用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘 ...
樓主: yy13
go

被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘 [複製鏈接]

佢之前就係隔1, 2日就call 我
話有D 卷好岩我仔做
可以幫到佢
跟住就猛push 加堂
自從叫佢唔駛再補後
好彩電話暫時未響過

原帖由 overview 於 11-5-4 14:59 發表
請問呢個老師係唔係話自己係九龍塘區教, 又話hku......如係, 我有朋友都領教過, 日又call, 夜又call, 好煩!
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

佢中, 英都有教, 不過朋友係搵佢教英文, 覺得佢有d神經質, 又好鬼得閒,  如果佢真係在職老師又補得好, 點會有咁多時間任你揀, 人地唔補又要死纏爛打.  真係唔知邊間學校咁好彩啦!

原帖由 miffy 於 11-5-4 15:06 發表
呢個我記得呀, 我舊年暑假在bk搵過一個又係咁, 但唔係教中文, 教英文, 一模一樣喎, 最尾我唔記得做乜唔成, 我無搵佢教, 佢係call過我幾次, 我無show佢。

...

係唔係 6747-xxxx, 不過佢係呢處有幾個accounts, 可能都用幾個電話number 又收不同價, 有時$135, 有時又收$125, 如果真係好都算平, 但係...為人有d神經質, 大家要小心呀!

不過bk應該已有好多人中招!

原帖由 yy13 於 11-5-4 15:39 發表

佢之前就係隔1, 2日就call 我
話有D 卷好岩我仔做
可以幫到佢
跟住就猛push 加堂
自從叫佢唔駛再補後
好彩電話暫時未響過

依,我最近有收過類似的PM wor. 不過一個畢業於香港大學收$135,一個畢業於香港中文大學收$125,但就同一個電話number.   

原帖由 overview 於 11-5-4 15:48 發表
係唔係 6747-xxxx, 不過佢係呢處有幾個accounts, 可能都用幾個電話number 又收不同價, 有時$135, 有時又收$125, 如果真係好都算平, 但係...為人有d神經質, 大家要小心呀!

不過bk應該已有好多人中招!

...

都似係同一位, 呢位老師講嘢古古怪怪, 大家小心!

原帖由 Johorma 於 11-5-4 15:57 發表
依,我最近有收過類似的PM wor. 不過一個畢業於香港大學收$135,一個畢業於香港中文大學收$125,但就同一個電話number.   

請問 6747-xxxx係乜野number?

原帖由 overview 於 11-5-4 16:00 發表

原帖由 Johorma 於 11-5-4 16:11 發表

電話number

果位老師電話number

原帖由 Johorma 於 11-5-4 16:11 發表

早兩日, 我都收到一個pm係以下內容:
現任英文、普通話教師(普教中/phonics/朗誦/自組均可)_125 1 hr/ __
本人畢業於香港中文大學,在學校任教英文、普通話,
加強理解、說話和寫作的能力,教phonics、朗誦。
取得教育局教師優秀獎
北京國家語言委員會普通話水平測試一級甲等證書

可上門 提供教材

但電話no. 唔係6747-xxxx, 係唔係都係流嘢呢?

唔知係唔係同一位, 我收既pm係以下:  (內容跟妳收的差唔多, 但就係"香港大學"), 始終都係陌生人上門, 大家都要小心!

在職英文、普通話教師(普教中/ Phonics/ Poem/閱讀/寫作/會話/全科均可)
你好!
本人畢業於香港大學,現在任職英文學校,任教英文、普通話,
協助學生理解文章內容文法,提升組織表達的能力,
加強說話和寫作的技巧,教 Poem。

獲取殊榮:
獲教育局嘉許,取得英文、普通話教師優秀獎
北京國家語言委員會普通話水平測試一級甲等證書(在北京考核)

可上門教授 提供教材  幼童均可
Miss LXXXy ( 6730 XXXX)

原帖由 alice44 於 11-5-4 17:01 發表
現任英文、普通話教師(普教中/phonics/朗誦/自組均可)_125 1 hr/ __
取得教育局教 ...

原帖由 alice44 於 11-5-4 17:01 發表
取得教育局教 ...

我都收到內容一樣的pm, 但有少少不同的是此人畢業於香港大學, 大家真的要小心, 以免受騙.

