用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘 ...
樓主: yy13
go

被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘 [複製鏈接]

原帖由 yy13 於 11-4-26 12:41 發表
如果真係1個半-2個鐘教到應該要教嘅野
$150/鐘我都覺得OK
出面學野1:1X 平均都要$1XX/堂
但佢貴在超時都要我比
頭2堂佢話要睇下我仔能力有幾多
所以加鐘我都無問題照比
到第3堂中作又話要加
佢就話係我仔唔識諗點作/ ...

我覺得 $150 / 鐘好貴 , 而且重要堂堂清 . 好冇感情 .
( 一般每月最后一當清數 ) 最重要是教吾教到野 . 我覺得如補習時您也在家 , 聽到她教的過程也應感覺到時否 OK . 因如補了成個月也差不多我會轉老師 . 我也轉了幾次 , 一般教小三單科 , 就算是大學生也不過 $75~100 , 您可對 agent 講 , 要找一些中文科較強及有補習經驗的姐姐試試 . 我想效果不會比現在差 . 但價錢會較平 .

早幾日我search 資料時都知道左1個
不過麻煩你都比我
唔該晒

原帖由 AlanShirley 於 11-4-26 13:23 發表
我pm唔work, 你可以比你呢位導師的名我啊 ?  我知有幾個係處搵食既tutor, 口碑麻麻地, 不過我最後都搵到位姐姐幾好, 我可以介紹比你試堂, 通常每堂1.5小時會作一篇文,閱讀理解及語文知識. ...
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

初初諗住搵到個好老師
比多D 無所謂
不過你講開感情
我都有D 唔開心
佢係一D 都無
第2堂補左3個鐘 (=$450)
咁我比左張$500 佢
話聽日第3堂都要補就唔駛找留番聽日扣數
第3堂上左無耐佢話未食飯 (晚上8點幾9點)
問我介唔介意佢食住麵包上堂
我話唔介意
跟住仲畢左碗湯比佢頂住肚
最後呢堂又上左2個半鐘 (=$375)
仲要係我催落堂
我當時身上只得$300
諗住上堂有$50扣
咁都係差$25
心諗$25 就算計都係10分鐘時間
長期補就無所謂
點知佢開口問我仲差$25 未比

原帖由 Carmen2004121 於 11-4-26 15:07 發表

我覺得 $150 / 鐘好貴 , 而且重要堂堂清 . 好冇感情 .
( 一般每月最后一當清數 ) 最重要是教吾教到野 . 我覺得如補習時您也在家 , 聽到她教的過程也應感覺到時否 OK . 因如補了成個月也差不多我會轉老師 . 我也轉 ...

原帖由 yy13 於 11-4-26 14:57 發表
我都係唔會過問老師教法嘅人
總之攪得掂有改善就OK
亦都明白語文要浸返黎+要比時間大家去磨合
只不過今次呢個老師咁樣
所以先問大家意見
因為唔想怪錯人
不過早幾日比我search 到D 資料
應該......:;pppp:

...

搵到d咩資料?
如果補了唔係太長時間, 就比多少少時間佢地兩個.
不過我個仔唔會在堂上作文, 只會每星期落堂前, 老師會比一個題目比佢作, 會教下佢作這形式(例如說明文)的文章重點係乜, 要留意d乜, 咁阿仔就會作o架喇!  唔會浪費時間在上堂的時間, 因為要做閱讀理解, 改作文, 改語文知識等等...

原帖由 yy13 於 11-4-26 14:57 發表
我都係唔會過問老師教法嘅人
總之攪得掂有改善就OK
亦都明白語文要浸返黎+要比時間大家去磨合
只不過今次呢個老師咁樣
所以先問大家意見
因為唔想怪錯人
不過早幾日比我search 到D 資料
應該......:;pppp:

...

你唔駛問佢點教, 係你自己睇得出佢點教個仔
例如: 佢利用mindmap/範文/詞語引導作文,

個老師好明顯係呃鐘, 因為有良心的老師, 唔會一開始便補3小時, 你如果認為佢有料而又想佢繼續教, 不如直接同佢講, 只補1.5小時, 過鐘不計錢,

P.3 程度 , 一堂 $450 ,  我覺得這個老師明下您及操手有問題 ,  如是孩子學習能力有問題 , 我想這類老師也幫不了多小 . 當然轉不轉老師由您決定

any good teacher,please pm me .
my kid's composition is poor.

點解你成日叫我面對現實? 你又點知我小朋友無上過言語治療? 我又無安排合適學校比佢? 佢科科都8X/9X分, 唯獨中文係唔好, 所以我先諗住比多D 錢搵個有經驗嘅好老師額外再幫佢.

我自知自己小朋友問題係需要比一般小朋友多D 時間先可以明白學校老師教嘅野, 唔係都唔駛比錢人賺.

不過你嘅意見有D 怪, 更加唔好抺殺D 有心嘅老師. 補習老師會諗 ---- 因為家長隨時唔知幾時一聲就停堂, 所以o厄鐘補或者明知自己補唔掂都照補都無問題?? 唔係佢責任?

依家個老師收咁貴我都照比, 係原先我信佢所講嘅經驗同能力, 我同其他媽咪一樣覺得初初係要比D 時間大家. 但堂堂咁加鐘, 係人都驚左佢.

原帖由 brianshe 於 11-4-26 17:19 發表

閣下小朋友應該搵專業人士, 專係倍訓學習有問題小朋友嘅導師先OK. 坊間有什麼言語治療師....等等. 呢類先合適.
現今老師明收貴你, 你都俾. 原因係你想你小朋友接受一般教學, 明顯係不合適. 理應面對現實, 搵專業人 ...

