心, 因為佢哋唔係好睇portfolio, 剩係睇小朋友面試, 好牙煙, 咁重要事交俾個細路, 好驚。你個仔面試問啲咩?

我囝讀緊倍道,今年升小二。本人覺得倍道中文科比較要求高,其他英數科都係一般小一程度。我囝讀得okay,同開心,成績中亭。而學校D學生係比較純(我自己覺得),品德也不錯。
但如果你係追求谷既小學,咁倍道就唔適合你。不過,唔知點解倍道既家長咁低調,我都想知點解?唔通學校自己都唔想出名D...

BK只是一個小群體,好多家長有興趣的都是"傳統名校"、"地區名校",你睇那些posts來來去去都是乜拔、乜羅就知。低調的好學校在這裡根本沒有市場。

個人意見,培道校風良好,成績也不俗,放心讀啦!

是的,我同意

Agree

我很喜歡培道,希望女女在此讀得開心愉快,培養信心品德

回復 wing 的帖子

我同你case一模一樣!

上年我同個女考左1間直資3間私小做"安全網", 最後培道同另一間英小收左個女, 另一間後補, 兩間收左我女既私小我都有比留位費, 但最後我地決定比個女讀培道!
原因就係由第1次去聽講座直至到交留位費既過程, 學校都安排得好妥善, 校長老師以至校工每次都好有禮貌且笑面迎人... 雖然校舍舊左小小... 但我地都好希望個女可以係有一個咁愛心既地方學到良好品行同成長!

我仔是今年畢業的小六男生, 佢由K1開始已經入讀培道,當年我的選擇還有根德園及約克,但9年後的今天我認為我沒有選擇錯誤,因為9年來佢從未說不想上學,完全是渡過了一個愉快的小學過程,雖然培道相對其他名校的成績來說不算特出,但校長老師很有愛心是真心為每位小朋友好,而我眼見仔仔及各同學仔,品格和順有禮,今年的派位亦十分理想呢!

jeremyphlam 發表於 12-7-6 09:44
BK只是一個小群體,好多家長有興趣的都是"傳統名校"、"地區名校",你睇那些posts來來去去都是乜拔、乜羅就 ...
係一間有人情味的學校.

好多謝大家咁勇躍比意見, 睇完大家嘅評價我安心好多啦,
‹ 上一主題|下一主題