用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 我有選錯嗎?可以給點意見嗎?
go

我有選錯嗎?可以給點意見嗎? [複製鏈接]

0    0    0    0

去幼教雜談 /小學雜談

回覆:我有選錯嗎?可以給點意見嗎?

我女中二,細女,如果可以揀,會揀做大女!因為覺得佢唔係聰明,要好勤力先keep到中等成績,如果大一年,可能冇咁辛苦。

引用:我女中二,細女,如果可以揀,會揀做大女!

如果幼稚園跟得上,之後就應該不存在問題
始終係天資同埋老師啓發會比較大影響,差一年半載唔會成問題

回覆:我有選錯嗎?可以給點意見嗎?

年齡越大,學習能力的差距會越少,大b細b在小學階段已漸漸沒有明顯分別。小女也是細b,除了較矮,從幼稚園到小學,體能及學習能力也不覺有什麼問題。

其實大B細B 在幼稚園階段明顯D, 上小一的頭一, 二年已開始縮細分野啦... 所以mama 們都不用擔心中學階段

身邊有幾個細女細仔, 有已經大學畢業及高中生, 佢地由細到大讀書唔單止唔吃力, 而且成績都好好.
有d係大仔大女, 但就要科科補習, 所以真係好睇小朋友既天資如何.

小姐都係年尾,當年因搬家,為方便照顧2 個孩子,就幫阿囡報幼稚園。學校肯收咪返學囉。初小免免強強,高小有 d 進步。升上中學適應咗,又有 d d進步。

每個人資質唔同,別人孩子相對困難,唔代表你孩子亦然。
‹ 上一主題|下一主題