用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一個基督徒的決擇!請大家比啲寶貴意見給我呀! ...
go

一個基督徒的決擇!請大家比啲寶貴意見給我呀! [複製鏈接]

九月就要揀小學啦!本身有20分!
兒子性格文靜、慢熱,每星期都有返主日學。作為一個基督徒都想自己個仔入基督教學校,使他從小可以在學校得到教育同可以同同學一起聚會、禱告。
家樓下便有一間一線尾二線頭的學校,但不是基督教學校,如就讀這所學校有好大機會收,回校時間又只需5分鐘(7時起床),不過聽啲網上家長話老師沒有愛心同比較惡;但另外一間是一間近來升得很快又受歡迎的基督教學校(同樣是一線尾二線頭的學校),如自行階段入應該都有好大機會收。但起床就要 6點左右,7點上校車;其實兩間學校都是傳統學校,升中上英文中學都好理想。
現在都心大心細,唔知點揀!請大家比啲寶貴意見比我呀!

0    0    1    0

除咗宗教、車程,可比較校風等因素,但我會選基督教的

我自己選學校是首選基督教的,次選無宗教,不選其他宗教。我自己信心不强,避免落入試探中。選學校也是信心的功課,我可以信任上帝,祂自有最好的安排。
另外,你去就近學校、或去就近上校車處,時間或路程應該差不多,如果時間也大約是七時,應該也差不時間出門吧。我的小朋友也是坐校車,大約早半小時起床已可以。

不過,現在很多基督教學校只是得個名,多些少徒具虛形的宗教活動,所以要多了解,尤其看看校長是否基督徒。也可看看學校喜歡在星幾考試,有些學校星期四五考到一二,很多父母兒女在主日便落入試探中,也可看出此校的愛主程度。
如果父母不盡力放孩子在主內的環境,世界上大把人帶佢離開。

lsht 發表於 12-6-28 11:09
不過,現在很多基督教學校只是得個名,多些少徒具虛形的宗教活動,所以要多了解,尤其看看校長是否基督徒。 ...
認同, 有一間學校明顯係基督教, 竟然係學校個 board 到釘了一張佛教講座的 Poster 出來, 簡直離晒譜.

sandytaitai  it's like a capitalist country wanting to know and study about communist ideas and principles . What's so outrageous ?  發表於 12-6-29 05:58

perfer no. 2.   但去openday  look look  先

我都會揀相同信仰,始終家庭同學校教既價值觀要一致既
當然好似其他媽媽咁講,要去參觀下

當然, 有共同宗教會好d.

正常會選啱宗教既學校, 但現在啲宗教學校都不是太正宗了, 我會去學校open day睇睇先, OPEN DAY搞得好, 已代表學校行政處理好, 再睇環境, 老師感覺, 應該都略知一二了。

多謝各方寶貴意見! 已安排與囝囝到後者學校參觀同聽講座! 希望可以了解更多, 比囝囝看看環境等他也知道這所學校的情況!

叮噹, 你本區冇其他宗教津校嗎? 你既有宗教分, 可以楝自己網心儀宗教小學架!

諗諗搬家

回復 musickwong 的帖子

都有唸住搬近少少, 但就要大屋搬細屋架啦!

基督教個間,有相同宗教會提昇學生氣氛。而且基督教氣氛教小朋友愛人愛主,品格也有得益。

我同c6都係咁諗!
不過就辛苦了孩子, 如唔搬屋嘅話, 就要重新安排作怎時間啦!

揀間近,附近總有間基督教好學校掛﹖
將時間搭車不如將時間投注一種興趣,六年時間,每日一個鐘,六年都練到一身好武功。

lsht 發表於 12-6-28 10:55
我自己選學校是首選基督教的,次選無宗教,不選其他宗教。我自己信心不强,避免落入試探中。選學校也是信心 ...
Agree to you ...

mrsjacky 發表於 12-6-28 14:03
有20分,點解唔揀一線學校﹖除非你已經好肯定小朋友唔得,否則試下先,唔好浪廢20分。以校譽講(唔係講個人) ...

見到今年戰情咁激烈, 我都怕咗大抽獎, 就算有得抽只係陪跑, 又唔想個仔被學校谷得咀辛苦, 雖則二線學校都谷, 但都冇嗰三間咁厲害!
個仔有20分於自行分配有大機會入到, 而這間又不錯!

比我都會揀第二間,老師有愛心,校風好,遠d都值.

回覆:一個基督徒的決擇!請大家比啲寶貴意見給我呀!

我都認為入基督教學校較好!

‹ 上一主題|下一主題