用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好疑惑。選真光(大坑),選對了嗎?
go

好疑惑。選真光(大坑),選對了嗎? [複製鏈接]

女女九月會番K1喇!一直都好開心有間龍校收咗,直至早前原校同真光都要交第二期學費時,我疑惑過一會先可以作出最終決定,楝真光,原校退學!心好唔捨得,因為女女番得好開心,老師非常關愛她!老師也唔捨我們轉校!到今天,校車姨姨提起倒數見到女女的日數,好唔捨得,那種不安感覺又來了!她們問,點解真光?我解釋因為都係一間收,又龍校,係好難取捨!她們因為有做民生小學服務,提議k2再考過!因為真光比民生英文弱(但我知真光中數強,覺得英文自己跟到,出面要學唔難),中學banding 都不如前了!我在意不是民生是否好過真光(反正真係考唔到),而係我當初放棄而家原校要真光真係為個女揀對了?佢而家真好開心!我的決定是否正確?值得?好疑惑!而家就近番學(車程都九個字,頭去尾番),九月就過海!我無批評學校意思,請見諒!只係想舒發心中不安!
   2    0    0    0

回覆:kaylee_mama 的帖子

我跟你的情況一樣,原校教得很好,英、普很強,跟同學仔教師相處愉快,本來疊埋心水讀三年再戰小一,但最近waitlist 龍校給我offer,決定退學,有疑惑過!但是,當我現在可以比較輕鬆地去接觸升小話題(以前一看到小學話題就觸動神經);對於興趣班,我可以真正以興趣出發而不是求證書,我就看到我選龍校的原因,今時今日龍校好難考,考到證明囡囡有能力,不要想太多,我現在煩的是怎樣lobby囡囡適應新環境。只好安慰自己將來結識的新朋友會是十多年而不會分開的朋友,對她是好事!

冇絕對嘅,有得有失

小朋友適應能力好高,升K1后有很多不同的同學相信老師也不同,普遍上N1的老師會特別細心,不用為此而留戀。相反妳想想誰給到是升小一保障。幼稚園過海,小一6年都過海。 真小是否妳杯茶? 我選堅道真幼因步行5分鍾校長好,真小比較純有紀律而相比其它沒那麼demanding,按排興趣班時都是女兒自己的選擇,另外我希望中文好很重要。靜靜想一下,2間都好,你需要什麼?

我跟你的情況都好似. 我個女讀緊堅真, 車程都係要九個字. N1走果時我老婆都係好唔捨得(我都有小小). 因為個女好鍾意個班主任. 到走果日D嬸嬸仲同佢講出年見... 到依加我問佢鍾意邊個老師多D, 佢話真光果個. So far 整體上我覺得我選真光是正確的. 不過選校真係好個人化. 有時都會怕改變, 你要想一想自己想要什麼.

回覆:好疑惑。選真光(大坑),選對了嗎?

我最後都係選擇堅道真幼。因為可以直上真小。諗起三年後有冇理想小學收又要週圍撲學校,我會好煩惱。而家起碼9年不用因學位而擔心。我絶對信任真光之教學。希望阿囡鍾意。

kaylee_mama,三年後你會發現你的選擇是正確,因為現在考到一間好的小學真是並不容易的事。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:好疑惑。選真光(大坑),選對了嗎?

放心,真光好處吾止在於龍校,佢既德育同關顧學生成長,係要累積經驗至做得到。如果你未有信心又難怪你會忐忑不安。另一方面你犯左個普遍家長易犯既錯:記住中文係一定難學過英文的,無錯真光英文吾算強,但中文非常good! 你見出面幾多playgroup學英文。你有見過幾多playgroup學中文丫!每間學校都有吾完善既地方,俾你考到間超級名校,家長都一定有地方需要自己跟進,你再仔細唸下你就會釋懷

flopsybunnies    發表於 12-6-30 15:30

回覆:Charlotte_mom 的帖子

想請教!我女今年入讀K1,經常聽話真幼課程好淺,不明白淺的意思是英文,定係包括所有課程?但係本人都想不通返學無書的話,實際上在學校𥚃是學些什麼?
小女現讀迦南N班,知道了來年取消學券,即課程又會多原化很多,所以越來越擔心真幼學術性是否真的弱些?
請幫忙解答!謝謝!