連埋昨晚第5堂
有4堂我都係做住paper work 野聽佢教
所以覺得佢都無技巧/方法教
但我又怕係咪自己急得濟過份要求
所以咪問下大家2個半鐘合唔合理

因為佢話自己係在職老師 + 拎過老師優秀獎
所以前日我叫佢昨晚拎返D 證明比我睇
諗住比機會佢證明自己係有料
但到上完堂比晒錢都唔拎出黎
最後係我開聲先拎張皺過我臉皮嘅教師證copy 出黎
其他全部都話係保險箱比唔到我睇
跟住仲好笑
佢猛叫我放心 + 信佢
佢喺學校見過類似我仔嘅學生
所以佢絕對有經驗
仲話我問佢拎證明睇攪到佢唔開心

原帖由 五歲仔 於 11-4-26 18:02 發表

你唔駛問佢點教, 係你自己睇得出佢點教個仔
例如: 佢利用mindmap/範文/詞語引導作文,

個老師好明顯係呃鐘, 因為有良心的老師, 唔會一開始便補3小時, 你如果認為佢有料而又想佢繼續教, 不如直接同佢講, 只補1.5小 ...

頭1, 2堂諗住比D 時間大家適應
所以佢話要加時睇下我仔能力
我都無反對
但之後堂堂都係咁
就黎2個鐘就比D 習作我仔 "講" 住做
到夠鐘落堂就話加多半個鐘做埋份習作
叫佢放低下堂比返佢
又話要拎返屋企打學校paper
叫下堂先繼續又話仲有少少就做完
我真係傻咩
未睇到改善前我銀包已乾塘

原帖由 Carmen2004121 於 11-4-27 00:26 發表
P.3 程度 , 一堂 $450 ,  我覺得這個老師明下您及操手有問題 ,  如是孩子學習能力有問題 , 我想這類老師也幫不了多小 . 當然轉不轉老師由您決定

你就好
你仔仔一定好叻
我都想搵到個可以咁放心嘅補習老師
唔好話3堂
多D 堂可以幫我仔補到底我都開心

原帖由 miffy 於 11-4-27 09:36 發表
擺明個老師無料+呃錢。

我仔考試前, 我懶同佢溫習, 搵咗個老師番黎補中文, 個老師有十幾廿年教小學經驗, 都係收我$140/hr, 每堂個半鐘, 補咗3堂, 已跟晒去得考試。

好老師可控制到學生進度、時間, 一切都係掌握之 ...

樓主, 如果佢係咁加鐘, 你又比得起咁多錢請在職教師, 不如換個第二個啦! 又唔係得佢一個出嚟補習. 現在你個仔都只不過係p.3, 仲有少少時間去搵個合適嘅老師,  慢慢搵啦! 唔好急, 一定會比你找個合適人選.
其實你係點知自己個仔係遲緩? 做過test? 會唔會佢只係唔上心, 唔鐘意中文, 所以上堂唔留心而唔係遲緩呀? 如果係咁就會易攪d.

我都只係普通家庭
只係諗住幫到個仔
自己咪慳D
我都覺得今次自己衰心急又太信佢
錢駛左當買個經驗
多謝你鼓勵
我都信會有好補習老師
只係唔知幾時搵到

我自己就由我仔1歲鬆D 就已經發現
但一路去健康院都話無問題
直至3歲K1再去健康院時
我誇大話學校投訴聽唔明我仔講咩
佢地先安排做評估
做完先承認我仔理解同表達都比同齡慢
但排期做治療排到K3 學期尾先有得做
做左幾堂就話因唔夠人手
只可安排每個小朋友上堂至幼稚園畢業
不過好在我自己喺我仔1歲半時已安排1:1言語治療
上足4年幾至幼稚園畢業
我一路都擔心佢表達唔好
學校老師/同學聽唔明佢講野
P1 時我成日都問住老師
好彩老師話完全無問題兼佢上堂都好鍾意舉手答問題
不過文字理解始終都弱
如果D 題目開正佢識就無問題
一多字唔識就亂填答案

原帖由 alice44 於 11-4-27 11:52 發表
樓主, 如果佢係咁加鐘, 你又比得起咁多錢請在職教師, 不如換個第二個啦! 又唔係得佢一個出嚟補習. 現在你個仔都只不過係p.3, 仲有少少時間去搵個合適嘅老師,  慢慢搵啦! 唔好急, 一定會比你找個合適人選.
...

我只係話我小朋友理解 + 表達遲緩
邊個話中文差
其他科唔可以有8X/9X分    
遲緩唔=低能
佢考試前係谷得好辛苦
因為臨急抱佛腳
星期一至五又要返學
仲要返全日
的確係比返半日辛苦  
中文考試今次咪唔合格
有咩好辦法提議

原帖由 brianshe 於 11-4-27 12:34 發表

又話學習遲緩, 又話科拜8X/9X....有D茅盾
如果真係遲緩都谷到8/9十, 你小朋友咪好辛苦!
咪成日係咁上堂
定你過份要求?
你小朋友中文有幾差呀?
讀邊間小學? ...

醒目開學勳章

原帖由 yy13 於 11-4-27 13:27 發表
我只係話我小朋友理解 + 表達遲緩
邊個話中文差
其他科唔可以有8X/9X分    
遲緩唔=低能
佢考試前係谷得好辛苦
因為臨急抱佛腳
星期一至五又要返學
仲要返全日
的確係比返半日辛苦  
中文考試今次咪唔 ...

樓主, 我支持你
不需要看別人的眼光, 努力, 加油!!!!
你收pm

大家都努力  

原帖由 CrabPincers 於 11-4-27 14:52 發表

樓主, 我支持你
不需要看別人的眼光, 努力, 加油!!!!
你收pm
‹ 上一主題|下一主題