用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘 ...
樓主: yy13
go

被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘 [複製鏈接]

我提意您轉新老師 . 以現在您比出的價錢 .
一般大學生全科都是收 $75 , 除非您是住豪宅區就吾更講 .
您可同時找兩個考師試試 . 一堂1~1.5H , 問問阿仔那個教得較明白 . 再選其一 , 我想較果不會比現在差 .
最重要是聽您講有關這個老師的每一個細節 , 我感覺不到她有教學的熱誠 . 這點孩子是可感受到的 .

還有現時中文是比以前難 , 很多小 / 中學生都是死在這科 .
所以不要太上心 , 放鬆些面對 .

好多謝大家
呢幾日都有媽咪pm 我
原來佢地都曾經比呢位補習老師試補/call
大家都擔心我繼續比人呃
大家請放心
昨晚係最後1堂
落堂後有D 鬆口氣嘅感覺
起碼無左嗰種壓迫感
亦已經pm 左呢個老師唔再補

今次補左6堂共15個鐘
錢比左當買個經驗
呢個老師比我感覺唔係壞人
但教學方法/搵學生操手就好有問題
如果佢真係現職老師
希望佢做返為人師表應有責任
錢係搵唔晒
仲咁後生大把機會

原帖由 Carmen2004121 於 11-4-28 00:41 發表
我提意您轉新老師 . 以現在您比出的價錢 .
一般大學生全科都是收 $75 , 除非您是住豪宅區就吾更講 .
您可同時找兩個考師試試 . 一堂1~1.5H , 問問阿仔那個教得較明白 . 再選其一 , 我想較果不會比現在差 .
最重要是 ...
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

佢操手好有問題, 雖然唔係壞人, 但一定唔係好人, 妳可否PM我知這位老師的姓名, 好等我日後唔會找佢,

醒目開學勳章

Hi yy13,

可否pm 呢個老師 info 俾我, 等我唔使俾人呃。
Thanks.

原帖由 yy13 於 11-4-28 13:16 發表
好多謝大家
呢幾日都有媽咪pm 我
大家都擔心我繼續比人呃
大家請放心
昨晚係最後1堂
起碼無左嗰種壓迫感

今次補左6堂共1 ...

聼落很可怕,可以透露多D呢位老師的資料嗎?

好多謝大家
呢幾日都有媽咪pm 我
大家都擔心我繼續比人呃
大家請放心
昨晚係最後1堂
起碼無左嗰種壓迫感

我女小四,依家補中作都要兩個鐘, 我眼看老師沒有拖時間, 但兩個鐘都只係剛剛好, 也不能作太長的文, 而且作文是很廣泛又要諗句子, 又要諗形容詞, 是不容易的事, 你比多耐心吧.

但另一方面, 兩個鐘我認為對一個小朋友來說都不是易事, 可同老師商量工課留在下一堂交, 讓小朋友在課上商量如何作, 或引導他如何寫, 可能更好.

好多謝大家
呢幾日都有媽咪pm 我
大家都擔心我繼續比人呃
大家請放心
昨晚係最後1堂
起碼無左嗰種壓迫感

係唔係姓劉?

唔知可唔可以喺呢度講  

原帖由 do-re-me 於 11-5-2 01:06 發表

係唔係姓劉?

原帖由 yy13 於 11-5-3 01:00 發表
唔知可唔可以喺呢度講  

好長篇,同大家分享下我的奇遇
我試過在這裡請作文老師,我見過5個,其中有3個係現任小學老師.我安排佢地每人試堂一小時,我比一小時學費.5位當中,竟然學歷最低的大學一年級姐姐文筆最好和最有心機,但佢無經驗和無教材.其他4位文筆太差.最後我請了大學姐姐做補習老師,作文方面我買了一堆參考書嘗試自己教.
其中有一位,話一小時唔夠,最少要上1.5小時.我話第一堂我要睇下適唔適合,上一小時夠了,如果適合才上1.5小時.
佢來到我家,我比我女的一篇課文佢,叫佢在課文裡抽部份詞語來作句,但佢竟然話:而家係你個女作句作文,唔係我作,我唔會作.(我只係想睇下佢的文筆好唔好,而且其他4個都有作)

