用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘 ...
go

被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘 [複製鏈接]

因為想知道係我小朋友問題抑或補習老師問題
請問下
教P3 小朋友
由教寫大綱開始
一堂通常大約要用幾多時間?
thanks

2    0    0    0
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

回覆 1# yy13 的文章

都要看小朋友合吾合作 , 但我就吾會一堂淨教作文 . 一般小三我覺 1.5h 可教多樣 ( 同科 ) . 老師在堂上教一些 , 留下功課 . 下當批改時再教錯的 .

回覆 2# yy13 的文章

單係作文, 一堂一粒鐘應該夠有餘, 因大多數作一百幾十字.  我應為最好tutor一邊教, 一邊跟小朋友改正字句最好, 因放低功課比小朋友做, 好多時小朋友都會求其做.

其實我小朋友本身理解 + 表達遲緩
雖然話P3
但實際程度可能只有P2
佢係唔識點諗內容 + 唔識點寫
又或者寫到9唔8搭
所以我都唔預可以1個鐘攪掂 (原先預1個半鐘)
不過依家個補習老師用足2個幾鐘
多出時間係要照計錢
我就覺得有問題
但唔想話錯人
所以想問下大家
係咪我要求高?

有d tutor係hea時間, 如果只係叫小朋友自己諗, 真係可以作到天光都未作完.

其實你要求導師一路guide住小朋友, 即小朋友想好idea, 導師幫手及指導點樣寫出黎, 或者你小朋友成篇寫有難度, 可要求tutor由短句開始.

搵導師真係要搵到一個上心的, 有耐性, 有方法. 我都try過有d tutor係好hea, 我會好serious咁講出我要求, 如: 一堂一定要作完...如果見tutor唔多掂, 直情唔會再用, 費時晒時間及money.

你可唔可以pm我你的tutor貴姓及收費呢 ?

原帖由 yy13 於 11-4-25 12:26 發表
其實我小朋友本身理解 + 表達遲緩
雖然話P3
但實際程度可能只有P2
佢係唔識點諗內容 + 唔識點寫
又或者寫到9唔8搭
所以我都唔預可以1個鐘攪掂 (原先預1個半鐘)
不過依家個補習老師用足2個幾鐘
多出時間係要照計錢
我 ...

原帖由 miffy 於 11-4-25 14:58 發表
其實如果小朋友寫得慢, 因為佢唔知作文的方法, 你可自己引導下佢, 好過請tutor

我個仔都係小三, 我認同平時自己引導下小朋友, 好過請tutor. miffy大致講晒三段主旨, 我就教埋阿仔最緊要用五感(味覺、嗅覺、觸覺、聽覺、視覺), 其實好好用, 加加埋埋每次都會夠字數, 另外再提佢記住加多些形容詞, 篇文就會生動, 分又會高些.

我目前想證實D 資料
未清楚前我唔想影響人
如果證實左我會公開佢o既資料等其他媽咪知道
無論浪費真正想搵補習o既媽咪時間
不過我可以講o既係佢收得唔平
要$150/鐘

原帖由 overview 於 11-4-25 12:31 發表
有d tutor係hea時間, 如果只係叫小朋友自己諗, 真係可以作到天光都未作完.

其實你要求導師一路guide住小朋友, 即小朋友想好idea, 導師幫手及指導點樣寫出黎, 或者你小朋友成篇寫有難度, 可要求tutor由短句開始.

搵 ...

miffy, mamee

真係唔該晒你地D意見
等我返去再自己試下先
但我仔唔止作文差
佢連閱讀理解嗰part 都唔掂
因為好多字唔識讀
就算識讀亦會執筆忘字
識讀識寫都會唔識解
總之佢嘅語文各方面由BB 到依家都好弱
其實由P1至依家都係我自己教佢
但教極佢都唔多掂
所以先諗住搵D有經驗嘅補習用另外方法幫下佢

原帖由 yy13 於 11-4-25 15:40 發表
miffy, mamee

真係唔該晒你地D意見
等我返去再自己試下先
但我仔唔止作文差
佢連閱讀理解嗰part 都唔掂
因為好多字唔識讀
就算識讀亦會執筆忘字
識讀識寫都會唔識解
總之佢嘅語文各方面由BB 到依家都好弱
其實由P1 ...

