用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家覺得叩門信有用嗎?作用大嗎?
go

大家覺得叩門信有用嗎?作用大嗎? [複製鏈接]

明白寫咗無壞,但其實作用有幾大呢?

4    0    0    0

shirleyysy 的帖子

基本上唔睇!

回覆:shirleyysy 的帖子

寫左幾封,冇消息既都係冇消息

我覺得只係向學校表示你仍有意入讀,其實大家寄咁多封,係未封封一樣架呢?

回覆:大家覺得叩門信有用嗎?作用大嗎?

你用standard 網上download o既叩門信一定無用, 自己用心寫既一定有用....

我兩夫妻好比心機寫每一封叩門信, 最好特別既信紙, 結果, 叩入3間小學, 第1,3,6 志願

當然, 我地份portfolio, 亦整得非常professional, 並不是仿間教的(又花, 又卡通, 又星星又心心)..... 我地覺得, 老師校長, 有返幾廿歲人, 無理由鍾意d 小童製作...

當然, 各師各法, 小童版, 亦可能有老師欣賞的...

ANChan59  I will treat it as covering letter. Customise according to the kid and the school's characteristics.  發表於 12-6-29 13:22

3ll 發表於 12-6-28 20:32
我覺得只係向學校表示你仍有意入讀,其實大家寄咁多封,係未封封一樣架呢? ...
封封都有D唔同,就住學校既教學理念,同埋小朋友既相關優點,初時手寫,後尾見冇反應,冇心機寫,打完print算...

如果大熱未必大作用,但有d學校係會mark低你幾時來信的

引用:我覺得只係向學校表示你仍有意入讀,其實大

原帖由 3ll 於 12-06-28 發表
我覺得只係向學校表示你仍有意入讀,其實大家寄咁多封,係未封封一樣架呢? ...
我只用電腦打完print out,第一段通常寫關於學校的理念,我地認同所以希望入讀,其餘三段就好像求職信咁,軟sell小朋友優勝的地方和點樣幫佢銜接小一,最後希望俾面試機會。我覺得簡而精好d,講真,收咁多邊有逐頁睇。之前最好問下學校收吾收,費事嘥時間。

寫咗,可能係覺得自己做咗啲嘢,唔收都無辦法。其實就算最後真係收,都唔知關唔關封叩門信事。

MaiGao  agree  發表於 12-6-28 21:42

引用:你用standard+網上download+o既叩門信一定

原帖由 winnie@pooh 於 12-06-28 發表
你用standard 網上download o既叩門信一定無用, 自己用心寫既一定有用....

我兩夫妻好比心機寫每一封叩門 ...
咁你呢3間係咪第一次後補生交表面試都唔收?然後你寄信再叩先收呢?

一份好既cover letter及portfolio, 可以睇出家長做事有幾認真, 有幾肯花時間於小朋友身上, 同知識水平有幾高。

這當然不是叩門成功的一切, 但連開始的一步家長都做唔好, 更莫講之後 1st-in, 2nd-in 了

我SEND左封信出去 第二日即刻收到學校電話問我地係o米好想入佢間學校 會將我地放o係優先候補 有人唔要個學位就俾我地 所以我相信唔多唔少係有用的~

引用:我SEND左封信出去+第二日即刻收到學校電話

原帖由 maggieddie 於 12-06-28 發表
我SEND左封信出去 第二日即刻收到學校電話問我地係o米好想入佢間學校 會將我地放o係優先候補 有人唔要個學 ...
你叩嗰間係津校?本身係放第幾志願?咁依家收咗未呀?

maggieddie 發表於 12-6-28 22:18
我SEND左封信出去 第二日即刻收到學校電話問我地係o米好想入佢間學校 會將我地放o係優先候補 有人唔要個學 ...
你封信寫左D咩可唔可以參考下 ?我已經寫左4封

evacalbee  其實可以比多幾個人改下你份 『paper』,叫佢地比comment同有乜要改進。最好係老師級啦。但最緊要你接納人地意見。我以前寫都比人叉好差,改左好d。  發表於 12-6-28 22:37

其實我都有寄叩門信,但無聲氣

引用:一份好既cover+letter及portfolio,+可以睇

原帖由 winnie@pooh 於 12-06-28 發表
一份好既cover letter及portfolio, 可以睇出家長做事有幾認真, 有幾肯花時間於小朋友身上, 同知識水平有幾 ...
好同意!我份都整左成個月,內容更係兩年前開始儲,試過有間學校個負責人話份profile整得靚會有印象分加。其實我覺得某些津校會較重視,有些則只看選校排位的誠意,始終都係睇面試筆試成績多d,大家別太擔心吧。

但寫得好,佢係咪真係有睇呢 ?

evacalbee  唔知架, 所以唯有盡力囉... 那些年話『你為什麼還要做?』『世上有很多事都是徒勞無功的』做左心安理得D。  發表於 12-6-29 01:10

其實好睇校長受唔受呢套,每次不同內容及不斷update孩子資料,同樣地一間寄左4封冇回音,另一間寄2封後被取錄。(上年)

kkhon 發表於 12-6-28 23:09
其實好睇校長受唔受呢套,每次不同內容及不斷update孩子資料,同樣地一間寄左4封冇回音,另一間寄2封後被取 ...
如果真係唔受呢套=無行嗎 ?

kkhon  如果好心儀咪盡努力去信到最後唔收起碼做父母問心無愧,最好親身到校交唔好寄。  發表於 12-6-28 23:29

最後收唔收,都真係唔知關唔關封信事

‹ 上一主題|下一主題