用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 校網問題
go

校網問題 [複製鏈接]

本人住南區, 校網18
想問下, 如我的小朋友入讀了校網11or12既KG, 咁小學係咪都可以報11or12架??
很想知道, 因為正在幫小女在找KG呢~~~~
先謝過!!
   7    0    0    0

引用:+本帖最後由+kaka7810+於+12-6-30+16:52+編

原帖由 kaka7810 於 12-06-30 發表

本人住南區, 校網18
讀邊間KG 完全不能影響小一派位校網,住18網,統一派位乙部就一定是18網,隨非搬屋

kaka7810 的帖子

以我所知,報小學應該只係關住址事,同幼稚園响邊冇關。。。所以,如果你唔搬,大抽獎應該都係要報返南區嘅小學。。。除非係自行分配學位、私校又或者直資啦!

如上述資料有錯,請更正!

抽小學係跟自己屋企個校網, 唔關幼稚園的.  但以我所知, 你可以誇區抽一間唔係自己住果區的學校,抽中就好好彩.
如有錯誤,請更進. Thanks

私校直資,任何地區的學校你都可以考
津貼學校分3階段
1. 自行分配:你可以報任何地區的心儀小學一間,取錄準則如下:
• 由學校自行分配的學位分為兩類:
甲)        為有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人提供的學位
                  - 約佔學校小一學額30%
                                         - 未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
                                         - 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
                                  - 凡屬此類別的申請人,必獲取錄
         乙)根據「計分辦法準則」分配的學位
                                         - 佔學校小一學額不少於20%
                                  - 學校不可進行任何形式的筆試或面試
• 當申請自行分配學位(乙)項類別的人數超出其學位數目時,校方須按照
         下列「計分辦法準則」甄選學生:
                  1.        父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作         (20分)
                  2.        兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀         (20分)
                  3.        父/母為該小學的校董         (20分)
                  4.        父/母或兄/姊為該小學的畢業生         (10分)
                  5.        首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者)         (5分)
                                  (上述 5 項只可揀選一項)
                  6.        與該校的辦學團體有相同的宗教信仰﹝見附註﹞         (5分)
                  7.        父/母為該小學主辦社團的成員         (5分)
                                  (上述 2 項只可揀選一項)
                  8.        適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)        (10分)
2. 統一派位,甲部可選任何地區的心儀學校3間,乙部必須選自己住址位處校網的學校最多30間
3. 叩門(即申請後補學位),你可以向任何你心儀的學校差詢安排
留意如已在任何直資註冊,便不能參加自行和統一,但統一派位放榜後可叩門

LuLuKiuKiu    發表於 12-7-18 09:42
ong84  thx  發表於 12-7-15 11:35

醒目開學勳章 王國長老

回覆:校網問題

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1497&langno=2
以上係俾所有(((官津校)))既政府派位。第一輪係自行分配,鬥高分,吾分校網(你見到同小朋友識幾多野無關)。得就得吾得就下一輪「統一派位」,即所謂大抽獎,甲部佔5%,可選同校網或吾同校網。乙部佔45%,只可選同校網。隨機號碼你係吾會知的,所以不能太搏。
家長亦可為小朋友報考私校同直資,就好似幼稚園一樣,點報點收都得,而一但接受直資offer, 就要即時放棄政府派位。而私校亦有d要求學生放棄大抽獎的,要打聽清楚

多謝晒大家提供既資料,現在已經非常清楚了,要再細心考慮一下策略

回覆:kaka7810 的帖子

我都有同樣問題,因南區冇好小學

回復 ta_bg01 的帖子

哎哋,終於搵到同道中人!
南區真係冇好既小學, 我依加唯有同囡囡去考中西區or灣仔區既KG
諗住第時升小一,叩門都可能會容易啲

唔知我咁諗啱唔啱呢?

spmok1999  南區兩間始南都唔差o丫...  發表於 12-7-22 16:30

kaka7810 的帖子

如抽獎:讀中西區幼稚圖唔可以報中西區小學的,要跟住果區。如叩門:讀邊區幼稚園無関係,要睇表現實力。所以幫唔到除非搬家或自己小朋友好叻有實力

回復+ta_bg01+的帖子 哎哋,終於搵到同道中

原帖由 kaka7810 於 12-07-14 發表
回復 ta_bg01 的帖子

哎哋,終於搵到同道中人!
你可以咁唸,博灣仔區小學認識該區既幼稚園程度,而係需要叩門時有多點認識。但萬一該幼稚園並非小學校長所喜歡的,就可能得不償失了。
所以叩門時係小朋友真材實料既show time, 好殘忍的時刻也。

回覆:校網問題

請問南區官立ok嗎?聽說始南也是不錯?我也是住南區但也感覺18網沒有特別好的選擇!但想搬也不是容易

TerryC 發表於 12-7-15 11:32
如抽獎:讀中西區幼稚圖唔可以報中西區小學的,要跟住果區。如叩門:讀邊區幼稚園無関係,要睇表現實力。所 ...

乜大抽獎既甲部唔係可以選任何地區心儀學校3間咩?
咁我地其實仲係有機會架!
如有錯誤請指正, THX!

spmok1999  派位甲部係可以選3間, 上年如果自行揀 NET 11 李陞實收, 因為自行都收唔夠人, 唔洗等派位...  發表於 12-7-22 16:35

回復 kaka7810 的帖子

其實我都係住南區, 我都覺南區小學比較遜色, 我都係為咗個女小學讀得好D, 去咗報龍校, 你都可以試下!

甲部有一句唔明"凡屬此類別的申請人,必獲取錄",係咪如果將我母校放在甲部,我子女就一定入到?

另外甲部可以填幾多間學校?

Thanks.
‹ 上一主題|下一主題