我叫佢開始教作文,佢比幅圖我女睇,話:你開始作啦.我女望住幅圖無反應,過左一陣,
佢話:快d作啦!
我女話:我唔知點作
佢話:你見倒咩米寫咩囉

我女開始面紅,想喊

佢向我話:x太,佢做咩?
我話:老師不如你教下佢啦
佢話: 佢都唔作,我點教呀
我話:老師不如你舉d例
佢話:我係來教你作,唔係來幫你作

如是者,過左9個字

我話:老師,就來夠鐘,不如算啦,我比一堂學費你
佢話:唔係一個鐘,係個半鐘喎
我話:我係電話度話試堂一個鐘,如果適合先上個半鐘嘛
佢話:我遇左個半鐘比你喎,我未夠鐘去下個學生度
我話: 但係我同你講好左上一個鐘
佢話:咁我來左你衣區你叫我去邊?我係好遠來嫁
我話:總之衣度係一個鐘學費你收左佢我地唔得閒要出去

我開門推佢出去

佢話:下星期我都係衣個時間來,以後要上個半鐘
我話:我考慮下先,如果適合先打比你
佢話:咁你幾時打比我,我要安排時間...

終於送走左個溫神,我心諗佢係米痴左

過左幾日,佢打電話來,話果個時間佢唔得,要改時間
我話:我地唔補啦
佢問:點解?
我話:我覺得唔適合
佢話:你應成左補個半鐘家嘛
我話: 唔補,我女唔鍾意
佢話: 乜你地d家長個個都係咁架,我預左時間比你

過幾日又打電話來
佢話:請假都要計返學費
我話:我唔係請假,我唔補啦
佢話:你唔補就唔好叫我來試堂啦,試完又唔補

過幾日又打來
佢話:前幾日我語氣重左d,我比你請假啦,你邊日可以補返?

佢每幾日又打來一次,問左我點解唔補,我終於忍唔住話佢教得唔好,佢話無人話過佢教得唔好,點唔好法...我唔想再同佢糾纏落去

佢前一次打來仲問我有無學生介紹比佢!!我話無,佢話:你女有咁多同學點會無人要補習?

佢上一次打來話佢星期三有d學生在我屋企附近,問我可唔可以上星期三!!!

救命呀!

其他4個老師試堂我女都肯合作,佢地都會同我女傾下計,介紹下自己,比個圖我女睇問下佢問題,舉下例,陪佢一齊作.好明顯係這個老師嚇親我女.

這個老師真係好有問題,都唔知佢在學校點教書!仲有,我未見過人咁厚面皮!

好長,多謝你睇晒

, 真係好長, 多謝你打曬出來

好明顯, 這位老師係一個唔識教人, 只識呃鐘及臉皮好厚的人, 真係第1次見識, 究竟佢日間在那間學校教呢, 真係替佢d學生慘, 比錢佢補的仲慘

回覆 51# do-re-me 的文章

多謝你, 我睇晒喇。

o甘o即老師都有, 補習就話可以唔請佢姐。

佢如果真系學校老師,d 家長真系要祈禱(唔理有無宗教信仰),哩位老師都算為[誤人子弟] 現身說法。

簽名被屏蔽

回覆 6# do-re-me 的文章

請問呢個老師係唔係話自己係九龍塘區教, 又話hku......如係, 我有朋友都領教過, 日又call, 夜又call, 好煩!

好明顯大家都遇到一個極品  
佢D 臉皮係幾廿尺厚
因為呢2日考TSA
所以未發現佢D 問題時約紅日嗰幾日補
諗住操下D 中英文oral

我 : 星期日 (即24號) 我想早上補
佢 : 你想幾點
我 : 10點零11點 (諗住補完食lunch 岩岩好)
佢: 可唔可以早D
我 : 咁你想幾點

大家估下佢點答我

原帖由 do-re-me 於 11-5-3 22:16 發表

好長篇,同大家分享下我的奇遇
我試過在這裡請作文老師,我見過5個,其中有3個係現任小學老師.我安排佢地每人試堂一小時,我比一小時學費.5位當中,竟然學歷最低的大學一年級姐姐文筆最好和最有心機,但佢無經驗和無教材. ...

佢最大問題係誠信問題
4月中通完電話佢同我講話住tuen mun
但前後差唔多時間卻同另外2位媽咪講住深井

其實佢係咪真係現職教師...
真係佢自己先知  

原帖由 五歲仔 於 11-5-4 10:58 發表
嘩, 真係好長, 多謝你打曬出來

好明顯, 這位老師係一個唔識教人, 只識呃鐘及臉皮好厚的人, 真係第1次見識, 究竟佢日間在那間學校教呢, 真係替佢d學生慘, 比錢佢補的仲慘 ...
‹ 上一主題|下一主題