用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啓思小學附屬幼稚園pm vs Victoria Homantin am 怎選? ...
go

啓思小學附屬幼稚園pm vs Victoria Homantin am 怎選?

兩間也是行IB, 怎樣選. 但Vic要搭三轉車先返倒學, 啓小附幼兩程就到學校 (但就係pm班)

要考慮學校好唔好同時都要考慮地點 !
兩程需時幾耐 ? 三轉車,  大細都辛苦 !! 長途跋涉, 又何苦 ? 可唔可以搬近d, 或者一程車就可以呀?

回復 shirleylee_0514 的帖子

兩程45mins到喇. 我諗我暫時唔會搬住. 三轉車真係太辛苦小朋友.

shirleylee_0514  校車唔到 ??  發表於 12-6-30 09:43

最好的是半個小時就到, 既然啟思下午班都好呀, 呢3年幼稚園唔洗咁早就起身,  到小學都有排捱 !

回覆:lkf_leung 的帖子

Vic有校車!

回復 superying 的帖子

冇校車, 得街車.

既然大家都係IB,我會選啟思,起碼小朋友唔需要轉咁多次車返學

引用:回復+superying+的帖子 冇校車,+得街車.

原帖由 lkf_leung 於 12-06-28 發表

冇校車, 得街車.
你打去問下,會兜埋你?

引用:回復+superying+的帖子 冇校車,+得街車.

冇校車, 得街車.
百德唔到嘅話真係唔好諗,其實bb上學寧願一程車,半小時或40分鐘內,否則你戒片都難。

BB已戒片.

回復 lkf_leung 的帖子

介唔介意講你住邊呀?

回復 osim 的帖子

I live in Tai Po.

引用:回復+superying+的帖子 BB已戒片.

BB已戒片.
好叻仔喎!

如果樓主唯一concern係車程,那麼當然係越近越好。

兩間都係好學校,都係IB,有中小學backup 。論名氣Vic勁啲(只幼稚園,中小學就唔太清楚),但感覺商業化D。我朋友嗰囡4個月大開始排PG,一路排一路怨,但又敵不過其名氣,一年後終於等到PG有位,最後過五關斬六將終於入咗CWB正校N班,開心到全家傻!但佢唔buy IB,目標係傳统名校。

不如諗吓小學地址,Vic响深灣,海洋公園果頭。
三年好快過,到時搬唔搬?
除非你無諗住上IB小學。

回復 Parisienne 的帖子

Thank you for your reply. But I choose CPSK already. 因為我唔想小朋友為返學而要坐三轉車咁辛苦. 而且我較為喜歡啟思小學的校風, 聽聞VSA常有欺凌同學的事發生, 而且他們入小學的競爭較大, 同埋我都係主要想考直資和私小. 依家出生率咁高競爭咁大, 自己確實有點擔心小學嘅問題, 眼見我姨甥女讀KV嘅同學有d只有一間offer, SC , Victoria有些連一間offer也無. 想真點, 其實名氣大幼生亦不一定入到好學校, 那倒不如找一間適合自己兒子的幼稚園, 讓他開心愉快學習, 從而喜歡上學, 愛學習還好. 你說對嗎?

Parisienne  那麼先歡迎你加入CPSKG大家庭!好高興遇上心水清的家長  發表於 12-6-30 00:04
shirleylee_0514    發表於 12-6-29 13:33