用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘 ...
樓主: yy13
go

被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘 [複製鏈接]

因為佢話自己......

本人畢業於香港大學,現在任職英文學校,任教英文、普通話,協助學生理解文章內容文法,提升組織表達的能力,
加強說話和寫作的技巧,教 Poem。

獲取殊榮:
獲教育局嘉許,取得英文、普通話教師優秀獎
北京國家語言委員會普通話水平測試一級甲等證書(在北京考核)

佢唔止又教中文, 又教英文同普通話
佢仲同我講數學都仲得......

在職數學教師_135 1 hr /

本人畢業於香港大學,現在任職學校,任教數學,
獲教育局嘉許,取得教師優秀獎

但係所有獎都無任何證書/獎狀證明
如果真係咁有料
根本唔需要唔比家長睇

原帖由 Lilo 於 11-5-6 18:36 發表
多謝咁多位提醒,不過好奇想問下,而家d學校唔係專科專教咩? 個位奇人如果真係現職學校教師,點可能又教中文,又教英文,又教普通話,十成十吹牛! ...
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

佢而家用呢個名(lucky699)pm我,不過我無覆佢,不過樓主你又咁奇怪,通常第一堂就要拿證書睇,好啦,就當你唔記得帶,第二堂都話唔記得都算,但第三堂都無我就實叫佢返屋企,等下次記得帶先再來,你又肯比佢補左咁多堂既?

在我立場
有學歷唔=識教
亦要比d 時間補習老師同我仔互相適應
攪得掂我仔就ok
而且補得好唔好
上幾堂都會睇到少少
今次只怪自己一開始太心急太信佢
一見到佢嘅自我介紹就以為終於搵到個好老師
點知就中招
原先我以為只係自己唔好彩
所以之前無諗過公開佢資料
殊不知日日都有媽咪pm 問我係咪佢
再加埋搵到2個舊post
先知道原來唔止我做左羊太

但係

原帖由 lauerica 於 11-5-6 21:18 發表
佢而家用呢個名(lucky699)pm我,不過我無覆佢,不過樓主你又咁奇怪,通常第一堂就要拿證書睇,好啦,就當你唔記得帶,第二堂都話唔記得都算,但第三堂都無我就實叫佢返屋企,等下次記得帶先再來,你又肯比佢補左咁多堂既? ...
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

如果可以post 佢張相出來就好。

我之前都收過這類既pm, 我覺得佢會睇下這裡bk媽咪想搵邊類型老師而pm你, 好似我之前找學phonics 既couse, 我上年就收到這個pm:-

在職英文、普通話教師(普教中/Phonics/Poem均可)***

你好!
本人畢業於香港大學,現在任職英文學校,任教英文、普通話,
協助學生理解文章內容文法,提升組織表達的能力,
加強說話和寫作的技巧,會教Phonics/ Poem。

獲取殊榮:

上門教授 市區新界均可提供教材 幼童均可135 1 hr/
[email protected]

今年又收到好多次同內容, 但用另一個account....好明顯係同一個人來架 !! :;pppp:
在職英文、普通話教師(普教中/Letterland Phonics/ Poem/閱讀/寫作/會話/自組均可)_135 1 hr /
你好!
本人畢業於香港大學,現在任職英文學校,任教英文、普通話,
協助學生理解文章內容文法,提升組織表達的能力,
加強說話和寫作的技巧,教Letterland Phonics/ Poem。

獲取殊榮:

可上門教授 提供教材幼童均可
Miss Lucky ( 6730 xxxx)
[email protected]

Yy13
Haha,我都是羊太,好彩只試一堂,事隔一年竟前幾天call我,好再我save左佢電話,見佢來電都有避而戰
我都似yy13立場,上門補一兩堂就知老師得唔得,夾唔夾小朋友

原帖由 yy13 於 11-5-6 23:56 發表
在我立場
有學歷唔=識教
亦要比d 時間補習老師同我仔互相適應
攪得掂我仔就ok
而且補得好唔好
上幾堂都會睇到少少
今次只怪自己一開始太心急太信佢
一見到佢嘅自我介紹就以為終於搵到個好老師
點知就中招
原先我以為 ...