我個仔小三時, 老師話佢作文OK, 好過好多同學, 小四都仲可以, 但上到小五, 當時的中文老師說佢D作文程度好似人地小三四咁, 沒有進步, 所以我找了上門補習補作文和閱讀理解, 閱讀理解佢就唔太差, 不過就好似欠少少咁, 所以兩樣都補. 到了現在P.6好了不少, 補習老師話佢如果個題目佢了解的話, 佢就會作得好好, 如果唔太明白題目或者開唔中佢嗰番, 佢就作得唔好, 但考試嚟講都攞到唔錯成績.
我個補習老師每星期都會要佢作一篇文, 可能咁樣, 佢進步不少. 閱讀理解都係每星期一篇, 但就會堂上做. 有時間就做語文知識, 因為其中一次考試考得唔好, 所以補習老師又要做多D, 不過呢個老師真係好上心, 教得個仔好好, 所以我都全部放手比佢攪, 唔使我擔心. 所以遇到一個好的補習老師真係唔容易, 阿仔好彩找一次就找到, 所以上中學我都會繼續補, 補到個老師唔補為止.
樓主, 作文都係多做就會好D, 你個小朋友係唔係都會每星期作一篇文o家?!

原帖由 yy13 於 11-4-25 15:28 發表
我目前想證實D 資料
未清楚前我唔想影響人
如果證實左我會公開佢o既資料等其他媽咪知道
無論浪費真正想搵補習o既媽咪時間
不過我可以講o既係佢收得唔平
要$150/鐘

...

個價錢真係幾貴, 不過, 都要視乎佢係甚程度和經驗, 你在這裡問人意見, 即係你都懷疑個補習老師的水平, 那不如不補吧

如果真的要補, 低小, 每星期補1至1.5小時已經好足夠, 個小朋友都沒有那麼好專注力啦

你真係好
可以搵到個好補習老師
我已經搵到第3個
之前P2 下學期經agent 搵過2個姐姐
第1個好多次連功課有錯都睇唔到
第2個成日話唔舒服
連我仔考試前/期間都話黎唔到
跟住仲失埋蹤電話都唔覆
所以P3 又諗住自己跟返
但每次溫書都實在太傷感情
加上今次中文考試唔合格
所以又再搵補習幫下手
希望可以幫阿仔改善下
之前補習姐姐比$80/鐘
今次諗住比多少少搵個好D
唔駛睇功課專科補
今次......已經上左4堂
暫時未發現有咩技巧教過我仔

原帖由 alice44 於 11-4-25 16:36 發表

我個仔小三時, 老師話佢作文OK, 好過好多同學, 小四都仲可以, 但上到小五, 當時的中文老師說佢D作文程度好似人地小三四咁, 沒有進步, 所以我找了上門補習補作文和閱讀理解, 閱讀理解佢就唔太差, 不過就好似欠少少 ...

如果真係1個半-2個鐘教到應該要教嘅野
$150/鐘我都覺得OK
出面學野1:1X 平均都要$1XX/堂
但佢貴在超時都要我比
頭2堂佢話要睇下我仔能力有幾多
所以加鐘我都無問題照比
到第3堂中作又話要加
佢就話係我仔唔識諗點作/諗到亂晒籠
所以我先上黎問下
究竟教中作究竟需時幾耐

呢個老師喺BK 搵返黎
我從來無質疑過佢講嘅學歷/經驗
所以上左4堂都無問佢攞證明睇
不過暫時未睇到有咩技巧教左
但補習費就已經比左$1650 (堂堂清)
費用固然係貴
但如果真係好都話值得
所以我已經要求佢今堂要比返D 證明我睇佢係值得比

原帖由 五歲仔 於 11-4-26 11:32 發表

個價錢真係幾貴, 不過, 都要視乎佢係甚程度和經驗, 你在這裡問人意見, 即係你都懷疑個補習老師的水平, 那不如不補吧

如果真的要補, 低小, 每星期補1至1.5小時已經好足夠, 個小朋友都沒有那麼好專注力啦 ...

原帖由 yy13 於 11-4-26 12:41 發表
如果真係1個半-2個鐘教到應該要教嘅野
$150/鐘我都覺得OK
出面學野1:1X 平均都要$1XX/堂
但佢貴在超時都要我比
頭2堂佢話要睇下我仔能力有幾多
所以加鐘我都無問題照比
到第3堂中作又話要加
佢就話係我仔唔識諗點作/ ...

