用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 宣道小學係咪100%收反宣幼生?
go

宣道小學係咪100%收反宣幼生?

宣道小學係咪100%收反宣幼生?

不會,只收大約50%

每年60個位offer 比宣幼

宣幼學生一樣都要interview, 不過只是從宣幼中選60個.

1) 留最多60個位
2) 所有宣幼都會去面試
3) 要面試及格才會收.

所以, 每年不一定有60個宣幼上宣小.

引用:1)+留最多60個位2)+所有宣幼都會去面試3)+

原帖由 FatherJ 於 12-08-31 發表
1) 留最多60個位
2) 所有宣幼都會去面試
3) 要面試及格才會收.
想請教如果K3後不在宣小升學的小朋友,在外面找其他直資或私小困難嗎?

回覆:宣道小學係咪100�宣幼生

回覆:iriskwokmama 的帖子

我都想知呀

在BK度問左好幾次,但無人講,我估兇多吉少

引用:在BK度問左好幾次,但無人講,我估兇多吉少

原帖由 ckwong1977 於 13-07-23 發表
無人講就等於凶多吉少?咩道理!

衷心希望不在宣小升學的宣幼學生是因為得到了更好的offer!

原帖由 ckwong1977 於 13-07-23 發表
無人講就等於凶多吉少?咩道理!
不用那麼大反應,只是估而已。其實你是今屆2012〜2013宣幼K3家長,可以分享下成果

應該咁講:

1. 呢60個位一直存在,一定會有家庭唔開心,因宣幼生考唔到連waiting都無。(脫離學券後有無改變我唔清楚)

2. 宣小面試喺12月,部份宣幼學生可能已有直資或私校在手。

3. 宣小面試日係喺自行派位放榜之後,故有部份學生可能不會參加面試。

4. 註冊私小後仍可抽加大抽獎,大抽獎放榜後亦可盡最後努力叩門,故再有人會放棄宣小學位。

5. 宣小校長話每年都收到唔少宣幼致歉信要放棄學位,故好多時少過60人升讀。

不在宣小升學的宣幼學生可能搵到更適合小朋友的學校

Thanks so much也在此恭喜

引用:應該咁講:1.+呢60個位一直存在,一定會有家

原帖由 tonymeg 於 13-07-26 發表
應該咁講:

1. 呢60個位一直存在,一定會有家庭唔開心,因宣幼生考唔到連waiting都無。(脫離學券後有無改變 ...

宣幼校長响家長會沒有講任何具體數字,只說合乎要求就會收,咁即是……………………?

回覆:linwoochung 的帖子

對不起,更正,是宣幼校長。

校長沒有在上星期家長會說, 因為她最關心是k1小朋友的入學適應及介紹課程內容, 能否升宣小不是最當前的問題. 每年開學前, 學校都會有家長會, 聖誕崇拜及畢業典禮上校長都會有報告學校課程.....

學校對大家的升學都好關顧, K2開始, 星期日早上有家長班, 有議題會講關於升小, 邀請舊生家長分享. K3 開學的家長會, 聽聞會邀請宣小校長, 聽完再同大家分享.

現在考直資/私小一實在太激烈, 超過/大慨5000人同你爭150位, 已經不是學校的課程是否深淺來決定.

回覆:小燕子媽媽 的帖子

星期六參加了宣幼家長簡介會,當天進入學校旁邊的禮堂聽到放著詩歌,心情很澎湃及激動呢!感恩真的替孩子選對了學校。每個孩子都有他的份,還是先不要太緊張了!

引用:星期六參加了宣幼家長簡介會,當天進入學校

原帖由 linwoochung 於 13-08-20 發表
星期六參加了宣幼家長簡介會,當天進入學校旁邊的禮堂聽到放著詩歌,心情很澎湃及激動呢!感恩真的替孩子選 ...
值得感動