Anyone can provide a better chinese tutor for me.  please send the details via my PM account,

thanks a lot

嘜又係果個ms lau 呀 ???? 佢不停係呢幾年打電話比我.... 好煩呀佢. 上兩星期我出trip, 佢又係咁打電話比我, 真係多得佢唔少. 我已經話左唔駛搵補習老師, 又係話自己係九龍塘某英文小學既老師喎. 又話自己住yuen long. 呢排接左個屯門學生, 近我屋企喎.

醒目開學勳章

我4月28日也收到佢的PM(lucky699 11-4-28 22:55), 內容同大家一樣,之前也收過,佢話可半小時中半小時英,唔係因為去旅行,可能試左
(P.S.雖然我只想找過姐姐讀下書比我個女聽 )
多謝大家的分享

好彩, 差少少我都同大家一齊做了羊太. 我打過一次電話比佢, 佢就打比我幾次, 仲寫到自己好勁. 我同佢講你琴日未比過電話我, 她才收線, 好似short short 地的.

I am Mrs ""Yeung"" too! I found she can't handle in teaching my daughter. So stop after one lesson!  

回覆 1# fan_tsai 的文章

真係一班喜洋洋(包括我)遇灰太狼

補中文最難找,最後比阿囡返公文中,說真一般

醒目開學勳章

我之前收到以下 PM, 為咗唔想改姓"羊", 想問下呢個係咪就係大家所講既果位老師呢? 我個人比較蠢, 驚中計, 麻煩大家幫我睇一睇吖......

Quote :
English teacher
你好, 本人為現職小學英文教師, 曾任教英文小學, 在大學時修讀翻譯及傳譯, 隨後於中文大學修讀教育文憑課程.已取得學士學位及英語教育文憑, 通過英文基準試, 本人亦在英國約克大學修讀為期兩個月的英語及文化課程, 在過去六年, 曾於小學,多間教育中心,社區中心及福利機構擔任英文導師, 主要任教英文文法,拼音, 閱讀理解,作文,劍橋英語等課程, 亦曾任教英文科學,經驗豐富. 曾為名校學生補習, 如 喇沙, 民生, 協恩, 聖芳濟各,瑪利諾, 九龍塘學校等, 現承替學生補習英文, 亦懂普通話及法語, 於國家語委會普通話水平測試取得二乙成績, 可提供教材及練習, 有意可致電9xx2xxx 與X小姐查詢.
Unquote

應該唔係呢個.

原帖由 AndyMah 於 11-5-8 18:20 發表
我之前收到以下 PM, 唔想改姓"羊", 想問下呢個係咪就你大家所講既果位老師呢? 我個人比較蠢, 驚中計, 麻煩大家幫我睇一睇吖......

Quote :
English teacher
你好, 本人為現職小學英文教師, 曾任教英文小學 ...

原帖由 jl118 於 11-5-7 18:12 發表
我4月28日也收到佢的PM(lucky699 11-4-28 22:55), 內容同大家一樣,之前也收過,佢話可半小時中半小時英,唔係因為去旅行,可能試左
(P.S.雖然我只想找過姐姐讀下書比我個女聽 )
多謝大家的分享 ...

Before Easter Holiday, she also PM me, I just
call her asked some information, & then
call me many times, 唔係因為去旅行,可能試左.

怎知佢用了第二個 tel # call me 2 times today.
我地已經講緊她啦, 仲打來, 好恐怖.

原帖由 hw1115 於 11-5-8 22:53 發表

Before Easter Holiday, she also PM me, I just
call her asked some information, & then
call me many times, 唔係因為去旅行,可能試左.

怎知佢用了第二個 tel # call me 2 times today.
我地已經講緊她啦, 仲 ...

佢話自己係一間九龍塘半日制英文小學的老師,究竟九龍塘有無半日制的英文小學?

Hw1115
佢今日call你,咁狼,即佢未知佢係小學雜談熱話中啦,咁你點洒佢?

quote]原帖由 hw1115 於 11-5-8 22:53 發表

我地已經講緊她啦, 仲 ... [/quote]

回覆 5# AndyMah 的文章

Andymah
呢個post,八成不是太似

原帖由 do-re-me 於 11-5-9 00:40 發表

佢話自己係一間九龍塘半日制英文小學的老師,究竟九龍塘有無半日制的英文小學?

我查過真的有一間叫九龍塘小學.
有一次佢打來我係聽到鐘聲架.
我以為佢真係現職教師架.
‹ 上一主題|下一主題