好的補習老師, 大多數都唔會係agent 搵到, 多數係要由熟人介紹, 佢係唔係有實力或有技巧去幫個小朋友, 補一兩堂便知, 睇唔睇佢張證書唔多重要, 有學歷都唔一定識補, 但佢收禁貴, 一定係大學生兼中/英文取A, 如果唔係, 你飛左佢啦

我唔明點解佢要超時, 就算唔收錢, 我都好反感, 因為阻住做其他野, 佢連時間都唔識掌握(亦好似唔多識幫低小補習), 似乎係想呃鐘兼呃錢多d  , 你可唔可以講下佢點同你個仔補作文呢?佢無理由唔去guide個小朋友, 而只說他唔懂得, 比錢佢就係要佢的技巧去教個小朋友, 而唔係由個小朋友自由發揮

我都找補習老師找到好氣餒, 而加自己跟, 好好多

回覆 1# yy13 的文章

原帖由 yy13 於 11-4-26 12:18 發表
你真係好
可以搵到個好補習老師
我已經搵到第3個
之前P2 下學期經agent 搵過2個姐姐
第1個好多次連功課有錯都睇唔到
第2個成日話唔舒服
連我仔考試前/期間都話黎唔到
跟住仲失埋蹤電話都唔覆
所以P3 又諗住自己跟返
...

中文呢o家嘢要慢慢嚟o架! 佢如果係有經驗補過其他小朋友, 你就要信佢, 我一向唔會理佢教阿仔d乜, 只會睇成果.
初初d作文我都有睇老師點改, 睇過幾篇之後, 發覺經老師改過的文筆真係好好, 真係覺得自己好似無讀過書咁, 如果係我自己一定作唔到這些句子, 閱讀理解直情無理佢地, 堂上做了之後, 我會睇下錯得多唔多就算, 所以錢係要比人賺. 好唔好我係問個仔O唔OK, 阿仔話OK, 而成績出嚟大有進步, 所以我現在理少一科喇!
你都比D時間老師同你個仔. 我個補習老師說小學每次一個鐘就OK喇! 太長時間佢地會眼瞓, 即是晒錢, 暫時不用加鐘, 只會在測考之前兩星期各加半小時. 不過我個補習老師好多時都唔會教書本上嘅嘢, 佢會用佢自己嗰套嚟教, 但要買d練習比佢做教才.

我講得出我小朋友理解 + 表達遲緩
就梗係已經搵過專業人士
依家唔係個補習老師唔肯補
而係我質疑佢教法
如果佢覺得難教大可以唔教
我無勉強補習老師
我小朋友唔識諗就剩係識叫佢自己諗
寫到離晒題都由佢繼續寫
作足2個半鐘+離晒題仲話覺得無問題
我好清楚我小朋友學習能力去到邊
但唔=補習老師無問題

原帖由 brianshe 於 11-4-26 13:20 發表

單睇你回覆, 睇怕補習老師無問題.
正如你講-->小朋友本身理解 + 表達遲緩
你有無搵專業機構正式CHECK下你小朋友, 如果真係有問題; 我相信一般補習老師係搞佢唔掂. 最好搵專業人士幫手.
如果你小朋友真係有學習能力 ...

佢就係話自己港大畢業+有教材提供
仲話可以提升小朋友組織表達的能力+加強說話+寫作的技巧
呢幾樣正正係我小朋友要改善嘅
我明白證書唔代表識補
所以原先無諗過要睇佢證明
我同你一樣
比得錢補習
梗係想佢教
但佢就只係成日諗住點加鐘

原帖由 五歲仔 於 11-4-26 13:22 發表

好的補習老師, 大多數都唔會係agent 搵到, 多數係要由熟人介紹, 佢係唔係有實力或有技巧去幫個小朋友, 補一兩堂便知, 睇唔睇佢張證書唔多重要, 有學歷都唔一定識補, 但佢收禁貴, 一定係大學生兼中/英文取A, 如果唔 ...

我都係唔會過問老師教法嘅人
總之攪得掂有改善就OK
亦都明白語文要浸返黎+要比時間大家去磨合
只不過今次呢個老師咁樣
所以先問大家意見
因為唔想怪錯人
不過早幾日比我search 到D 資料
應該......:;pppp:

原帖由 alice44 於 11-4-26 14:09 發表

中文呢o家嘢要慢慢嚟o架! 佢如果係有經驗補過其他小朋友, 你就要信佢, 我一向唔會理佢教阿仔d乜, 只會睇成果.
初初d作文我都有睇老師點改, 睇過幾篇之後, 發覺經老師改過的文筆真係好好, 真係覺得自己好似無讀過書 ...
‹ 上一主題|下一主題