用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 10/7放榜先派成績表, 仲要唔出推薦信
樓主: 禮媽媽
go

10/7放榜先派成績表, 仲要唔出推薦信 [複製鏈接]

CS0316 發表於 12-7-3 17:16
回復 JustAParent 的帖子

要問清楚D Fotomax 係咪真係有得影印, 因好多貼住可影印但真則係無咁嘅services! ...

有d咁奇怪的事!不過真係多得你提醒。
:verycold: :verycold: :verycold:

好難搵到間鋪頭9am開門,仲要有得影印,我慢慢返屋企影完再出去,佢地都未開門呀!

CS0316 發表於 12-7-3 17:16
回復 JustAParent 的帖子

要問清楚D Fotomax 係咪真係有得影印, 因好多貼住可影印但真則係無咁嘅services! ...

Finagle's Law -- Anything that can go wrong, will go wrong and at the worst possible moment.

So don't take any assumptions ! Check the available services and service hours of the shop,

http://www.fotomaxonline.com/shopinfo.asp

Print the whole portfolio in advance, including the pages with unknown grades.  You can simply fill in the blanks in the wrost case.  Print a few more copies of the incomplete pages ... in case you are in a hurry or stressed out and make a typo.

引用:我仔o個間都係要7月9日才派成績表,+真係唔

原帖由 CS0316 於 12-07-03 發表
我仔o個間都係要7月9日才派成績表, 真係唔明點解要咁遲!!!!
我地10號!我都唔明點解!

我覺得應該早得一日得一日,可方便家長叩門。可能有些學校刻意為難同學,唔想他們叩門都未定,特別是一些直屬或者一條龍學校。
:verycold: :verycold: :verycold:

醒目開學勳章

我仔仔今日已經派佐成績表,而且老師亦已經問埋同學要唔要推薦信,真係好好。

htts    發表於 12-7-4 09:26
日常  你哋學校真係好幫得手!  發表於 12-7-3 23:32

Fatty 發表於 12-7-3 23:27
我仔仔今日已經派佐成績表,而且老師亦已經問埋同學要唔要推薦信,真係好好。 ...

你地學校就真係好到加零一。不過咁快問要唔要推薦信又真係答唔到你,都未放榜!有邊個想呀!

但就顯示出學校的行政非常體貼。

回復 禮媽媽 的帖子

小兒學校六年級生會提早在星期四派成績表,也已於較早時候發家長信,通知家長那些名次的同學才會獲校方提供推薦信。另學校也有提供清單,教家長要準備那些文件及副本。

不過小兒今天已收到消息全年的全級名次了,這幾天還歡天喜地的準備謝師宴活動。

htts    發表於 12-7-4 09:26

我囡學校話推薦信要等放榜後,真係有需要先比,profolio同樣於放榜日,派位不理想才蓋校印兼比回家長,我都驚到時影印店未開門,又或者店舖排長龍,總之幾十個擔心,但學校就慢條斯理,咁有係,急的係家長,小學又點會急呢?

回覆:禮媽媽 的帖子

阿女學校巳派成績表及校長推薦信。人人有兩封( 列出:成績,操行,評語,全級次弟,獎項)。

htts    發表於 12-7-4 09:25

我連幾時有成績表都未知呀!

呀仔學校 9 号派成績表 ...

好緊張呀 ...

Fatty 發表於 12-7-3 23:27
我仔仔今日已經派佐成績表,而且老師亦已經問埋同學要唔要推薦信,真係好好。 ...

學校安排妥善

Fotomax 好多都要成 11am 先開門架 ...

一般文具舖都冇咁早開.....

如果近 ... 飛番屋企或公司影仲快 ..... 保險一定影到 ... 唔駛响街周圍搵 ..

我仔學校5/7就派成績表, 6年級10/7放榜后便放暑假, 安排得唔錯

htts    發表於 12-7-4 09:59

回覆:10/7放榜先派成績表

我今日打電話返學校想要推薦信,學校話不會提供!

禮媽媽 發表於 12-7-4 14:48
我今日打電話返學校想要推薦信,學校話不會提供!

WHY???

引用:Quote:禮媽媽+發表於+12-7-4+14:48+我今日

原帖由 htts 於 12-07-04 發表
WHY???
班主任話教統局指引中學不應收推薦信,小學亦不應提供

禮媽媽 發表於 12-7-4 15:24
班主任話教統局指引中學不應收推薦信,小學亦不應提供

我地學校只會發三封推薦信。係要校長決定邊個最需要和派給最合適的同學!

headwind  我女間學校就話only top 5 而且派唔到頭三志願的學生, 先會有推薦信.  發表於 12-7-5 12:01

回復 Fatty 的帖子

你嘅學校好好, 我的講明如派獲頭3名, 學校就唔會出推薦信, 所以信應該會當日要求下才出!!!!
‹ 上一主題|下一主題