用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘 ...
樓主: yy13
go

被一位自稱喺九龍塘某英文小學嘅現職女老師補習呃鐘 [複製鏈接]

原帖由 Pessuma 於 11-9-30 18:42 發表
Hi Miriam,

我都有收到.我想應該是妳們所說的那位 (一樣電話號碼!!):

11-9-30 01:28 PM I am Sky.I am an English teacher.I teach in Diocesan Girls' School.I gradu

I am Sky.
I am an English teacher.
I te ...

如果真係教DGS, $500/hr就差唔多
仲有,DGS係中學,DGJS先係小學,佢識唔識嫁?

一位自稱小學老師,在地鐵兜補習生意...??有D長   

一位自稱小學老師,在地鐵兜補習生意...??有D長

今晚同阿女坐地鐵...荃灣線,去到大槪長沙灣站,突然有位女士出現,因為同緊阿女傾計,冇為意佢幾時上車,位女士問我如果去調景領,去邊個站轉車,我指住路線圖話觀塘線尾站LAW...!然後佢就問我個女讀幾年班,我答佢小一,跟住佢話佢係小學教師,教石硤尾某英文小學普通話同英文...我好奇怪問,你學校都係觀塘線喎,點解會唔知尾站係乜...佢話佢冇去到咁遠...所以冇留意!跟住去到太子,我話你唔轉車,跟住佢話有幫人補習,聽日要去調景領個新學生度.,所以問定先..!佢今晚其實會去銅鑼灣幫小學生跟下普通話(果時係差唔多9:00PM),...一路上,佢好積極介紹自己,佢話主要幫人補普通話同英文,會教拼音...作文,閱讀理解,口語...一輪咀講左好多,仲話收費好廉宜只係$125/HR..佢仲比埋自己電話我...然後問我聽日有冇時間試堂,我話冇時間,!只係同佢講我個女已經有個私人英文老師同埋佢已經學左英文拼音,跟住佢就話佢普話係好好,因為佢係好耐之前响北京落嚟,仲即時轉NICAM講普通話比我聽,我話暫時唔需要啦!又過左一陣,佢又問洗唔洗幫阿女做個乜鬼小學評估,比佢做份野,評估下程度之類,我開始覺得佢好煩,我就話唔洗啦...!之後佢就冇再講野,响自己個袋度攞住本記事簿寫下翻左好多頁,佢坐左响我隔離,我只係用眼尾SHAU佢...所以睇唔到本野有D乜,我估佢可能MARK左好多補習schedule,唔知真定假啦,可能搏我望到會問下佢!一直去到金鐘,我同阿女要轉港島線...我就睇下佢會唔會轉車去銅鑼灣,我起身果一下,望一望佢,佢用好平淡(好似冇我咁好氣嘅態度)同我拜拜,但係我冇提佢轉車...唔知係米再揾新目標...請大家小心小心...!!!佢大約三十幾歲!長髮...佢話佢叫DAISY!

會不會是同一人

PUSH..!新手法:;pppp:

醒目開學勳章

我又收到:

11-10-3 07:01 AM English and Putonghua teacher in Diocesan Girls' School_125 1HR
English teacher in Diocesan Girls' School_125 1hr
I am Sky.
I am an English and Putonghua teacher.
I teach in Diocesan Girls' School.
I teach speaking , reading comprehension, writing and poems.
I can help children in learning Phonics by using interesting method
since I have learnt some skills in the University.

Please call 67 47 70 33.
125 hr

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 jl118 於 11-10-3 08:24 發表
我又收到:

11-10-3 07:01 AM English and Putonghua teacher in Diocesan Girls' School_125 1HR
English teacher in Diocesan Girls' School_125 1hr
I am Sky.
I am an English and Putonghua teacher.
I teach i ...

麻煩你將個 pm 轉寄畀我~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回復 343# 囝囝mama 的帖子

響 MTR 揾學生,OMG, 病情加深。

醒目開學勳章 王國長老

已查證為同一人, 已封戶

謝謝資料!

原帖由 jl118 於 11-10-3 08:24 發表
我又收到:

I am Sky.
I teach i ...

醒目開學勳章 王國長老

再一次呼籲, 如遇到可疑 PM, 可以轉發給我或 miriam (請提供該會員 login Name)

經查證後如是同一人必會採取行動, 謝謝!

本人, 前天有幸遇到此人, 好彩只上一堂就看到此topic, 再經 search 發現 ...........

結論 : 此人不是限於mtr沿線, 而係全港新界, 因我係新界,只要有目標就同你搭訕 !!!!!

希望以下資料能傳播開去, 免再有受害家長及孩子 !! 此乃行騙, 相信她月入 三,四萬! 話齋好過返工, 相信她家人是知道其女兒之所作所謂, 但礙於 $$$$$$, 所以 ...........

但上得山終遇虎, 必遭天遣!!!

