用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學 想認識荃景圍基慧小學家長
樓主: hoiyan
go

想認識荃景圍基慧小學家長   [複製鏈接]

pingping1128 發表於 12-7-13 23:07
我搵唔到Facebook,乜名?
中華基督教基慧小學

bbyubb 發表於 12-7-13 22:37
回復 pingping1128 的帖子

之前我參加" 做個快樂小一生" 果時有家長話 ,
我唔駛搵補習社,係咪攪錯了

pingping1128 發表於 12-7-13 23:07
我搵唔到Facebook,乜名?

我pm你,費事又俾jojo封我><

你地邊個想要專頁就pm我啦~

karina1217 發表於 12-7-13 23:28

收到thank you!

karina1217 發表於 12-7-13 23:28

可唔可以都pm我有關專頁w/tks

醒目開學勳章

唔好比佢沉he

想請教下, 我仔寫字好慢, 我要返工, 小一有無需要去功課託管呢?
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

我見有d小學每日都有導修課, 比時間小朋友做功課, 其實荃基會唔會有呀?

BigPig阿花 發表於 12-7-16 12:15
唔好比佢沉he

想請教下, 我仔寫字好慢, 我要返工, 小一有無需要去功課託管呢? ...
如果有人湊我覺得唔駛,寫字慢你有冇發現係咩原因呢?我阿仔寫字都好慢,所以做功課會用長D時間,但上到二年級又好似快返D,所以你要搵阿仔寫字慢嘅原因去幫佢.我阿仔就係唔專心同揸筆姿勢唔係好正確.

囡囡豬媽媽 發表於 12-7-16 13:39
我見有d小學每日都有導修課, 比時間小朋友做功課, 其實荃基會唔會有呀?
學校冇導修課,所有功課都係返屋企做,不過我見有時老師會係課堂度教學生做一少部份,其他就返屋企自己做,但只係好少,大部分功課都係返屋企做.

各位媽咪;報告一下先,我今日去咗TST睇咗SEVEN書包啦,價錢$1080實價,我亦問咗職員,一蚊都冇得減.最後當然我冇買啦!原因存兩個,一個係冇咩款,尤其係男仔,令一個係冇減價,所以我決定去書展買LEGO書包.報告完畢!!

回復 hoiyan 的帖子

Thank you

回覆:想認識荃景圍基慧小學家長

大家好! 看咗個post 好耐啦but 懶寫中文,所以冇來報到:;pppp:
Anyway.  我囡囡今年1B班,住得好近carmen.  上星期六仲看panda hotel 附近見到媽媽和囡囡潻(因看到相認得)

醒目開學勳章 王國長老

BigPig阿花 發表於 12-7-16 12:15
唔好比佢沉he

想請教下, 我仔寫字好慢, 我要返工, 小一有無需要去功課託管呢? ...
另一荃基 topic 答左你
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hoiyan 發表於 12-7-16 15:42
如果有人湊我覺得唔駛,寫字慢你有冇發現係咩原因呢?我阿仔寫字都好慢,所以做功課會用長D時間,但上到二年級 ...
agree~~~

有人照顧真係唔使.

寫字快慢要慢慢黎, K.3 小朋友對手仔仲係發育中, 迫佢寫得又快又靚無用架, 最緊要係個字清楚睇到就得.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

囡囡豬媽媽 發表於 12-7-16 13:39
因為延長左每堂上課時間, 係岩岩呢個學年取消左導修堂.

小一功課量唔算太多, 唔使擔心做唔切.

醒目開學勳章

hoiyan 發表於 12-7-16 15:42
如果有人湊我覺得唔駛,寫字慢你有冇發現係咩原因呢?我阿仔寫字都好慢,所以做功課會用長D時間,但上到二年級 ...

我知佢原因, 仔小肌弱同協調有問題, keep 住有training, 好過之前, 但都係比較慢, 依d 已經係我預計到佢第時做功課同默書都好難捱要諗定點樣d 時間好用d同大家關係keep好d.........
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

醒目開學勳章

miriam 發表於 12-7-17 11:28
另一荃基 topic 答左你

見到, thanks!

BigPig阿花 發表於 12-7-18 15:18
我知佢原因, 仔小肌弱同協調有問題, keep 住有training, 好過之前, 但都係比較慢, 依d 已經係我預計到佢第 ...
你八月尾返學校可以搵梁姑娘傾吓,佢係學校社工,佢好有經驗,同好好人,等佢了解吓你個仔,然後佢會同你仔仔班主任傾,等佢哋可多留意你仔仔,睇吓有咩可以幫到他,因我阿仔又係咁,你知道邊個係仔仔班主任未呀?

回復 miriam 的帖子

引用:大家好!+看咗個post+好耐啦but+懶寫中文,

原帖由 junejunewong 於 12-07-16 發表
大家好! 看咗個post 好耐啦but 懶寫中文,所以冇來報到
Anyway.  我囡囡今年1B班,住得好近carmen.  ...
我?

‹ 上一主題|下一主題