用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學 想認識荃景圍基慧小學家長
樓主: hoiyan
go

想認識荃景圍基慧小學家長   [複製鏈接]

引用:Quote:BigPig阿花+發表於+12-7-18+15:18+我

原帖由 hoiyan 於 12-07-18 發表
你八月尾返學校可以搵梁姑娘傾吓,佢係學校社工,佢好有經驗,同好好人,等佢了解吓你個仔,然後佢會同你仔仔班 ...
梁姑娘點止好人?仲好細心添呀!

醒目開學勳章

hoiyan 發表於 12-7-18 15:40
你八月尾返學校可以搵梁姑娘傾吓,佢係學校社工,佢好有經驗,同好好人,等佢了解吓你個仔,然後佢會同你仔仔班 ...

多謝你, 其實我已經通知左梁姑娘了, 但我未知班主任係邊個呀, 就係因為咁, 唔想係做功課寫字依d層面佢個仔有咩唔開心, 因為有時真係投晒降, 好忟, 要不停tune 番自己
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

回覆:karina1217 的帖子

係呀! Karmen 真不意思串錯咗你個名

BigPig阿花 發表於 12-7-19 15:52
多謝你, 其實我已經通知左梁姑娘了, 但我未知班主任係邊個呀, 就係因為咁, 唔想係做功課寫字依d層面佢個仔 ...
不過我比個心理準備你,唔係個個小朋友都啱去托管補習,尤其小朋友做功課慢,因補習社唔會有專人單對單睇住你仔仔,所以你真係要慢慢搵一間好有心機照顧小朋友嘅補習社先得.因我當年小朋友七點半離開補習社都未做完功課,所以我先轉令一間,但轉咗都冇改善,最後我決定自己湊返自己教,而家改善咗,仲每日返到屋企自己做功課,做完我先對.六點半前一定完成全部功課.

引用:Quote:原帖由+junejunewong+於+12-07-16+發

原帖由 karina1217 於 12-07-19 發表
我?
想請問 Karmen 是否無搭校車?搭39a? 要幾點出門口呢? 校車公司就話應該7:15 上校車,咁其實搭巴士都不能遲出門口很多, 除非搭的士。因39a 我試過脫班啦! 好驚遲到呀!

回覆:想認識荃景圍基慧小學家長

我幫囡囡報咗學校的暑期長笛班,等她多D熟習間學校和看下她會否喜歡學這樂器,學校有借枝長笛給她番屋企練,我都有試下,真是幾重下,仲有淨係吹響它都唔容易

醒目開學勳章 王國長老

junejunewong 發表於 12-7-20 09:28
想請問 Karmen 是否無搭校車?搭39a? 要幾點出門口呢? 校車公司就話應該7:15 上校車,咁其實搭巴士都不能遲 ...
小一畀佢搭校車啦~~

好天曬落下淋..........同埋要訓練小朋友準時起身, 搭慣左的士時好難改架.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:junejunewong+發表於+12-7-20+09:28+

原帖由 miriam 於 12-07-25 發表
小一畀佢搭校車啦~~

好天曬落下淋..........同埋要訓練小朋友準時起身, 搭慣左的士時好難改架.
同意,早嗰輪(都幾個月前)因返小一體驗時本人較遲出門口,次次要飛的,令小女這個暑假返基慧上堂時,經常問是否坐的士,一話坐巴士,面上即流露不快的表情(需然好快已經無事),所以飛的可免則免

醒目開學勳章 王國長老

eric1029 發表於 12-7-26 09:56
同意,早嗰輪(都幾個月前)因返小一體驗時本人較遲出門口,次次要飛的,令小女這個暑假返基慧上堂時,經常 ...
校車可能上車時間好早, 但培養小朋友準時既習慣真係好重要, 下下飛的真係會拖懶埋小朋友架.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 12-7-27 02:17
校車可能上車時間好早, 但培養小朋友準時既習慣真係好重要, 下下飛的真係會拖懶埋小朋友架.
...
yup, agree ....培養小朋友準時既習慣真係好重要..... thanks for all the advise ^_^

醒目開學勳章 王國長老

junejunewong 發表於 12-7-27 14:33
yup, agree ....培養小朋友準時既習慣真係好重要..... thanks for all the advise ^_^
小一開學初頭會好辛苦同難預時間, 搭校車既好處就係要人等車, 校車係越時不候, 咁樣小朋友會學到睇時間同快手快腳做野, 最好就係講到明 miss 左校車唔會搭的士只會搭巴士, 等佢試下等巴士既滋味係點.

回復 miriam 的帖子

oh, yup, thanks, need to teach her about time management concept

27/8~29/8 有得返學校玩喇 !!

hi,小女今年讀小一,多多指教!

想問下係咪有冇功課班?·

醒目開學勳章 王國長老

monmonmarichi 發表於 12-8-16 10:38
想問下係咪有冇功課班?·
功課輔導班有限制架, 你可以參考以下學校通告

http://www.kws.edu.hk/www/00front/sch_circular/docs/2011/09/20110905022.pdf

karina1217 發表於 12-7-13 23:28
我pm你,費事又俾jojo封我><

你地邊個想要專頁就pm我啦~
可唔可以都PM比我呀?

引用:Quote:karina1217+發表於+12-7-13+23:28+我

原帖由 aai 於 12-08-24 發表
可唔可以都PM比我呀?
其實大家只需要响面書度打上學校名字就會搵到専頁,而我最近都比較忙,疏於打理,歡迎自願者幫忙做委員!

回復 miriam 的帖子

karina1217 發表於 12-8-24 11:58
其實大家只需要响面書度打上學校名字就會搵到専頁,而我最近都比較忙,疏於打理,歡迎自願者幫忙做委員!

...

‹ 上一主題|下一主題