請註意以下自稱現職教師的人                                                                                                        

本公司是一間補習中介公司, 但這次給你們的並不是廣告, 而是想告訴各家長本公司遇到的一個經歷。

本公司在2010年暑假, 接到一個自稱現職小學教師的電話, 問我們有沒有補習可以介紹給她。 後來, 我們介紹了一名升小學三年級的女學生給她, 每堂2小時, 她收$150/hr, 而我們只是收了她$300介紹費. 後來, 她上第二堂的時候, 跟學生的家長說要先收取4堂學費, 總共$1200. 家長付款後, 她開始不停更後上堂時間, 直至到了暑假最後一個星期也只是上了3堂, 之後她說要開始回校預備新學期的事情, 要再安排時間才可以上堂, 如是者一個星期又一個星期, 家長打給她, 她完全沒有回覆. 本公司打給她, 她說她有致電家長. 在11月頭, 我們為了保住本公司的聲譽, 本公司自行退回家長多付的學費. 之後本公司致電給她要求她交回多收的學費, 她說她會自行聯絡家長再安排時間補習, 當然, 也只是她的謊言, 家長完全沒有收過她的電話, 後來她更加完全不回覆我們的來電.

本公司現在不是只為討回那$300, 因為我們可以當這個case不賺錢, 而是不滿那個現職教師的行為 (當然這也可能是她的謊言, 因為她說不能給我們任何証明, 因為現職教師是不能私下收錢替人補習), 只為區區$300就不聽電話. 我們現提供這個老師部份的個人資料, 希望各家長不要再受這個導師蒙騙,如貴家長想進一步確認這名老師的資, 可聯絡我們.  

姓名: 李x儀 lee xxx yee

出生日期: 1980年10月

電話: 9152 30xx

地址: 將軍澳翠林村

那邊有人寫話有病所以先不停呃人:

[quote]原帖由 yiyiyima 於 11-8-9 12:55 發表
各位注意,我认识她,是朋友的朋友的孩子,她确实是教育系学生,,因为有强迫症与幻想症,中途退学。外表与常人无异,交谈正常,但其不断会陷入自以为是中,家人最近又发现其行动有异,她如再有电话或其他骚扰,不要再与其交谈,免刺激,家人已 ... [/quote

quote]原帖由 yiyiyima 於 11-8-9 19:01 發表
嘿嘿我不是正面认识她,更不是为其辩解,只是觉她家人奇怪,为什么不送去医院。我都被她骗到。那次她上我家,一小时后她还不离开,我态度强硬,正好表弟上来,表弟长得五大三粗,把她吓走。后来的某日,与朋友行街,遇见此女与她阿妈同行 ... [/quo

根據香港法例第210章<盜竊罪條例>第17條 - 以欺騙手段取得財產(俗稱 "行騙"):

就本條而言  “欺騙手段”(deception) 指就事實或法律而以語言文字或 行為(不論是以任何作為或不作為)作出的任何欺騙手段(不論是蓄意或是罔顧後果), 包括與過去、 現在或 將來有關的 欺騙手段, 以及與使用該欺騙手段的人或任何其他人的意圖有關的欺騙手段。

天水圍受害者

我都係受害者之一,本人住天水圍,第一次找上門補習幫我女兒補英文,佢話自己係荃灣某天主教學校在職老師,有一切教材,開頭話150\1小時,但因為我住太遠所以加多20元,170\1小時,咁我話試堂先,佢好急咁話聽日,一試試左3個幾鐘,我女兒只係k3咋,算啦,我以為佢有心同專業,但打後佢次次都要女兒上2小時,試問一位k3嘅小朋友邊有咁好專注力吖,而且我一早夾左邊日得同時間,佢總係每日重複打嚟爭取日日都想上嚟補,又話專登搵左好多對我女好有用嘅教材,唉~~~好彩只係補左4次,我有條短片,如大家有需要我可供開!

I  am a teacher.
I teach English  in a
Catholic primary school.
I graduated from th University of London.
I teach phonics, speaking, reading , writing, poems and Cambridge.
Students can get awards  in the poems competition.
Please call 643  203  17.
[email protected]

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 fifi1017 於 11-10-9 08:31 發表
I  am a teacher.
I teach English  in a
Catholic primary school.
I graduated from th University of London.
I teach phonics, speaking, reading , writing, poems and Cambridge.
Students can get awards ...

請以 PM 轉寄給我跟進,先謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

請大家小心 此人

我喺舊年爭d上當,但就有朋友因為冇上開BK而lai左野,其實真係好擔心佢終於會病發而傷害到人,我而家見朋友就叫佢地小心,但又未見過佢真身,我朋友亦冇影到佢既樣,所以真係好難 label 到佢,如果你有片,可否send俾我睇睇!Thanks

原帖由 fifi1017 於 11-10-9 01:32 發表
我都係受害者之一,本人住天水圍,第一次找上門補習幫我女兒補英文,佢話自己係荃灣某天主教學校在職老師,有一切教材,開頭話150\1小時,但因為我住太遠所以加多20元,170\1小時,咁我話試堂先,佢好急咁話聽日,一試試左3個幾鐘,我女兒 ...

醒目開學勳章 王國長老

各位, 如果收到懷疑既 PM, 可以轉寄畀超版 Jojo 或者我跟進.

‹ 上一主題|下一主題