用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問有無平啲既IQ TEST呀! 中大要$4500好貴。 ...
go

請問有無平啲既IQ TEST呀! 中大要$4500好貴。 [複製鏈接]

請問有無平啲既IQ TEST呀! 中大要$4500好貴。

kitioio0202  貴有貴好  發表於 13-5-22 02:56
   3    0    0    0

回復 kimmy2006 的帖子

我都check緊資料,香港資優學院$3800。

醒目開學勳章 王國長老

kimmy2006 發表於 12-6-30 15:43
請問有無平啲既IQ TEST呀! 中大要$4500好貴。
貴, 但報告好詳細.

平, 但報告睇完得個知字.

你會點揀呢????
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回復 miriam 的帖子

Miriam,

我在中大約了期,但他們說做完評估後,會於四個星期後寄報告給家長。我的疑問是--不需由專家面見講解嗎?

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+miriam+的帖子 Miriam,我在中大約了

原帖由 Radiomama 於 12-07-17 發表

Miriam,
評估完成心理學家會即時解釋,大部分問題都會講左,詳情報告用黎做記錄用。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:請問有無平啲既IQ TEST呀! 中大要$4500好貴。

其實重點有冇必要做呢?就算知道結果都係參考,再加上IQ是天生的冇得改變,改變只係靠後天盡量發展潛能!

醒目開學勳章 王國長老

引用:其實重點有冇必要做呢?就算知道結果都係參

原帖由 Vlone778 於 12-07-17 發表
其實重點有冇必要做呢?就算知道結果都係參考,再加上IQ是天生的冇得改變,改變只係靠後天盡量發展潛能!

...
我係老師要求幫囡囡做,做完雙方都知道問題所在,變左處理學習同情緒問題都容易入手,唔使日日都鬥智鬥力囉!

回覆:Vlone778 的帖子

我都掙扎好耐,我仔讀國際學校,他的行為不算大問題,但如想幫他報課程要靠家長自己,所以做了評估才能計劃。

回覆:kimmy2006 的帖子

請問有沒有多些資料,如地址、電話等?謝謝!

回復 Radiomama 的帖子

Hi, after the assessment with the kid, the psycholoist will have a short discussion with parents only.  She will broadly explain her observations during the assessment to parents at spot.  The detailed report will be mailed to parents 4 weeks later.  If there are any questions, she said parents can call her and ask.  

Radiomama 發表於 12-7-17 15:46
我都掙扎好耐,我仔讀國際學校,他的行為不算大問題,但如想幫他報課程要靠家長自己,所以做了評估才能計劃 ...
資優 = 知憂......
香港是要靠家長...... 知道資優才是惡夢開始。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 12-8-6 13:14

TOTALLY AGREE

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 12-8-6 13:14
講明先, 我囡囡唔係資優, 係有部份優異............但我惡夢都係開始左...............

見到份報告知道囡囡弱項係邊, 搞到自己都唔知點算, 谷囡囡補多科...........會好辛苦, 性格上..........講到明係佢 character.......唯有搵 d 社交情緒課程畀佢讀.

反而無做評估我壓力真係細好多, 成績搞得掂 keep 到某個名次我已經 ok, 做左之後會有要求............呢個矛盾真係好難搞.

是對女女的要求高了?

我只是在想,加拿大的public school是有專為gifted kids而設的課程,如果合適,可能會返加拿大升中學。

香港的學校在2010-2011年曾為校內gifted kids做研究,但在20111-2012的學年,那幾位老師又離開了; 因此學校也沒有特別公佈任何方向和政策。

醒目開學勳章 王國長老

Radiomama 發表於 12-8-6 16:53

是對女女的要求高了?
要求高左係必然既事..........
數學明知囡囡係識............數學老師都有讚佢, 但唔知點解出黎既成績

依家仲未拎到個平衡點, 把口就同囡囡講盡左力就得, 個心係點...........不如專補數學等多個老師幫佢.....睇清楚到底點解會咁........但份報告又好老實講左..........我都唔知可以點做

明白,在香港讀書,除了對科目有認識之外,還要"識"考試。

miriam 發表於 12-8-6 16:58
要求高左係必然既事..........
數學明知囡囡係識............數學老師都有讚佢, 但唔知點解出黎既成績 :sig ...

hi!  我之前都有睇你d post!  佢係咪吾係列式呀?

佢地係好固執架!  你試下咁同佢講:  叫佢列式, 可以教埋其他同學嘛!  其他同學都吾識計, 得你識計!

佢地應該都鍾意教人!

如果佢真係吾識, 你請人同佢補就可能有幫助, 如果佢識, 你請人同佢補就未必有用!

醒目開學勳章 王國長老

melonfans 發表於 12-8-10 21:56
hi!  我之前都有睇你d post!  佢係咪吾係列式呀?

佢地係好固執架!  你試下咁同佢講:  叫佢列式, 可以教埋其他同學嘛!  其他同學都吾識計, 得你識計!

佢地應該都鍾意教人!

如果佢真係吾識, 你請人同佢補就可能有幫助, 如果佢識, 你請人同佢補就未必有用!

你講中左, 佢係唔肯列式, 覺得列式好煩, 補習老師係咁話佢, 頂唔順當住我面講先肯做咋.

佢覺得明明計到點解要寫, 同佢解釋好多好多次先肯聽, 剩係呢度都搞到我頭痛.

我都希望解決到呢個問題, 佢可以寫出黎既答案係岩, 到列式就會錯, 硬係爭緊 D 野咁.

miriam 發表於 12-8-10 23:08
你講中左, 佢係唔肯列式, 覺得列式好煩, 補習老師係咁話佢, 頂唔順當住我面講先肯做咋.

佢覺得明明計到點 ...

又或者咁!  你獎勵佢, 如佢數學成績逹到某個分數, 同埋一定要列式, 咁就獎佢最鍾意嗰樣禮物!

應該好work!  細個我亞爸都係咁對付我!

個補習老師吾識教你個女, 咁樣教只會愈來愈吾做同反效果!
‹ 上一主題|下一主題