用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 各位宣小家長,請問學校收你小朋友時,當時有冇考左樂器 ...
go

各位宣小家長,請問學校收你小朋友時,當時有冇考左樂器

無,我哋入宣小之前無學樂器。

引用:各位宣小家長,請問學校收你小朋友時,當時

原帖由 mokstick 於 12-07-01 發表
For my son's case, yes.  But not likely the selection criteria.  Some kids also with graded abrsm certs couldn't get in while ones without certs could.

引用:各位宣小家長,請問學校收你小朋友時,當時

簽名被屏蔽

無。。。。

回覆:各位宣小家長,請問學校收你小朋友時,當時有冇考左樂器

無,面試時好似冇問呢樣。

我個女都冇宗教冇樂器連通X、柏X個D小小音樂家都冇上過.. 仲要係細女(都知幾多細B有OFFER)..
宣小又考得唔深.. 我覺得收乖+有禮貌+一定程度的ACADEMIC表現
唔係睇宗教、音樂同月份
唔駛咁擔心...

無!入左之後,聽啲樂器導師講好多人入學前去出面琴行學樂器,學壞手勢,有排執,仲難教過新仔,所以有樂器底未必會加分。

回覆:各位宣小家長,請問學校收你小朋友時,當時有冇考左樂器

我哋都冇。

小兒雖有學琴,但面試時根本不問,應該看小朋友合不合作和守不守秩序。因為我沒有做任何履歷。最後學校揀他學甚麼就學甚麼。收不收,我們一切都不用粗心。

請問宣小每個月平均學費要幾多?

低年級, $35xx
教育王國以外之相冊連結已被刪除

我2位小朋友入 APS 前, 只學鋼琴, 仲要一級都無的, 所以我覺得學校不是看有沒有第2種樂器才收人
教育王國以外之相冊連結已被刪除

回覆:mokstick 的帖子

我細仔幾年前考入,佢當時只識鋼琴,未考試。後來入左之後才學長笛(學校編的),二年級自己出外面學。

天惠媽