用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 10/7放榜先派成績表, 仲要唔出推薦信
樓主: 禮媽媽
go

10/7放榜先派成績表, 仲要唔出推薦信 [複製鏈接]

回覆:10/7放榜先派成績表, 仲要唔出推薦信

其實我覺得校長推薦信係無乜用架,叩門最緊要都係睇成績,面試.

我間學校邊個都可以申請推薦信,係班主任一早打好晒,等校長簽名(老師話我知既),內容都冇咩特別.

htts 發表於 12-7-4 09:25
我連幾時有成績表都未知呀!

我都係呀, 都唔知幾時派, 真係急死人啦

CS0316 發表於 12-7-4 19:40
回復 Fatty 的帖子

你嘅學校好好, 我的講明如派獲頭3名, 學校就唔會出推薦信, 所以信應該會當日要求下才出 ...

Seems reasonable.

Mine issue report on 6/7/2012, just before next Tue.

禮媽媽 發表於 12-7-4 15:24
班主任話教統局指引中學不應收推薦信,小學亦不應提供

對,由於這個原因,由上年開始,很多學校都不提供校長信了。

回復 vincher 的帖子

想問下如果學校係分3考...咁應點寫...因與通常見的FORM有所分別??

THANKS!

如果學校係分3考...咁應點寫------>
method:1.自行用直尺劃多一行  或
       2.只寫上、下學期總成績 (你學校3考  是全年 嗎?)

回復 禮媽媽 的帖子

其實學校應體諒家長0既心情,
為何不提早給成績表,讓家長早些預備叩門資料!
大家有機會反映0下,造福下一屆家長

我兒小學好到印埋派位證,早會排隊已給派位證影印本學生,讓學生可以第一時間給家長!
學生上課室,才發正本!
然後家長有需要,便通知樓下職員叫小朋友,並同時辦早退,去叩門
所以我沒有撲去影印,有一份在手,便驅車直去心儀中學叩門…… (已提早給我們成績表)

回覆:vincher 的帖子

我同班主任講,如派得唔好我要去叩兩間,其中一間跨區要中午十二時前交齊文件,同埋要推薦信,學校在放榜當日,家長只可在門口等學生九點放學至有成績表及派位信,又要回家影印print portfolio (因附近有得影印的店舖都未開門,唯有回家影),我真係好趕,問可唔可以早一日派都話唔得,仲話學校十年來都係咁做,亦不會寫推薦信!

可能因為學校係一條龍,唔想理我地呢啲有離心嘅學生家長啦!第時細佬都唔知讀唔讀哥哥呢間小學好,呢件事上確係勁失望!

回復 禮媽媽 的帖子

一條龍的學校絕有可能以這政策杜絕太多學生蟬過別枝!
朋友兒子在一所直資小學,一條龍。
小四前,有容易取最高評分,
準備升中,卻覺得突然收緊評分 I  ----> III   !
各科沒有Grade 的成績表,已被很多學校拒諸門外,更何況...

回覆:楠 的帖子

未必,有d校長有交情,一封信一個電話,唔駛左撲右撲。當然是竹門對竹門啦。

vincher  電話更實際,有些校長好好,見你派位很差0既學生,主動幫口!但還是竹門對竹門!  發表於 12-7-7 10:34
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

阿仔當年好奇怪皇仁無得面試,校長都話跌眼鏡,她見我地都開始擔心,佢講左到七月派得唔滿意,佢會打電話給相熟校長打聲招呼,留左位先,唔好即刻趕去扣門。最後都唔駛校長出馬!!!
扣還扣,當時目標都是選英中,竹門對竹門嗎!!!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

唉........  我個仔都係 10/7 一次過派...   前兩日又派一張通告, 話 11/7 先派...  11-12/7 都要回校上課....

我都唔明, 一 d 都唔幫忙 (唔會寫推薦信, 除非成績好), 仲要攪破壞...
11-12/7 返學校做乜...?  呢排都係咁, 溫習吓, 做吓tsa....

所以打電話去學校問...  只係問吓點解咁遲派成績表?  如果要叩門, 咁咪無得用?...

校務處乜都話唔知...   問佢主任/副校長/ 校長 方唔方便聽電話...  又話去晒食飯....  留電話又無人回覆 (以往都係唔會覆電話的)...

晏d 再打去...  問來問去, 終於搵到副校長聽, 佢竟然話: 係咩...   應唔會喎...   

我叫佢睇吓通告 x  及 y, 兩張講法唔同.....

隔左一陣佢話: "11/7 派成績表" 是一年班至五年班...

唉.....   第二日, 我個仔上堂時又畀班主任 "怒啤", 話有家長打電話來問...  你地依家同我聽清楚......

明明係佢地出通告有問題, 打電話去問又唔like, 平時有什麼講座, 又話好歡迎家長發問, 有問題又可以隨時打電話到學校...  問又唔like...  有意無意常說你們睇唔清楚, 聽唔清楚, 無禮貌....

越來越覺得不知所謂, 好彩就來畢業...

杰杰媽媽  唔係個級既通告點解會派左俾六年級??  呢個係學校行正好有問題,咁有疑問搵人問都好正常  發表於 12-7-7 15:14

回覆:muimui2005 的帖子

我一路以為我間學校系好吾幫學生手嘅,原來仲有更差嘅。希望你派到滿意嘅學校啦!

Thanks
Mo-ma

回復 mo-ma 的帖子

希望大家都派到心儀的學校啦~

annafong 發表於 12-6-28 23:43
我個囡個間仲遲, 12/7
有冇睇錯1-5年班呢!!6年班冇可能遲過10號

真係睇錯, 明天見啦. 好驚.
‹ 上一主題|下一主題