用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 遊雲、勁易分心
go

遊雲、勁易分心 [複製鏈接]

我個仔由n1開始已經比老師評為勁易分心、專注力弱, k3學期尾同班主任傾過, 結論都係一樣, 但我有問老師, 佢有冇騷擾其他同學上堂, 老師話冇, 純粹係佢個人o既問題(成日遊雲), 冇影響到別人, 但冇因為咁而影響到成績, 成績是中上。還有, 佢在家做功課都算專心o個隻, 不用我三摧四請的, 很快完成, 而家做暑假作業亦是, 即使做一個鐘, 佢都可以坐定定地完成。

如果你係我, 你會唔會特別去理會?? 例如見醫生食藥???

佢o係k2時o係政府做過評估, 當時醫生評為"專注力弱", 叫我觀察佢到小一, 如果小一依然係咁, 可以返去再做評估後轉介去精神科, 但問題係佢上堂又冇影響到其他人, 只係遊雲得勁, 在於我o既立場, 唔想佢食藥, 但在於老師o既立場, 又係咪好睇唔過眼呢o的遊雲學生呢???

請有經驗o既家長賜教!!
   3    0    0    0

ChristieMing 發表於 12-6-29 04:20
我個仔由n1開始已經比老師評為勁易分心、專注力弱, k3學期尾同班主任傾過, 結論都係一樣, 但我有問老師, 佢 ...即使做一個鐘, 佢都可以坐定定地完成
如果妳留意其他家長留言,K3可以一小時內安安定定做功課的, 是小數啦!

我個仔都系專注力不足, 我又唔想佢食藥, 約半年前開始每週做健腦操同顱胝骨 (兩者合併來做), 現在情況有明顯改善,....
我始終擔心食藥長遠來唔知有咩副作用, 都系用D自然D既方法好D咁....你可以睇下鮑姑娘個網頁, 我聽佢講就來有好多唔記得系咩既新班, 但又未post 出來....希望幫到你.

www.facebook.com/braingym.pau

點算好 發表於 12-6-29 09:41
如果妳留意其他家長留言,K3可以一小時內安安定定做功課的, 是小數啦!

唔好意思...唔係好明你o既意思...
小數, 係指好or唔好????

但根據老師所講, 佢o係學校做野好慢, 因為佢好易分心, 有同學經過又望一望, 有時仲望到定一定, 所以成日做唔晒野, 而佢o係屋企, 因為好靜, 冇人嘈佢, 所以佢又可以好專心做功課。

mother38 發表於 12-6-29 11:38
我個仔都系專注力不足, 我又唔想佢食藥, 約半年前開始每週做健腦操同顱胝骨 (兩者合併來做), 現在情況有明 ...

健腦操是去上堂的嗎??? 還是在家同佢做的??

另, 什麼是顱胝骨?

回覆:ChristieMing 的帖子

回復 ChristieMing 的帖子

係呀!媽媽可以學工作坊。我都學左健腦操家長班,我個仔較多專注問題所以找姑娘做健腦操加顱骶骨。効果不錯,現在能安坐聽書、記字及寸字都好左。我個朋友個仔,問題不大。學左家長班後就自行在家中同阿仔做。
‹ 上一主題|下一主題