用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校行精英班制
go

學校行精英班制 [複製鏈接]

學校行精英班制, 其實理解的.  入唔到精英班的, 作為家長當然叫小朋友不要氣餒.  但小朋友所想的, 未必一樣, 佢好似被人label左. 下個月派成績表就知派乜班, 行精英班制, 搞到我都有壓力.
唉, 有無家長有此感受?  入来分享下...
   1    0    0    1

回復 littlemrs 的帖子

你小朋友幾多年級 ?

我仔仔學校都係行精英班, 由小三開始, 小三/小四是按全級名次分, 全級1-60名就分散分入A 和 B 班, 61-120 就是分散入C 和 D 班.  小五就會A 班(1-30), B 班 (31-60) C 和 D 班跟以往 樣係61-120 分散入.

今年仔仔升小五, 在我自己來觀察, 仔仔不是太理會入咩班, 大部份同學亦是, 所以其實家長不用太擔心小朋友會自己LABEL 佐自己. 反而係家長自己心裡有比較. 我在小三時其實都亦會介意亞仔入咩班, 但當一路大, 其實真係不是太大問題.. 加油 !

所以問題是出在家長身上, 要自己不要看我太重. 不一定讀精英班就一定是永遠成績好. 好像今年仔仔學校, 小五全班第一名的, 不是& B 班, 而是C班的.   

我仔學校都係行精英制, 小一唔分班, 小二最小一成績分兩成兩組, 每組兩班... 小三, 頭三十為一班, 如此類推... 每年小朋友都有機會升去好個班..

我個人接受到... 老師可以用唔同方法教能力唔同的小朋友... 可以彈性d....

至於有無壓力... 緊係有啦... 我都想個仔入好個班... 下星期知入邊班, 但心裡有數

回復 qkhui 的帖子

我女今年升5年班.  佢告訴我, 佢同學讀A班的(4年班已分班), 教書教快D的.
明白讀AB班比普通班分別未必好大, 平均分可能只差幾分.  但我女會覺得AB班叻d, 佢會覺得好難追, 因AB班教多d.

我要同佢做心理輔導, 形成我也有壓力.

長生不老  平均分相差幾分 , 總分就相差好多架啦 , 成6科架 , 你估易追啊?  發表於 12-6-27 22:23

我覺得行精英制係對學生同老師都係雙處贏局面 , 不過我囝囝間小學來年唔再分精英制,
行緊精英班既高年級仍會繼續 , 因為佢地仲係大班教學 , 無論點樣變我都係好相信學校既教學大方向

其實有時都唔知應該係點, 好似有O的小朋友, 可以入到精英班, 但在班中考最尾, 但佢O既分數巳可以在隔離班考第一, 感覺上會好好多. 有時O的小朋友就係因為噉而發憤, 但有時又會岩岩相反, 考第尾的可能會變佐無心機. 因覺得點都係考最後..

最唔LIKE有精英班既小學, 甘快LABEL晒D小朋友, 入到/入唔到精英班都壓力甚大.

回復 kaman488 的帖子

同意,最重要是有"精英班"的上落車機制。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我有深刻體會, 大囡小學時不是精英班, 當時我好唔like 學校點解要咁早 label 左學生, 我囡成日都係呢句: 梗係, 我又不是精英班的. 時常作為借口, 成績唔好, 也是理所當然. 得著: 開心, 平淡, 沒有壓力, 也沒有上進心, 得失好平常, 或許跟小朋友的性格有關.

到左細囡, 情況完全相反, 好彩有精英班, 而且仲要差不多係五選一果隻. 亞細好有斗心,唔肯輸 . 如果唔設精英班, 同學之間沒有競爭, 她會隨波逐流, 人地玩佢亦玩. 所以以前勁憎"精英班", 果時真係想喊, 我亞囡有咩差過人? 只是成績一般而已. 而家慶幸有"精英班", 唔知將來回頭看看, 又會點 ?

所有制度都有好有唔好... 所以揀學校比小朋友時,家長要充分理解...

兩睇,有d學生有鬥心就不想落後人,就會一起進步,有d學生就可能以此作藉口,覺得被忽視,要看小孩心態及家長應作出適當的分析解釋給小孩聽.

lojo11  同意  發表於 12-6-28 13:31

醒目開學勳章

我仔學校就無精英班,我覺得好。學校會將全級最叻學生分開唔同班,所以大家同學都開心D。
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

回復 jeffsir 的帖子

I don't support the idea of elite classes...孔子說有教無類...如果小朋友考得好, 我会同佢降溫, 唔想佢太得戚, 同学仔的友誼都好緊要

tws2010 發表於 12-6-28 21:04

I don't support the idea of elite classes...孔子說有教無類...如果小朋友考得好,  ...

我相信老師係公平的一群,是有教無類,不會偏私任何一方,會取得平衡點.
,non-elite classes,不代表老師唔教,或教少D,只是教番同齡級別應有的作業範圍,而elite classes只是把適齡兒童應學的範圍推高層次,甘樣是雙贏,elite classes學到更多,而non-elite classes也沒有損失,因他們都係學緊佢級別的範圍!!而唔卑佢有驕傲之心,或看低別人的心,是應該父母作出配合去引導.

lojo11  講得好好!!  發表於 12-6-29 19:34

tws2010 發表於 12-6-28 21:04

I don't support the idea of elite classes...孔子說有教無類...如果小朋友考得好,  ...
你若果以教師或學校立場出發,班內學習差異太大是直接影響教育質量。上面家長的分析較接近事實,老師不會跟學生有仇,刻意整蠱。

LVictoria   AGREE!!!!!!!  發表於 12-7-3 00:00
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Whitepine 發表於 12-6-28 13:54
我仔學校就無精英班,我覺得好。學校會將全級最叻學生分開唔同班,所以大家同學都開心D。 ...

我地學校都係, 沒設精英班. 我都覺得對小朋友影響小一點. 如果小朋友只屬中上在精英班中不能突出, 那可能對小朋友的自信心有所損害. 我有朋友的囝囝就是如此.

回覆:學校行精英班制

無疑精英班制確能教出一些叻學生,但我們是否看清楚所付出的代價?年前看過一本講芬蘭教育的書「沒有資優班」,學生不多補習、不分精英班、少爭名校煩惱,而把世界頂尖的學子教出來。看後,我第一個感覺是,香港甚至其他行精英制的亞洲國家如日本,根本不可能辦到,因為,我們根本不相信本身的教育制度。

其實係家長label自已小朋友, 多過小朋友怕被人label.

kitkit218  agree  發表於 12-7-17 15:26
ANNAFRIEND    發表於 12-7-8 17:12
external  agree  發表於 12-7-8 12:31

我讀中學時間學校都有分精英班,競爭都好激烈,當年每逢學期尾都好驚,怕入唔到精英班會好無面。。。T_T

wcandy_888    發表於 12-7-19 22:37
‹ 上一主題|下一主題