用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問有無平啲既IQ TEST呀! 中大要$4500好貴。 ...
樓主: kimmy2006
go

請問有無平啲既IQ TEST呀! 中大要$4500好貴。 [複製鏈接]

miriam 發表於 12-8-10 23:08
你講中左, 佢係唔肯列式, 覺得列式好煩, 補習老師係咁話佢, 頂唔順當住我面講先肯做咋.

佢覺得明明計到點 ...

我吾記得係咪你有加藉定另一個jm有, 可以的話, 真係畀佢讀 IS 或者去美加讀好過!

我細個有個同學, 小學成績一般, 但係中學去咗 USA讀書, 佢數學好掂, 佢可以主力讀咗數先, 後來入咗哈佛讀電腦工程!

SIGH........香港教育, 對你個女嚟講, 只會埋没佢才能!  當然, 佢明白跟大隊就固然好LA!  佢吾肯, 咁就落後於人!

中大個個有冇話要幾歲先做得...

醒目開學勳章 王國長老

melonfans 發表於 12-8-11 16:29
又或者咁!  你獎勵佢, 如佢數學成績逹到某個分數, 同埋一定要列式, 咁就獎佢最鍾意嗰樣禮物!

應該好work! ...
我位性格女星獎乜都無用, 係唔啋你就唔啋你.......

中英常我真係唔使擔心, 唯獨數學一科佢真係好討厭重複抄寫, 佢話點解寫完左邊又要寫右邊, 答案岩咪得囉, 寫咁多野做乜.

同佢傾左好多次叫有改善, 但放完暑假我驚又會打回原形.

我諗緊唔畀佢再去補習, 由我自己跟返晒, 希望會好 d.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

melonfans 發表於 12-8-11 16:36
我吾記得係咪你有加藉定另一個jm有, 可以的話, 真係畀佢讀 IS 或者去美加讀好過!

我細個有個同學, 小學成 ...
我唔係個位 jm.

我曾經有諗過 P.3 上學期總評成績出左之後轉校 (直資或私立) ...................但衰晒係數學..........張成績表見唔到人.........

IS 無咁既能力供, 除非我返工啦, 但我返工又無人幫手接送, 真係兩難.

去外國曾經有諗過, 老公家姐係澳洲, 但發生太多事我唔會畀囡囡跟男家既人.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 12-8-13 12:52
我唔係個位 jm.

我曾經有諗過 P.3 上學期總評成績出左之後轉校 (直資或私立) ...................但衰晒係 ...

ic....cky係咪會好d?  聖瑪加利(西九新校)都好多資優生, 又平d!  吾知近吾近你屋企?!

咁又可以用下激將法, 你都吾識, 你d列式都錯嘅?  唔錯先叫啱嘛!

請教下, 中大個test做邊幾個項目?  情緒, iq, 數學....?

我仔仔3.5歲, 不過真係好惡頂!  我細個就勁似你個女, 語文ok, 數吾得, 又勁硬頸, 大脾4..........

依家諗番, 我都吾知點解會咁!

回復 agnes8 的帖子

好似係for 7歲以上。

唔好意思想插個問題:我見哩個"資優"既Topic好多時會有人同亞士保加或者情緒較差(或者唔綵人呀發脾氣呀等)的小朋友扯上關係。我知道兩者唔係一定有關係。但係比率係點架?資優係咪有特別既性格傾向架?

回復 gwaichuchu 的帖子

未必一定,我仔仔剛在中大完成了韋氏評估,CP仲讚佢全程合作、表現良好。以分數看,他是資優兒,但不是ADHD或自閉寶寶。不過平心而論,由出世都依家都不是好乖巧果隻,要費心力去"教"。(細個時,老人家話佢頭頂有兩個轉,所以好難教。)

引用:請問有無平啲既IQ+TEST呀!+中大要$4500好貴

回復 apsm 的帖子

Clinical and Health Psychology Centre, CUHKTel: 39431073

回復 apsm 的帖子

我個仔讀RCHK,我未講比class teacher知有關他的情況,不過學校IB課程其實好適合他們。

如今個UNIT學: Different cultures use stories to explain similar ideas,學生會不停討論中外古今的故事的異同之處、又會集中創作自己的故事,寫多寫少、有幾認真去做、做的深度有幾多,全看小孩自己的能力。

小學階段的IB,沒有課本和課文範圍,自由馳騁。

當然老師一開學就即做assessment和按去年的評估為他們分組,不同能力分成小組,因材施教。

Radiomama 發表於 12-9-11 09:25
回復 apsm 的帖子

我個仔讀RCHK,我未講比class teacher知有關他的情況,不過學校IB課程其實好適合他們。

當然老師一開學就即做assessment和按去年的評估為他們分組,不同能力分成小組,因材施教。

咁又真係好好喎!  咁考試測驗1年做幾多次呢?  平時功課係咪group project?

回覆:請問有無平啲既IQ TEST呀! 中大要$4500好貴。

回覆:請問有無平啲既IQ TEST呀! 中大要$4500好貴。

回復 melonfans 的帖子

IB學校的評估和各式各樣的ASSESSMENT是全年進行的,學校不會定測驗考試周,評核報告在上下學期各發放一次。以英文來說,就會分聽講讀寫四方面共11指標來評核,好仔細。學生靠的是自己的吸收(上課專心)和表現!

回復 joanthony 的帖子

仔仔屬:
1) 早說話
2) 數學敏感、也不怕數學
3) 愛發問、有幽默感
4) 愛玩積木、puzzle、模型、maze
5) 愛閱讀(早閱讀)
但這些都只是一些表癥,更多是他處理問題的方法讓我不會"小看他年輕"。他的中文弱,但無讀寫困難,他對拆解部首有點慧黠,只是我在他幼時忽略了中文,所以有此惡果。

他屬細仔,在學校成績屬中等,一山還有一山高,叻的小孩好多啊!

做評估的好處是為了讓我正視對他的未來培育方向,及報讀enriched program時有資料遞交,好過盲摸摸。

Radiomama 發表於 12-9-11 14:02

IB學校的評估和各式各樣的ASSESSMENT是全年進行的,學校不會定測驗考試周,評核報 ...

THX!   其實我又吾係好理解 IB 個教學方法!  咁平時有功課做嗎?  跟番TEXTBOOK教書嗎?

要了解IB課程可上官方網頁www.ibo.org
無課本,但每級老師會定下教授範疇,有worksheet和功課。

melonfans  MANY THX!  發表於 12-9-12 11:35
‹ 上一主題|下一主題