用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2013上小一
go

2013上小一 [複製鏈接]

各位mami真辛苦了,明年到我了,我都唔知點入手 : 香港南區,男仔,15分(只得適齡),家姐女校,而家先學習叩門,遲唔遲.是否津校都有叩門的.大家指導下
   0    0    0    0

ak1473 發表於 12-6-29 13:44
各位mami真辛苦了,明年到我了,我都唔知點入手 : 香港南區,男仔,15分(只得適齡),家姐女校,而家先學習叩門,遲 ...
叩門係唔駛跟番校網, 你叩第個校網嘅都得

津校小一有無得報考架?還是等大抽獎之后叩門?因為大女係一條龍上小一,無經驗.

你好,我仔屯門區,今天是家長日,老師說小朋友理解能力,同表達能力弱,要給他多點做練習同課外活動,接觸多點小朋友,老師問我想小朋友讀邊間小學,我都不知那間,如選到心水學校都沒信心考到,叩門一定選最TOP學生,我地機會很渺

回復 ak1473 的帖子

你小朋友重有家姐,只係攞适齡分唔係得10分咩...

回復 trina_choi 的帖子

多謝更正,係得番10分

我仔都係明年上小一,係大仔,所以有十五分,但我上網睇過,其實十五同十分,好似差唔得好多,因為好多都係比廿分架人攞晒位...唉~~~我依家重好似嚿云咁...都唔知要幫仔仔選邊間,因為哥哥選得好,將來妹妹就唔洗我再煩要再選過,,,雖然今年未到,但已開始緊張...緊張係因為自己都唔知要點做...唉~~~

請指教有無媽咪分享~~我可唔可以同個仔報間心儀直資小學(已要填入學申請表)未知幾時in又未必一定收(最好就收啦),~~買保險~~甘我向9月再參加自行分配得唔得丫,(有心儀跨區學校有二十分),
‹ 上一主題|下一主題