用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Island Christian Academy 家長
樓主: elmostoney
go

Island Christian Academy 家長 [複製鏈接]

My son is in P1. Daughter was in SWCK's UK3 (= P1) last year, so she will start P2.

最新情況

1. 老師前日打電話比我, 學校要延遲兩日開學 (星期三), 因為早輪打風, 對進度有d影響 (佢由英國返來三個幾星期, 放左一日假).  佢地寄出哂d通知, 大家今日應該會收到.

2.  一年班暫時每班19~20人.  對二同三年班小朋友會多d影響, 佢地會有一班二年班, 另一班係二,三年班混合班.  我冇問二年班個班幾多人, 因為我個女會係混合班.  混合班暫時17人, 真係太好啦!!!

3.  如果大家想率先睇下學校, 可於買校服個日去 (15同16).

我個來year 1老師係 Mrs. Bates.  有冇同班同學係到呀?

引用:想統計下呢度有幾多位家長同讀幾年班?++而

原帖由 elmostoney 於 12-06-28 發表
想統計下呢度有幾多位家長同讀幾年班?  而家學校未有課後活動住, 或者大家可以組下班.  我兩個小朋友, 一個 ...
我都想同小朋友考哩間,請問你地認為哩間學校咩優點?

i dropped by the school today to take a look.  We walked all 7 floors.  They have really done a good job.  Some rooms may not be up and running when school starts (library, kitchen, etc.), but we are getting there.  

Looking forward to the start of a great school year.  

回覆:Island Christian Academy 家長

簽名被屏蔽

which teacher does ryan have?  my kids are happy too.  Interestingly, my daughter is having a tough transition in terms of hours.  Last year, they did 9 ~ 2:30 and she was OK.  This year, 8 ~ 2:30.  She slept 11 hours last night and I still had to wake her up this morning!  Lucky that we live relatively close to the school if we drive, so she got up at 7:20 and still made it - barely before 8:00.

eneresnat  Please share more about ICA when you have time :)  發表於 12-8-28 09:39

簽名被屏蔽

sorry, i don't know the class code.  only the teacher.

reneeleung  what is the teacher name? the class code stand for the first letter of surname of class teacher.  發表於 12-8-29 23:29

簽名被屏蔽

ah! then not the same class as my son.  he is surprisingly happy there as well.  I am really amazed.  He is a very shy and reserved boy, but the second day he came back, he told me he met new friends already.  by the third day, he already had a "最 best friend."  By the 5th day, he already likes ICA more than his old school (and his montessori is very loving and caring as well).  When he first started, he complained about the long hours and said he wanted to go home earlier (to play, I presume).  Yesterday, he said he likes ICA because he can stay for lunch as well.  Quite a transformation!  

reneeleung  Which class is he?  發表於 12-8-31 10:15

IB - Mrs. Bates.

I talked to Pamela this morning.  They will pass out info concerning after school activities - probably soccer and some other ball-based sports.  Really look forward to it.  have you been to coffee morning yet?

My little one was SO tired from school last night that he slept at 7:30!

簽名被屏蔽

May I know if ICA is following British curriculum?

hellokids 發表於 12-9-21 15:54
May I know if ICA is following British curriculum?

No, ICA follows IPC (Int'l Primary Curriculum).

其實講curriculum唔係太深入, 都係之前講個d, 反而我最impressed係個音樂老師, 佢用kodaly+orff, 我對orff有認識, 而且佢將音樂tie into everyday life, 好有heart 好有生活化, 非常欣賞.

中文方面, 佢地用一本現成課本easy mandarin, 直情係比外國人學嘅, 佢地分級要到2/3年班先會. 不過我對一般國際學校中文都冇物期望, 就算係 sis, cis呢d, d學生出來都唔會主動應用中文, 所以無論入邊間, 我都預左自己係企教.  始終我地係識中文嘅本地人, 要求同外國人唔同.

數學用澳洲, 之前都有講過, 我唔知好唔好, 因為又冇好詳細講同其他curriculum有物唔同.

英文我唔擔心.  我反而諗緊, 佢地好似冇美勞課, 我都想問下.

最重要係去左睇小朋友課室, 但我唔可以仔細睇, 因為我去左老大, 老二同普通話教室, 所以時間要分散哂.  老師唔同, 風格都唔同.  我個女個老師係男士, 所以佢地班房好spartan, 我個仔個老師就decorate得個房好豐富, 同埋會介紹得佢地嘅班房同日程好仔細.