原帖由 overview 於 11-5-4 17:11 發表
唔知係唔係同一位, 我收既pm係以下:  (內容跟妳收的差唔多, 但就係"香港大學"), 始終都係陌生人上門, 大家都要小心!

在職英文、普通話教師(普教中/ Phonics/ Poem/閱讀/寫作/會話/全科均可)
你好!
本人畢業於香港大 ...

佢個名係 : Miss ClaXX (6730-xxxx)
我估係同一人, 但用唔同嘅名. 如果真係揾補習, 根本唔便用咁多個名. 一定有問題, 大家小心.

我都有此pm!!!!

在職英文、普通話教師(普教中/ Phonics/ Poem/閱讀/寫作/會話均可)_135 1 hr /
你好!
本人畢業於香港大學,現在任職英文學校,任教英文、普通話,
協助學生理解文章內容文法,提升組織表達的能力,
加強說話和寫作的技巧,教 Poem。

獲取殊榮:
獲教育局嘉許,取得英文、普通話教師優秀獎
北京國家語言委員會普通話水平測試一級甲等證書(在北京考核)

可上門教授 提供教材  幼童均可
Miss Lxxky ( 6730 xxxx)
[email protected]

等我仲用老公講, 上門補方便d, 可以考慮下tim!

真係多謝樓主講出來, 希望大家都盡快搵到好老師!!!!

哈哈!替來佢又要再改名同換電話 lu

唔好介意, 你係新會員都收到佢pm?   你好似係另外幾個topic sell 緊呢間centre 喎, 係唔係真係咁好呢?  真係咁好又點會得你一位學生呢 ?

原帖由 Wlove 於 11-5-4 21:43 發表
我都有收到呢個pm!  好恐怖.... 多謝提點!
如果你們有興趣, 可試我朋友仔仔(小二)讀緊個間, 地點係太子mtr附近 (c1出口). 現在她仔仔平日上堂, 只得她仔仔1人上課, 1小時$220.  老師是國內人, 用普通話上課, 她覺得 ...

回覆 71# overview 的文章

我都收到內容一樣的pm

應該好多人都收到內容相似的pm.

講起呢個補習老師,我也是受害者之一!
佢份人神神化化,尤其佢d奪命追魂call,就真係攞你命~

事情如下~~
年頭收到呢位Misspm,齋睇佢既資歷又好似幾好,

於是我聯絡她,她介紹自己是九龍塘某小學教書,
又說自己有好多卷比小朋友操練……等等等!

於是過左幾天,她開始不斷call,問我幾時可以試堂!
有時用有來電顯示,有時無來電顯示,

又借意打來問我係咪我打過比佢!
又話$200可補個半鐘。

因我小朋友就快測驗,而我又未搵得啱補習老師,
心急之下我,唯有叫呢位Miss來試堂,
我並再三要求她試堂時必需出示有關證書
,

試堂當日,佢一上來我屋企,打左個招乎,

無比證書我睇,就入房同我小朋友補習,
講真補得真係麻麻地, 雖然我預左唔會請佢,
但收得呢個價錢,落堂後我當然要她出示證書和教師證

哈哈~~大家知唔知佢比咩我睇~~

只係一張影印本既教師註冊證,
姓名位置仲係用紙條貼住...遮住左個名,
Help me!
有無搞錯,佢所謂既

北京國家語言委員會普通話水平測試一級甲等證書
獲教育局嘉許,取得英文、普通話教師、數學教師優秀獎
去晒邊)))))))))))))))))))))
如果我係真材實料,咁多沙紙怕咩show正本比人睇呀
我揸住呢張遮名既影印本教師證,
夠可以話我係小學老師架啦
!

當時我雖然好嬲,但亦無打算再追問佢了,

忍氣吞聲地比完學費叫她走便算了!

點之惡夢仲未完結, 佢還經常用無來電顯示打比我,
問我幾時再上堂,我已經講唔再補,
!有一晚仲要十一點幾打來,
救命呀,我老公同個仔都瞓晒啦,

我終於按不住我的怒火,大聲罵她:你好煩,唔好再打黎!然後cut佢線!
~~終於完結了!

佢係咪有病架? 面皮幾尺厚既?
估唔到佢依家仲係bk搵食,
又用分身術,令人防不勝防,
唯有奉勸大家一句,請補習老師時,第一堂必需checkd證書!

原帖由 overview 於 11-5-4 16:00 發表

‹ 上一主題|下一主題