用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 参加學校管樂團
go

参加學校管樂團

收到通告參加來年學校高級組管樂團 , 但全年學費成7千蚊 , 值得參加嗎?

請問有冇本校家長樂意分享下?

無言感激

禁貴~~~我女果時5XXX~6000我已肉赤死.  唔知值唔值.  叫做成績表有野寫下囉.  我女果時除KTS, 仲入埋柏斯管樂團. 感覺係跟d大個d團員一齊進步快d, sight-reading好d.

回復 Yanamami 的帖子

Hi Yanamami,

謝謝妳的回覆!  因小兒明年升小二, 而家在校已經玩合唱團同集誦, 很多時假期都已經要回校練習,  另外邊也參加左香兒, 所以如果加埋樂團似乎太overload....

另請問小二的功課會比小一深 / 忙 很多?

回復 Pessuma 的帖子

P2無特別忙. 且小朋友已摸熟哂d測考模式, 舒服. 反而多左掉以輕心.  P3升P4會突然難左好多...... 又學校又香兒合唱團, 除非勁like唱歌, 否則高班可能要=選一. 香兒升中班又要1 1/2hr, 高班要2hrs.  幾係野.

Yanamami,
請問你個女在KTS學長笛還是柏斯?為何選柏斯樂團而不KTS?入柏斯樂團有什麼要求?

回復 Amaze 的帖子

在P2時跟學校學, 到P3學校轉了另一老師, 不大懂課堂控制, 於是找回P2時那位老師私鐘教.  到P4升P5入KTS管樂團. P5考了grade5, 跟朋友入柏斯管樂團(沒特別研究其他樂團, 柴娃娃跟朋友仔一起吧. 外邊有很多樂團可join的).  所以P6時是join校內+校外兩個樂團的(老實說, 那時KTS樂團還是初成立, 柏斯有水準些, 全是高中和U的, 間中也有幾個小學的). 入外邊的樂團多要有G5的, 留意召生日期apply, 會有audition.

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+12-7-1+09:37+編

原帖由 Yanamami 於 12-07-01 發表

回復 Amaze 的帖子
是否一定學一樣楽器?
Piano算嗎?

Yanamami  Piano is not preferred but it's OK.  發表於 13-2-12 23:25