用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有關concerta
go

有關concerta

呢隻藥喺政府精神科係咪唔包架??
要自費……如是大約幾錢樽??
唔該

HKD20.5/粒

masterunion 的帖子

即係睇政府醫生會寫紙出去買??

要睇下邊隻藥, 我就兩隻都要出去買

回復 ktk 的帖子

我仔係油麻地睇,有包 concerta 藥費 $10

Patsy2009 的帖子

我仔都係睇緊油麻地食開短效,因为效用不大,想轉長效,又聽其他家長講油麻地唔包要自费,早兩日覆左診轉左藥……而家試緊希望可以好d

回復 ktk 的帖子

我仔今日第一次覆診, 攞 concerta 30粒, 藥費都是 $10.00,
我聽心理學家講, concerta 原來是近期才包, 以前要自已買.

我阿仔已經排政府排咗一年零三個月,我而家係私家醫生度睇緊,醫生都係開concerta隻藥比阿仔,私家醫生話這隻藥成本價都要廿幾蚊粒,真係好貴呀!如果政府包,希望可以快D排到阿仔啦!我已經足足睇咗私家醫生年幾,真係用咗好多錢,為咗阿仔仲要轉做part-time

Patsy2009 發表於 12-7-11 18:03
回復 ktk 的帖子

我仔係油麻地睇,有包 concerta 藥費 $10

我5月覆診時仲係要出去買WOR............. 唔通有幾隻?

masterunion 的帖子

真係唔知有冇唔同,油麻地開既係原樽30粒18mg

我仔都係食 18gm.
之前排期排 18 個月, 先見心理學家, 經評估後, 再 3 個月才見到醫生, 前後都等了 21 個月.
我仔係私家睇咗兩年, 每次 30 粒藥連醫生費要 2千大元, 個醫生仲唔肯講幾錢藥費, 凈係話幾十元一粒.
而家排到睇政府, 真是輕鬆很多了.

回復 masterunion 的帖子

同係私家食開的一樣.

今日終於收到政府電話話排到阿仔有得睇精神科啦!我已經睇咗私家醫生兩年了,27/8去政府睇第一次,我想問吓有經驗嘅媽咪,我阿仔本身食開concerta18mg私家醫生開的,原本約咗25/8去私家度覆診,今日收到瑪嘉烈電話於27/8睇,大家覺得我25/8還要去私家睇嗎?如果我食開concerta 18mg瑪嘉烈當天會開埋藥比我嗎?

請問CONCERTA油麻地包藥嗎? 點解之前無包既???

因為囝囝o係上年睇時無包藥, 計過條數跟私家差唔多, 所以無再到油麻地覆診,...

請問政府 concerta 藥費 是否 $10?

回覆:有關concerta

問左E生!
如果跟E生指示份量,循序漸進就ritalin5mg開始去食,就只係比$10!因為C0ncerta,一粒已經20mg!
但如果自己要求E生開,就要比藥費!

我係睇私家寫紙外面配concerta, 30粒18mg, $750, 中環達成.

我今日去油麻地診所問醫生, 佢話RITALIN LA: $8-10/粒, CONCERTA: $20/粒. 我可以自己決定選擇食RITALIN / RITALIN LA/ CONCERTA

私+醫生開concerta比我仔, 14粒 18mg
我决定唔食
浪費d錢