用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園校長,老師,真的好假,年年換老師 ...
go

幼稚園校長,老師,真的好假,年年換老師 [複製鏈接]

1    0    1    0

受到警告

粉嶺幼

醒目開學勳章

版主按 :

我們建議有關會員直接向有關機構反影意見。再一次提醒會員,由於文責自負,在投訴文章中,建議先遮人物或學校之局部名稱,亦請盡量留意用詞,免生誤會及負上不必要的責任。

懇請大家能保持冷靜討論的氣氛,不要人身攻擊或作出侮辱性的言詞。 如再有不理智的攻擊言論,發言者將被禁言。

多謝大家合作!

好大怨氣呀!觀乎兩段文字,家長好勞氣,用詞也⋯,其實除了龍校以外,即使讀出面五、六千一個月的名幼稚園也沒有上名小學的保証!如果一心諗住出龍塘讀書,一開始就不會選北區的幼稚園啦!也要早早搬去名校網居住!

rainbowcov  agree X 2  發表於 12-7-3 12:31
LHLMother  agree!!  發表於 12-6-27 12:04

咁差咩? 聽講佢係北區最熱門幼稚園喎~

考私小除了靠幼稚園外,家長的協助先係關鍵,你自問有無幫過小朋友,我只見你怨學校!
連一般cert都無,點同人爭!

最大問題不是幼稚園, 而是家長的準備功夫不足, 不了解情況, 沒有裝備好小朋友.

回覆:幼稚園校長,老師,真的好假,年年換老師

回復 Alanip 的帖子

衰出名的幼稚園又點致得呢所講呢間,九龍紅磡黃埔花園保xxxx芳幼稚園比你講的袞一萬九千幾倍。校長,老師徦又好,衰到好,都萬萬個肯定袞過你講呢間。

老實講,點解噤多人仆去九龍塘讀梗有原因,我老友個女讀九龍塘一勁出名的幼稚園,都只有一間二線的學校收,不敢講北區幼稚園機會低,但明顯會比下去! 不是到現在才明白這道理嘛

簽名被屏蔽

請問為什麼有作者被版主冊除不隼發言呢???過激還是其他原因 ???什麼程況下才會被禁發表言論呢???

而家好多家長好多時唔係靠晒幼稚園既, 他們課外活動補習等等.... 真係付出好多金錢和時間, 當然付出唔一定成正比的收獲, 但應該比只靠幼稚園教學會好很多囉...

所以就算間幼稚園點出名, 點勁, 有幾多百份比入到名小學, 我估家長在背後發功和小朋友自己都要努力既成果.

如果真係入讀唔理想既小學而又搵唔到其他小學代替, 咁咪讀住先囉, 係小一既一年用千倍萬倍既努力, 再攞張成績表去考你心儀既小學入讀小二囉.
呢個都係其中一個選擇, 總好過係度發表, 而無咩實質東西可以幫個小朋友.

小克  Absolutely right!  發表於 12-7-11 08:45
rainbowcov  agree.  發表於 12-7-3 12:44

回覆:幼稚園校長,老師,真的好假,年年換老師

又要馬兒好,又要馬兒不吃草?
見你讓女兒在這校讀了三年,都唔覺人家d課程一直不符合自己的要求(希望女兒出城升小一,仲要系九龍塘)。三年來,你女兒就讀的幼稚園梗有甚麼家長老師見面/交流/觀課等日子,家長一看/一問都應該知道學校給女兒教導的,是配合你的要求與否,不配合的,讀一年你還不走?
見你話學校咩cert都無,校chop又無,我估幼稚園屬Happy School呢類型。你唔系真系相信nowadays好happy咁交o西比學校教導女兒,然後weekend好happy咁四圍去玩,好happy咁過呢3年,就好happy咁去九龍塘挑機?(我認為咁天真的想法只會出現在小朋友的思想裡,怎麼一心打算出戰九龍塘的家長也會咁天真?)
當初幼稚園跟你說大多數畢業生都會被九龍塘名校取錄?為何你說她們很假?她們騙了你甚麼?
你知不知九龍塘那些小學,被取錄的學生o既質素是怎樣?呢d資料是要家長好勤力咁用各途徑收集回來,然後家長再需要為女兒度身訂造課程,好讓她3年後出戰私校/直資校,凱旋而歸。
真的是幼稚園的問題嗎?

想告知樓主,有人唔讀幼稚園都考到好的小學,原因是爸媽自己付出了很多!就算比你讀九龍塘名幼稚園,你自己一樣要自己教小朋友好多野能去考好的小學…

請問只係你個女全軍覆沒,定係全級無一個考到九龍區嘅小學?
‹ 上一主題|下一主題