針對我個女個老師一句話, 我好欣賞, 我相信都代表學校宗旨.  佢話d小朋友帶返屋企嘅reading assignment書, 我地可能會覺得太易, 點解唔比難少少, 但係讀一本書, 唔係淨係識讀出每一個字, 而係要明白, 可以講返內容出來同解釋.  第一日我收到學校派本書, 心中都諗, 點解咁易, 老師一講, 我都明白.  我個女係文字上係讀到, 但係comprehension未到, 而家唔係闘讀得快闘識得多字, 而係要明左再應用返出來. 呢點我好欣賞, 的確太多人催谷得小朋友太急.  

綜合來講, 我覺得有得就有失.  ica係新校, 設施或課程設計上唔會有其他is咁完善, 我成日聽到其他學校做家長briefing, workshop, 每星期有email update整個課程進度, 等父母知道學校係中英數方向, 同埋係屋企點輔導小朋友, ICA呢方面會缺d.  但係就勝在學生少d, 我個仔個班暫時17人, 阿女個班18人. 2年班個班15人tim咋.  當然少左呢d briefing &workshop唔代表學校唔得, 不過做家長就要對學校有多d信心, 而我真係覺得ica係好有心辦學.

據聞明年year 1申請已完全超出所有學位數目, 當然我相信亦都有唔少人係而家一位難求之下, 漁翁撒網.  我相信將來學校只會越來越爆, 所以做first batch同學校溝通同class size會好d.  始終佢地用心辦學, 同一d求財嘅is好唔同.  最近有朋友指出, 本地某申請超額, 全港最貴學費之一嘅學校, 打出廣告竟然係 "仲有少量學位,先到先得".  朋友慨嘆, 而家叫人去超市搶購咩, "先到先得"!

Tks caramon & elmostoney! Do you think that it'll be okay for a kid switching from IPC to uk curriculum when he goes back uk in the future?

簽名被屏蔽

琴日去我左女兒同學生日會, 識左好多家長.

原來開學後有人走左, 阿女個班得15個人, 6個係舊年同班嘅, 咁我琴日都好有興趣知道點解其他人轉校.  有幾個小朋友嘅家長都係校懂會成員, 本身都係基督徒, 所以都好自然咁做. 其中一位家長所講我深有同感, 佢話係教會學校嘅小朋友對人際關係 (kindness , bullying) 處理得比非教會學校好. 對本地追求分數嘅教會學校我唔敢講, 但係基於我個女舊年嘅經驗我好有同感, 而我自己唔係教徙.  除左老師有愛心, 學校宗旨, 仲要小班教學, 唔好只係一味求分數, 咁先做到.  正如一位家長同我講, 而家係培養一個人.

另外都有家長係因為原校唔適應而轉來, 暫時大家都好滿意.

我個女個班, 地道香港人唔多, 唔洗一隻手數得哂 (我估得三四個). 就算之前睇到個姓, 以為係本地人, 但一見面, 原來有d都唔識講廣東話嘅 (又唔係國內).   反而一年班個directory, 如我個仔個班, 我睇返本地姓較多, 接返放學我都見過下, 本地比例會高d, 可能有一半.

我覺得呢間係好多人因為教會原因又或係英基後備, 英基同ica比, 各有各好啦, 前者有歷史, 有規模, 設備都比較完善, ica好在係教會學校, 我相信德育方面會更注重, 好多人同我講英基老師都好細心, 不過我個人諗, 老師情況真係人人唔同, 但係如果小班, 同樣老師, 點都會係小班做得好過大班.  呢樣係好自然, 老師放係每個小朋友身上時間都會多d, 唔洗下下靠家長入來做助手.

我個女係呢度我好滿意. 我個仔方面, 我仲觀察緊.  老師好好, 只係當時我為左入montessori同呢間都諗左好耐, 係因為我覺得阿仔做得到.  佢係montessori所學嘅學術比而家學校教快好多, 佢從來都冇出外上過補習班. 除左因為年齡以外, 執筆唔得, 佢英文閱讀數學能力同家姐舊年同期比, 起碼快左一個學期以上, 而佢細家姐差原多20個月, 純以年齡計, 就係快一年.  所以我心裏面好可惜.  英文我見學校仲可以assign d 唔同程度嘅書比佢返屋企讀, 但數學就好難咁做.  副校長 (我個女舊年位老師) 叫我比多少少時間, 耐心睇下, 畢竟而家先開左學一個月.  

我都明, 其實除左montessori, 好難有學校可以完全因為小朋友興趣同進度出發, 所以係我要調整下自己.  我個仔返學好開心, 不過就好攰好攰, 每日一放學就係車上瞓著覺, 因為佢以前返半日, 之後仲要瞓個晏覺, 即使係半個鐘都係瞓左.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題