用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正小學vs農圃道官立小學,你會選那一間? ...
go

培正小學vs農圃道官立小學,你會選那一間? [複製鏈接]

大家姐正在讀培幼K3,九月會直升培小。兩個孖妹妹正在綠楊幼稚園讀K1。現農圃小學收大家姐讀小一,為了妹妹順利上官小,應否放棄培小?
   0    0    0    0

You have to consider the school fee as the school fee will be $3800 next year in Pui Ching and you need to pay for three kids!  Think about it!

但農圃官小好一般喎,如能力容許,長遠計當然是培小啦

引用:但農圃官小好一般喎,如能力容許,長遠計當

原帖由 HoneyBoy 於 12-06-29 發表
但農圃官小好一般喎,如能力容許,長遠計當然是培小啦
農圃唔喺派位都不錯咩?!
但以前啲人喺咁講喎"上農下馬"!莫非而家跌咗?

回覆:培正小學vs農圃道官立小學,你會選那一間?

培正唔保證會收埋兩個妹喎

我會揀農圃道,因為:
(i) 培正學費不菲,如果"好彩"兩個孖妹入埋(或兩個孖妹入其他直資/私校),學費超過1萬蚊一個月。除非你好富有或有津貼,否則都好甘;
(ii) 農圃道位處九龍城,在區內有不少英文中學,如華英、丘佐榮、旅港開平、迦密...,亦有聯繫中學伊利沙伯,小朋友讀得不錯,應該可以入到英津;
(iii)認 識一些培正小一家長話,培正課程並不容易,範圍很廣,與培幼有天壤之別,測驗/考試壓力不輕,而且毎班34人,不可以說小班教學
(iv) 培小的top學生 (我估頭30個)會在中學轉英中,其他的都會讀培中 (因為培小/培幼的學生對學校有強烈的歸屬感,你要佢轉,小朋友未必肯),你亦要考慮你會否接受小朋友將來有很大機會讀中文中學(雖然我對培正中學非常有信心)

如果我是你,我會選培正, 因始終培正是私小, 所有的學生都是在幾千人中選出,質數會比較有保證, 而農小,我相信除了最後叩門位的那幾位是校長選出外, 大部份的人都是自行計分或統一派位而進去的, 而且聽說現在農圃有很多新移民, 而且培正的校舍大很多。

karenlam338 發表於 12-6-29 23:18
如果我是你,我會選培正, 因始終培正是私小, 所有的學生都是在幾千人中選出,質數會比較有保證, 而農小,我相信除了最後叩門位的那幾位是校長選出外, 大部份的人都是自行計分或統一派位而進去的, 而且聽說現在農圃有很多新移民, 而且培正的校舍大很多。

同意。
二選一,培小較理想。

培正學費不菲

回復 mazda5 的帖子

請問樓主是否本身在PC已留了P1位, 但沒有大抽獎, 之後6月自行叩門而成功呢?

回覆:mazda5 的帖子

有能力當然讀培正。兩妹在綠楊幼稚園程度很高,如悉心栽培都有機會考入培正or直資私小,絕對比農小優勝。

多謝各位家長嘅分析和意見!一方面其實都想大女留係培小,佢自己當然好想上培小,又如Karenlam338所講私少有自主權挑選學生,整體質數上絶對會比官津優勝!主要考慮都係從孖妹妹出發,兩年后報直資私小,以我所知一般都睇個人表現個別取緑,即係好大機會同好彩的話收一個吾收另一個,如果三個分別讀不同學校肯定應付吾到!即係要玩派位,但自行連首名分又冇,到大抽獎萬一派吾到理想學校,到時叩門要兩個位我諗機會真係微乎其微,所以宜家農圃官小叩門成功真係十五十六....但羲牲大女嘅選擇權自己又好難受....下個星期二要決定接受或放棄...

回復 LittleButter 的帖子

係呀培幼吾俾大抽奬,所以叩門後備生位囉。

mazda5:
我個小朋友嚟緊會讀培幼K1,其實我都想佢派位,因為始終培小學費唔野小,但我又好擔心大抽獎派唔到好學校又叩唔到門,到時考唔到私小既話就好煩,最慘培小唔俾大抽獎.

如你所言,係咪到派位後自己去津校度叩門就可以,咁培小就唔會知同唔會放棄你個學位呀?但係好多津校都要求大抽獎放佢地喺第一志願先有得叩門喎,咁點呢?

回復 lutang 的帖子

今年叩門,好多無擺第一志願都可以叩包括農圃道官立

農圃啦!我有朋友初初個女升培正小學,但考慮到將來細佬,最後都係叩門到津校。

mazda5

如果三個都有能力就培小啦
否則,真係要考慮另外二個

今年我見叩門既人真係好多
而且好多都未能如願

講真,培養三個小朋友洗費真不少
最怕妳顧大時要就住就住
咁又點係培正爭一席位呢

條條馬路通羅馬
有時間,我仲有小小係呢度分享
得閒睇吓:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2393245

引用:大家姐正在讀培幼K3,九月會直升培小。兩個

原帖由 mazda5 於 12-06-29 發表
大家姐正在讀培幼K3,九月會直升培小。兩個孖妹妹正在綠楊幼稚園讀K1。現農圃小學收大家姐讀小一,為了妹妹 ...
農圃啦!除非兩個妹妹讀培幼,否則能同時考上培小機會一般,加上學費貴,將交學費嘅$$參加多啲課外活動仲好啦!加上九龍城中學網好喎。

回復 mazda5 的帖子

最後揀咗邊間呀?

睇完好多家長嘅分析和意見,今日最后都係忍痛放棄注册農圃官小。其實前两天我地好認真跟大女解释要轉校嘅時候,見佢吾多出聲過多—陣已经一邊忍泣一邊沬眼淚,我就知道結果係点。當然做父母要霸王硬上弓係得,但始終佢真係咁唔願意,到時令佢對學校產生反感咪又弄巧反拙。我亦都同意有家長講到同—間學校都適合每個小朋友,因為吾想博大抽奖,變成妹妹硬要跟家姐入讀—間學校又末必係件好事。宜家想法可能揾個好嘅校網34,11網,等第日妹妹抽到好d嘅學校啦!

helenli  選擇正確!  發表於 12-7-5 01:31
‹ 上一主題|下一主題