當你小朋友升小口既時候, 你會明白選擇一條龍學校的好處, 當然民生都唔差,但不是100%收番, 當你明白教育署的抽獎遊戲後, 你唔會再後悔, 學校只是給你個小朋友參加群體的平台, 有好多家長給小朋友在外學習. 最重要是教育署的抽獎頭三個選擇中到機會率已下降了不少, 九龍城加入了黃大仙區的學校, 到時真係唔好彩去左一間村校, 到時你回想時更後悔, 帶小朋友向前看吧 !

話哂真光都叫做名校, 我相信佢應該有一套教學方式係比別人優越. 學習我諗唔係應該只著重language 強唔強, 係要overall 黎睇.  

kaylee_mama你好!其實你不用擔心, 我相信你小朋友會好快適應. 我都住在西九返真幼(大坑). 不過來年升小一了.以返學時間而言, 其實我返真糼比返九龍塘時間還短, 1205上車, 約1245返到學校.以往返X鳴要1個多小時.另外, 全部小朋友都很愛她們的學校,老師及同學, 三兩個月後一上校車, 巳忘了車外送她的媽媽了.今年大女上小一, 巳親身體驗到龍校的好處. 英文真的比一般名校淺但也是其應有的 巳親身體驗到龍校的好處. 英文雖真的比一般名校淺但也是其應有的程度, 但中文你真可放心及家校的聯繫, 我相信比很多學校強.

放心哩! 真光很不錯,我囡囡考到民生,哥哥都讀緊民生,但我都選真光,很喜歡傳統女校的風格及素質,幼及小仍是男女校,100%直上,可大抽獎,小升中是灣仔校綱,學校環境理想。我相信學校由淺到深加上去,真小及真中程度都高,只是現在的幼稚園為了預備小朋友出去考直資私小狂谷,但有一條龍,問心我唔想迫細路仔,一步步讀上去,怕他第日讀唔夠? 但大前題都係你鍾唔鍾意真小先,我囝囝直上民小我不知幾安心

回復 ScarlettShannon 的帖子

Yes, you are right !!! Until now, I still believe interst group should base on the aim of development of kid's interest rather than for qualification !!!!! Thanks for reminding me once again !

Thank you all mommy and daddy, of your kind opinions . TL is my cup of tea as I quite like the school . As I studied at HK side for more than 15 years, TL reputation and strengths, I know about it too .....My bad feeling is truely come from my daughter 's happy school life of her N class. I just afraid I make the wrong decision and she will feel sad of leaving school .

But after all discussion, I think I  have strengthen my confidence towards my decision made !!!

Charlotte mama, is your kids studying in TL now ???? I also curious the problem of no textbook for kids during lesson .....even now at N class, I am not always do revision for what she learnt, but at least I know the progress of the school .............if no textbook ...how to follow ???? Many thanks for your sharing !!!

Again, thank you all your opinions !

回復 米米噢 的帖子

Time on transportation is the most concern of me ....................I know it sounds ridiculous to most of my friend, I live at choi hung area, but the daughter will study at CWB .....however, as now she already get used to 45 mins or more travel time, I feel ok of going to HK side  for school.

The biggest problem is we dun have direct point to point service. I need to take her to lam tin mtr station every morning for nanny bus in coming Sept ......it is a big challenges for both of us ....compare to now, may be more tiring as 2 legs of transport encountered every morning in the future (now is point to point , from choi hung to lam tin ) !!!!!!

chunchun321  我都係九龍東線的苦主呀! 我囡都係藍田讀N班, 唔知有無機會同班呢?  發表於 12-7-6 11:07
caca316  why don't you choose Good Hope as u live in Choi Hung???  發表於 12-7-5 10:03

我囡囡將入讀堅真,有邊方面可以在外再加強,從而令小朋友上小學容易適應彧涵接小學課程。

回復 kaylee_mama 的帖子

你好!你是上午班嗎?我女本是下午班的, 以我所知, 現在的保姆車下午在油麻地有站, 約12:10-12:15上車. 但上午就不知了. 上年都有家長住九龍東, 但少學生, 所以開不到車及九龍西路線不能順走東面, 所以現在應未有車開九東.
‹ 上一主題|下一主題